Fredericia får sit første rev - og det helt tæt på stranden
Fredericia får nu sit første rev nogensinde. 400 kubikmeter bliver det, og der bliver adgang for de mange badegæster på Østerstrand ved Cirkelbroen.
Det er måske ikke Great Barrier Reef i Australien, men lidt har også ret, når det nu er det første i Fredericia.
I dag begyndte arbejdet med at sejle de mange, mange ton sten ud til deres endelige bestemmelse ved Cirkelbroen på Østerstrand.
- Vi laver det her stenrev, fordi der er blevet fjernet rigtig mange sten fra de danske farvande igennem tiderne til at bygge havne, moler og så videre. Nu lægger vi sten ud igen som et naturgenopretningsprojekt, fordi det giver levesteder, føde og skjul for muslinger, tang, bunddyr og fisk, fortæller Tobias Bendixen, miljømedarbejder i Fredericia Kommune.
Stenene er samlet på havnen gennem længere tid, og det er landmænd og borgere, der har bidraget.
Mandag blev de læsset på en pram for at blive sejlet ud til deres endelige hvilested, hvor almenheden kan få næsen i revet.
- Det er et snorkelrev, hvor man kan snorkle, dykke på revet og blive oplyst om, hvordan vi skaber et levested for fisk og bunddyr. Så det er også noget, der er med til at inddrage folk i det arbejde, vi har i gang i Naturpark Lillebælt og kommunen, fortæller Tobias Bendixen.
Der er igennem årene blevet fjernet otte millioner kubikmeter sten fra de danske farvande, så de 400 kubikmeter snorkelrev i Fredericia varsler ikke nyt liv i vores hav, snarere en begyndelse.
- I Naturpark Lillebælt har vi allerede lavet en del stenrev rundt omkring ved Middelfart og nede ved Kolding også, men vi kigger på flere steder. Vi kigger blandt andet ved Trelde Næs, som er et stort område, det vi kalder for et flakområde, altså et revområde, hvor vi gerne vil lægge mange flere sten ud, fortæller Tobias Bendixen.
De hårde sten giver tang og muslinger mulighed for at hæfte sig fast på stenene og bidrage til bedre vandkvalitet. Og så starter man med mindre sten og smider nogle større ovenpå.
- Det giver de her hulrum, hvor fisk kan søge ind, for eksempel torsk, og alle fisk kan søge ind og søge skjul derinde. Så det er både et føde- og skjulested. Så selvfølgelig tiltrækker man fisk fra andre områder, men det gør også, at de ligesom har et sted at yngle, lyder det fra Tobias Bendixen.
Og håbet er lysegrønt som nyplantet ålegræs.
- Vi håber på, at det vil give mere liv over tid, og selvfølgelig skal der gøres ting på andre steder også. Både på land og til vands, siger Tobias Bendixen fra Fredericia Kommune.