Hun droppede psykiatrien efter 17 år: - Jeg kunne ikke se patienterne i øjnene længere

Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
Topbillede: Søren Pors Grundahl, TV SYD

Grædende kolleger og utilstrækkelig behandling af psykisk syge børn og unge fik garvet sygeplejerske til at vinke farvel til den offentlige psykiatri.

I august 2022 var det slut efter 17 år i den offentlige børne- og ungdomspsykiatri i Region Syddanmark.

Sygeplejerske Birgitte Irming indleverede sin opsigelse til Bbørne- og ungdomspsykiatrisk afdeling i Vejle.

Det var et spørgsmål om at få afsluttet de patienter, der bedst kunne klare det, så vi selv kunne overleve i det

Birgitte Irming, sygeplejerske

Arbejdspresset var blevet for stort, og det gik ud over behandlingen af børnene og de unge.

- Jeg kunne ikke se patienterne i øjnene længere. Og jeg kunne ikke byde mig selv så dårlige arbejdsforhold. Jeg blev dårligere og dårligere af at være der. Så det var også for at redde mig selv, siger Birgitte Irming.

Hun sad i neuro-teamet, hvor hun havde udredt og behandlet tusindvis af børn og unge med blandt andet ADHD, autisme og Tourettes syndrom.

Men patienterne kunne ikke længere få den behandling, som Birgitte Irming kunne se, der var brug for.

- Vi fik ikke givet dem en ordentlig behandling, og vi afsluttede patienterne hurtigt, så vi kunne komme videre til den næste patient, siger Birgitte Irming.

Ventetid i psykiatrien

TV SYD har lavet en kortlægning af ventetiderne på at blive undersøgt første gang i børne- og ungepsykiatrien i Sydjylland i august 2022. Her er en række nedslag fordelt på behandlingssteder og nogle af de almindelige psykiatriske diagnoser.

  • ADHD: 8 - 14 uger

  • Autisme: Op til 14 uger

  • Angst: Op til 8 uger

  • Depression: Op til 8 uger

  • Tvangslidelser: Op til 8 uger

  • Bipolar lidelse: Op til 8 uger

  • Personlighedsforstyrrelser: Op til 8 uger

  • Spiseforstyrrelse: Op til 8 uger

  • Fobi: Op til 8 uger

Kilde: esundhed.dk

Faktaboxreordermaximizedelete_outlineTitelBeskrivelse49 årBor i Middelfart med mand og to børnUddannet sygeplejerske 1997 fra Københavns Amts Sygeplejeskole - HerlevEfteruddannelse som specialsygeplejerske i psykiatri i 2022Arbejdede i den offentlige børne- og ungdomspsykiatri fra 2002 til 2022Farvearrow_drop_down

Fold ind

Vælg om faktaboksen skal være åben eller lukket som standardaddarrow_drop_down

Hendes historie er blot én blandt mange om forholdene i psykiatrien, der ifølge Birgitte Irming er presset til det yderste.

Hun har tidligere været sygemeldt med stress. Og aftalen med familien var, at hun måtte sige op, hvis hun mærkede tegn på stress igen.

Og det gjorde hun.

Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling i Vejle. Foto: Søren Pors Grundahl, TV SYD

Flere henvisninger

Ifølge Birgitte Irming er der to store årsager til det stigende arbejdspres, der var blevet værre inden for de sidste fem år.

For det første oplevede hun et stigende henvisningspres.

Fra 2020 til 2021 steg antallet af henvisninger til børne- og ungdomspsykiatrisk afdeling i Vejle med 40 procent.

Det er meget sørgeligt, hvis vi kun stiller diagnosen og giver noget medicin og ikke giver de unge undervisning i deres sygdom

Birgitte Irming, sygeplejerske

Når flere patienter skulle udredes og behandles med de samme ressourcer, gik det ud over kvaliteten.

- Jeg havde så mange patienter, at jeg overhovedet ikke kunne huske dem, når jeg råbte deres navn op ude i venteværelset, siger Birgitte Irming.

Har I også inden for de sidste par år afsluttet patienter, hvor du havde en dårlig fornemmelse bagefter?

- Ja da, masser af gange. Det var et spørgsmål om at få afsluttet de patienter, der bedst kunne klare det, så vi selv kunne overleve i det, siger Birgitte Irming.

Birgitte Irming - blå bog

  • 49 år

  • Bor i Middelfart med mand og to børn

  • Uddannet sygeplejerske 1997 fra Københavns Amts Sygeplejeskole - Herlev

  • Efteruddannelse som specialsygeplejerske i psykiatri i 2022

  • Arbejdede i den offentlige børne- og ungdomspsykiatri fra 2002 til 2022

Det er vel at mærke patienter, som var blevet tilbudt behandlingsforløb tidligere.

- Særligt det sidste år var jeg flov over at sige til patienter og forældre, som vi tidligere ville have hjulpet, at de ikke kunne få et tilbud. Visiteringen er blevet så skarp. Linjen er trukket et helt andet sted hen, end den var før.

For hende var det fagligt utilfredsstillende at give en dårligere behandling end den, hun vidste, hun kunne have givet, hvis der havde været flere ressourcer.

- Det er meget sørgeligt, hvis vi kun stiller diagnosen og giver noget medicin og ikke giver de unge undervisning i deres sygdom, siger Birgitte Irming.

Flere unge mistrives

44 procent af unge mellem 16 og 25 år oplever en grad af mistrivsel. Det viser ny forskning fra Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet. 

Forskningen peger på tre overordnede årsager til, at mistrivslen blandt unge mennesker er i stigning - og hvorfor mistrivslen rammer anderledes, end den gjorde tidligere. 

1.    Acceleration: Også kaldet tempo. Alting skal gå hurtigere og hurtigere. Man skal hurtigere igennem uddannelsessystemet og kan have en følelse af, at man skal vide, hvad man vil med livet meget tidligt, ellers bliver man ikke lykkelig.

2.   Præstation: Der skal præsteres mere og mere. Uddannelsesreformer, nationale test og bedømmelse medvirker til, at unge konstant skal træffe valg om fremtiden og kæmpe for at følge med de faglige krav. 

3.   Psykologisering: Man opsøger psykologiske forklaringer på, hvorfor noget er, som det er. Der er et øget blik på, om man har sig selv med i alt, hvad man gør. 

Kilde: Forskningsprojektet "Mistrivsel i lyset af tempo, præstation og psykologisering - om ny udsathed i ungdomslivet", Center for Ungdomsforskning.

Presset på læger

Den anden årsag til presset var personaleflugt - særligt manglen på psykiatriske speciallæger.

Ifølge Birgitte Irming var nogle enkelte af lægerne behandlingsansvarlige for op mod 1.150 patienter. Det selvom de ikke nødvendigvis selv så patienterne.

- Jeg kunne se en patient i ti år, uden at der var en speciallæge, der så dem. Jeg havde kun to timer om ugen med speciallægen. Men jeg kan ikke varetage et arbejde med så lidt tilstedeværelse fra en læge.

Lægerne på de psykiatriske afdelinger er specialiseret i psykiatri. De har det overordnede behandlingsansvar og skal være med inde over beslutninger om blandt andet medicinering.

Ofte spiste jeg ikke frokost med kollegerne, for jeg ikke kunne holde til at se dem helt udbrændt

Birgitte Irming, sygeplejerske

Også hos lægesekretærerne var der ifølge Birgitte Irming en flaskehals.

Hun har oplevet, at patientjournalerne til tider ikke var ajour, fordi der lå op over 500 dikteringer klar til at blive skrevet til journalnotater af sekretærerne.

Skrev brev til ledelsen

I forbindelse med sin opsigelse skrev hun et brev til ledelsen, hvor hun udtrykte sine bekymringer for kollegerne.

- Kollegerne var trætte, udbrændte, og de græd. De viste nogle sider af sig selv, som jeg ikke havde set. Men de viste det ikke over for patienterne.

Den arbejdsglæde, der havde været før i tiden, var væk.

Og det var sket inden for de sidste fem år, siger Birgitte Irming.

- Før i tiden havde vi ping pong i pauserne. Nu var folk triste og opgivne. Ofte spiste jeg ikke frokost med kollegerne, for jeg ikke kunne holde til at se dem helt udbrændte, siger Birgitte Irming.

I februar 2017 åbnede det 17.000 kvm. store psykiatriske sygehus på Nordbanen 5 i Vejle. Det rummer både ambulante afdelinger og sengeafsnit - heriblandt Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling, hvor Birgitte Irming arbejdede. Foto: Søren Pors Grundahl, TV SYD

Leder genkender billedet: - Det er rigtig ærgerligt

En af modtagerne af Birgitte Irmings brev var Louise Schwartz, der er afdelingschef for Børne- og Ungdomspsykiatrien i Sydjylland.

- Selvfølgelig gør det indtryk, når medarbejdere ikke trives, og der har været en årrække, hvor dygtige medarbejdere har valgt at forlade den offentlige psykiatri, fordi de ikke havde lyst til at arbejde under de betingelser længere. Og det er rigtig ærgerligt, siger Louise Schwartz og tilføjer:

- Jeg kan godt forstå, at nogle medarbejdere kan nå dertil, for jeg har jo selv været der (som psykolog, red.). Jeg har fuld respekt for det, omend jeg kan være rigtig ærgerlig over at miste en dygtig medarbejder som hende.

Louise Schwartz er afdelingschef for Børne- og Ungdomspsykiatrien i Sydjylland. Hun er selv uddannet psykolog. Foto: Region Syddanmark

Louise Schwartz fremhæver, at det er hendes ansvar, at medarbejderne kan løse opgaven inden for de ressourcer, der er til rådighed. 

Men hvad nu, hvis man udfylder opgaven, som man skal, men ikke er fagligt tilfreds med den?

- Det er et kæmpe problem. Når man er fagprofessionel og har en stærk identitet i sit virke, er der også risiko for, at man laver skyggearbejde. At man leverer mere, end man skal for at kunne leve op til ens faglige standarder. Og så er der en risiko for, at man brænder ud.

Det var på dagen, hvor jeg stoppede i det offentlige, at jeg fik det bedre

Birgitte Irming, sygeplejerske

Det var Birgitte Irming tæt på at gøre igen. 

Så hun tog konsekvensen af arbejdspresset og har fået arbejde som sygeplejerske i en privat psykiatrisk klinik i Vejle.

Hun har aldrig haft det bedre fagligt og personligt - vel at mærke med de samme arbejdsopgaver som i det offentlige.

- Det var på dagen, hvor jeg stoppede i det offentlige, at jeg fik det bedre. Nu har jeg slet ikke den der vrede og skuffelse, som jeg havde før. Jeg har overskud og er fagligt stolt, siger Birgitte Irming.

Tema

Folketingsvalg 2022

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com