Først var hun ude, så var hun inde: - Vigtigt med en jyde-radikal som mig
Folketingsvalget var en øvelse i at have is i maven for Lotte Rod, som med sit mandat vil sikre, at Radikale Venstre ikke kun er et storbyparti.
Et folketing uden et radikalt medlem valgt i Sydjyllands Storkreds.
Sådan så prognosen ud lige efter folketingsvalget 1. november.
Det er lige nu, det er allersjovest at være politiker, for det er i de her forhandlinger om en ny regering, at magten ligger
Lotte Rod, folketingspolitiker for Radikale Venstre
Det var Lotte Rods mandat, der var usikkerhed om, mens stemmerne blev talt op.
I første omgang så det ud som om, hun ikke kom ind.
- Det var en usædvanlig valgaften på den måde, at der var nogle på fjernsynet, som mente, at der ikke kom et mandat til os i Sydjylland, mens andre mente, at der gjorde, fortæller Lotte Rod og tilføjer:
- Det var en øvelse i at have is i maven og vente på det endelige resultat.
Men det endte i Lotte Rods favør.
Halvering og formandsfarvel
Radikale Venstres samlede antal medlemmer af Folketinget blev mere end halveret i forbindelse med valget, da partiet gik fra 16 medlemmer til nu kun at være 7, og det var ikke sjovt, ifølge Lotte Rod.
- Det er hårdt at miste dygtige kollegaer. Jeg synes, det hele kom til at handle for meget om at lave en regering hen over midten og for lidt om det, jeg brænder for: børn og unge, klima og at behandle mennesker ordentligt, siger hun.
Som konsekvens af den store tilbagegang valgte partiets formand, Sofie Carsten Nielsen, at trække sig. En beslutning som Lotte Rod har respekt for.
- Jeg er ked af den hårde medfart, Sofie har fået. Det gør ondt at se et andet menneske, jeg holder af skulle igennem sådan en nedtur. På den måde er politik barsk, siger hun.
En jyde-radikal
Som politiker mener Lotte Rod, at det er sundt at mærke usikkerheden, da det er en påmindelse om altid at gøre sig umage for at leve op til vælgernes tillid og gøre sig fortjent til deres stemmer.
Jeg tror, vi ender med at have de afgørende mandater for at lave en ny regering
Lotte Rod, folketingspolitiker for Radikale Venstre
Efter en valgkamp hvor hun har brugt meget tid på at gå ture med vælgerne og banke på hjemme hos dem for at give dem en oplevelse af, at Christiansborg ikke er helt så langt væk, er hun taknemmelig for at kunne fortsætte sit arbejde.
- For mig er det vigtigt, at Radikale ikke kun er et storbyparti, men at der også er en jyde-radikal som mig, siger hun.
To pointer til Mette Frederiksen
Den seneste uge efter valget har Lotte Rod brugt på at være sammen med den nye radikale gruppe.
Og tirsdag var hun på Marienborg for at deltage i regeringsforhandlingerne om sundhed.
- Jeg tror, vi ender med at have de afgørende mandater for at lave en ny regering - og det stiller os jo lige der, hvor jeg gerne vil være. På den måde er valget paradoksalt: selvom vi er gået tilbage, kan vi få mere indflydelse, siger hun.
For Lotte Rod var regeringsforhandlingerne en anledning til at tale om børn og unges trivsel.
- Det er lige nu, det er allersjovest at være politiker, for det er i de her forhandlinger om en ny regering, at magten ligger, siger hun og uddyber, at hun havde to pointer med til Mette Frederiksen.
Det koster store beløb at vende trivslen, og det kommer ikke til at ske, hvis vi fortsætter med at lave politik, som vi plejer
Lotte Rod, folketingspolitiker for Radikale Venstre
Første pointe handler om børn og unge, som ifølge Lotte Rod har brug for mere støtte.
- For mange ender med at blive syge og kommer i psykiatrien med belastningssymptomer, angst og depression, fordi lærere og pædagoger ikke har tid til at give den nødvendige støtte, siger hun og fortsætter med pointe nummer to:
- Vi skal give meget mere plads til, at børn og unge kan være krøllede. Vi har skabt en skole, hvor børn skal sidde alene bag en skærm og forholde sig til egne mål og præstationer, men vi har brug for at skabe fællesskaber, hvor børn og unge kan blive opslugt af noget uden for dem selv.
Lotte Rod drømmer om en tiårig investeringsplan for børn og unge.
På samme måde som det er lykkedes at lave et nationalt kompromis med forsvar og sikkerhed, efterspørger hun en investering over de næste ti år på området for børn og unge.
- Det koster store beløb at vende trivslen, og det kommer ikke til at ske, hvis vi fortsætter med at lave politik, som vi plejer. Det kræver større planer, understreger hun.
Helt konkret vil hun have folkeskolen sat fri og afskaffe de lange skoledage og de mange mål for undervisning og eksamener.
Hun vil have flere voksne, der har tid til at lave god undervisning og være der for børnene.