Det bliver 35 kroner dyrere for øboerne at køre ombord på færgen
Priserne på overfarten mellem Fanø og Esbjerg stiger for nogle billettyper mere end 25 procent i dag.
I dag træder nye priser i kraft på overfarten mellem Esbjerg og Fanø. Nogle priser stiger mere end 25 procent, mens andre holdes på et lavere niveau.
Eksempelvis bliver det 35 kroner dyrere for øboerne at tage bilen over til fastlandet. Prisen på en Ø-bizz overfart stiger fra 150 kroner til 185 kroner. For turister i bil stiger prisen væsentligt mindre, idet prisen kun stiger syv procent fra 279 kroner til 299.
Som situationen i verden er nu, så har vi brug for at mødes oftere
Jesper Maack, kommunikationschef, Molslinjen
Egentlig skulle prisstigningerne først have trådt i kraft per den 1. januar 2023, men de indføres dog allerede nu, da Fanølinjen fra 1. september har betalt kraftigt forhøjede priser for el. Prisstigningen fra fredag skal derfor være med til at dække nogle af de ekstra omkostninger, som Fanølinjen allerede har haft, oplyser rederiet til TV SYD.
- Forklaringen er, at vi er ramt af voldsomt stigende priser på strøm. Samtidig oplever vi stigende priser på diesel til de to andre færger. Vi har en aftale med Fanø Kommune om, at billetpriserne kan stige ved ekstraordinære omkostninger, og det sker så nu, siger Jesper Maack, Molslinjens kommunikationschef.
Der sejles med tre færger på overfarten. Fenja og Menja sejler på biodiesel, mens den nyeste færge Grotte sejler på el. Prisen på biodiesel er fordoblet de seneste to år, og el-prisen er mere end tidoblet det seneste år.
Fleksible priser
Fanø Kommune og Molslinjen havde torsdag et ekstra dialogmøde vedrørende fartplaner og priser for resten af 2022. Her blev parterne enige om at mødes oftere.
- Det var et godt møde, og der var enighed om, at vi står i en ekstraordinær situation. Vi er enige om, at som situationen i verden er nu, så har vi brug for at mødes oftere og se, hvordan tingene udvikler sig, fortæller Jesper Maack.
De nye priser er indtil videre gældende til marts næste år. I stedet for en årlig tilpasning, som der hidtil har været tradition for, skal borgerne forvente kvartalsvise eller halvårlige tilpasninger. Det betyder, at i tilfælde af faldende el- og brændstofpriser vil det være hurtigere at tilpasse Fanølinjens priser.
- Fanø Kommune og Fanølinjen er blevet enige om at regulere priserne oftere i håb om, at priserne på grøn energi snart normaliseres og dermed kan føre til prisfald for Fanølinjens kunder, siger Jesper Maack.
Eksempler på prisstigninger Fanø-overfarten
Turister:
Almindelig personbil stiger fra 279 til 299 kroner (stigning på 7 %)
Pendler:
Ø-bizz bil stiger fra 150 til 185 kroner (stigning på 23 %)
Gående:
Årskort, voksen stiger fra 1.747 til 2.185 kroner (stigning på 25 %)
Færre afgange
Ikke nok med, at billetpriserne stiger. Molslinjen driver overfarten med tre færger, og antallet af afgange reduceres også. Indtil nytår skæres hver ottende afgang bort.
Hvor der sidste år var 8.478 afgange i fjerde kvartal, bliver der sat ned til 7.402 i år - altså 1.076 færre afgange.