Folketingets mænd: Hverken 'hyggesexisme' eller et nap i røven er ok
Tirsdag slår Christiansborg dørene op til et nyt folketingsår, hvor ikke mindst sexismedebatten kommer til at fylde på gangene. Flere mandlige folketingspolitikere har en klar holdning til emnet.
- Det skal slås fast, at sexisme ikke tolereres overhovedet – heller ikke den lumre ’hyggesexisme’, som det kaldes med et dårligt ordvalg.
Sådan lyder det fra Enhedslistens Henning Hyllested kort før Folketingets åbning.
Et opråb fra mediebranchen med Sofie Linde i front voksede på et splitsekund til stemmer fra hundredevis af kvinder. Nu er sexismedebatten også nået ind på Christianborgs gange, hvor den er på sit højeste. Utallige kvinder er stået frem med deres oplevelser, og selvom mændene ikke er overrepræsenterede der, så tager de del i kampen.
Sexismedebatten er uhyre vigtig - også her på Borgen. Det skal aldrig være utrygt at gå på arbejde.
Niels Flemming Hansen, Konservative.
Vi har spurgt folketingsmedlemmerne fra Syd- og Sønderjylland om, hvad de synes, der skal gøres anderledes på Christiansborg for at komme sexisme til livs.
- Debatten er vigtig, fordi den sætter fokus på vores omgangsform og kan medføre, at flere siger fra, både hvis de selv oplever sexisme eller oplever, at andre udsættes for sexisme. På den måde flytter debatten kultur – og det er godt. Derudover er det vigtigt, at alle har nogen at gå til på arbejdspladsen, hvis deres grænser overtrædes, siger Christian Rabjerg Madsen fra Socialdemokratiet.
Der skal være nogen at gå til
Når Christian Rabjerg Madsen (S) nævner, at alle skal have nogen at gå til, er han langt fra alene. På begge sider af fløjene nævner de mandlige politikere, at det er vigtigt, at der er mulighed for at snakke med nogen.
- Der skal skabes en kultur, hvor ingen er bange for at sige fra eller fortælle om overgreb, siger Christoffer Aagaard Melson, Venstre.
Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), og Præsidiet arbejder også med sexisme, og med hvad der skal gøres i tilfælde af sexistiske oplevelser.
- Målet er selvfølgelig, at vi skal ændre den kultur, der fører til sexisme, og hvis man bliver udsat for det, skal man vide, hvor man kan henvende sig og være sikker på, det bliver taget alvorligt, siger han.
De er endnu ikke kommet frem til en konklusion, men de vil blandt andet kigge rundt på andre landes erfaringer.
Det har desuden også været omdiskuteret, hvornår en handling er et kompliment, og hvornår det er krænkende. En nuance som Konservatives Niels Flemming Hansen gerne vil bringe med ind i debatten.
- Sexismedebatten er uhyre vigtig - også her på Borgen. Det skal aldrig være utrygt at gå på arbejde. Derfor skal der sikres et miljø, hvor der er åbenhed omkring krænkende adfærd. Når det er sagt, vil jeg også gerne bringe en nuance ind i debatten: Der er forskel på at komplimentere en kollega, og så på at tage en på røven på Christiansborgs gange. Og der skal vi jo altså skelne mellem krænkende adfærd og komplimenter. Det er altså en sondring og en skillelinje, som er meget skarp, og hvor der ikke burde være grund til at misforstå, siger Niels Flemming Hansen (K).
Kulturen skal ændres
Der skal altså laves om på kulturen på Christiansborg. Det er der bred enighed om hos både de mandlige og kvindelige politikere. Det er ikke noget, som kun ligger på en eller to politikeres bord.
- Det er vores alle sammens kamp. Der er jo både kvindelige og mandlige ofre. Men det er lige så meget at få en god kultur på sin arbejdsplads og en god måde at omgås på, siger Eva Kjer Hansen (V).
Kampen på tværs af kønnene har også fået partierne hver især til at træde ind i debatten – flere med nye initiativer.
- Jeg oplever, at alle partier aktivt går ind og tager ansvar for en fremadrettet ny linje – det er et stærkt signal at sende, siger Birgitte Vind (S).
Partierne mod sexisme
- Nye Borgerlige - Pernille Vermund: Hvis jeg i mit parti oplever, at nogen behandler kvinder eller mænd respektløst og misbruger deres indflydelse til at undertrykke eller udnytte andre, så ryger de ud. Men i Nye Borgerlige har vi ikke oplevet noget i den retning. Heldigvis.
- Enhedslisten - Henning Hyllested: Enhedslisten definerer sig selv som et feministisk parti, hvorfor vi i flere år har haft en personalehåndbog, som indgående beskriver, hvordan den enkelte skal forholde sig i tilfælde af oplevelser med sexisme, men også hvordan partiet som sådan skal forholde sig.
- Radikale Venstre - Lotte Rod: I Radikale Venstre tager vi det endelig seriøst nu: Vi laver en grundig undersøgelse og endnu vigtigere: Vi får hjælp til at ændre kulturen. Jeg vil opfordre alle andre partier til at gøre det samme.
- Socialdemokratiet – Christian Rabjerg Madsen: I Socialdemokratiet har vi eksempelvis lavet et samarbejde med et advokatkontor, hvor man kan henvende sig, hvis man oplever krænkelser.