14-årig skal redde trådene ud for håndværk på vej mod døden

Foto: Finn Grahndin, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Husflidsvævning har overtaget al vævning. Uddannelsen forsvandt i år 2000. Den gamle håndværkstradition er tæt på at være uddød. Men måske kommer der nu nyt blod til.

Skoleeleven fra Fanø har tydeligvis prøvet det før. At væve.

- Jeg har jo vævet mange gange før derhjemme på min fars væve, siger Birk Hansen Fink på bare 14 år.

Det er selvfølgelig for tidligt at sætte titlen væver på ham, men han er vild med det. 

- Jeg kan bestemt godt se en fremtid i det her, siger han.

Nu er det blevet til design.

Flemming Grundtvig Lundholm, der ærgrer sig over at uddannelsen til tekstiloperatør forsvandt i år 2000.

Flemming Grundtvig Lundholm lærte at væve på Try Højskole i Nordjylland i 1976. Han er en af de mest rutinerede vævere i Danmark. Foto: Finn Grahndin, TV SYD
Birk er vant til at væve på sin fars mindre væve i stuen derhjemme i Rindby på Fanø. Foto: Privatfoto

Dyster fremtid

Men fremtiden som professionel væver ser sort ud. Kulsort. Det ved både Flemming Grundtvig Lundholm og hans elev.  

- Er der job til vævere?

- Nej, lyder svaret omgående fra den erfarne væver. 

Han har for længst slået sig til tåls med at have en hobby, som giver ham stor glæde men meget få indtægter. Han har opgivet at forsøge at sælge sine produkter, men han har dog to bestillinger for tiden. En alterdug til Ribe Vikingecenter og en dug til Frilandsmuseet Hjerl Hede. 

- Men det er jo til folk, jeg kender, siger Flemming Grundtvig Lundholm. 

Tråde i lange lange baner skal efter masser af arbejde blive til et vævet tæppe - hvis man da ikke laver en fejl. Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Vævning i "de varme lande"

Husfliden har simpelthen overhalet håndværket. Og på den måde er kvaliteten gået ned, mener den erfarne væver. 

Også Birk Hansen Fink ved, at han nok næppe bliver en væver på full time. I hvert fald ikke som selvstændig. 

 - I dag bliver vævede tæpper produceret i…. hvad hedder det…. ”de varme lande”, hvor lønnen ikke er så høj, siger den unge mand.

Sønnen Birk og faderen Søren deler interessen for at væve - til fælles glæde. Foto: Finn Grahndin, TV SYD
Det er ikke husflid. Det er håndværket vævning. Og det kræver lidt mere plads end strikning, knipling eller broderi. Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Intenst kursus

Så nu mødes de to i værkstedet i Ravning. Men den helt og aldeles uofficielle uddannelse af Birk starter først rigtigt til sommer, hvor de begge er på Frilandsmuseet Hjerl Hede i Vinderup mellem Skive og Struer.

- Her sidder vi og væver, mens turisterne kigger på, siger Birk Hansen Fink.

Det gjorde de sidste år. Nu tager de muligheden for, at det samtidig bliver en uges intenst vævekursus for Birk. Derefter vil de to aftale nærmere, hvor ofte de skal mødes i Ravning.

- Vi kan jo mødes en gang om ugen, foreslår Flemming Grundtvig Lundholm.

Så teenageren Birk kigger på to modne mænd, der begge håber på, at han vil fortsætte med at væve. Flemming Grundtvig Lundholm og farmand Søren Fink.

- Ja, selvfølgelig er jeg stolt, siger Søren Fink glad for at sønnen tænker i vævning - også på den lange bane.

Vævning

Væver er en person, der ernærer sig ved vævning. I Norden har det traditionelt været et kvindearbejde og først fra senmiddelalderen et professionelt mandserhverv i byerne. I begyndelsen af 1800-tallet dukkede drejls-, tvist- og bomuldsvævere op på landet, så der blev variationsmuligheder fra det traditionelle uldne klæde. Skønt vævning på dette tidspunkt således var et af de mest almindelige håndværk på landet, var det også stærkt udbredt som husflid.

Mekaniseringen satte tidligt ind i dansk klædeindustri. Allerede fra 1820'erne indførtes maskiner, drevet først med vandkraft, siden med damp og elektricitet. Dampkraftens indtog førte til en regional omlægning af klædeindustrien sidst i 1800-tallet. Industrialiseringen betød også, at de små landsbyvævere blev presset stadig hårdere, og efterhånden fremkom forskellige organisationsformer, blandt andet forlagssystemet, hvor forarbejdningen foregik i hjemmet af råvarer leveret af en købmand eller klædegrossist, som også påtog sig salget af de færdige produkter.

Den kraftige konkurrence fra udlandet, som var en følge af industrialiseringen, betød, at toldbeskyttelse i 1800-tallet var en fast bestanddel af den nationale industripolitik, jf. toldarkivernes rige samlinger af stofprøver i de såkaldte stemplingsprotokoller.

I nutiden forestås vævning i industrisektoren ofte af tekstilarbejdere, som har gennemført arbejdsmarkedsuddannelser eller den i 2000 nedlagte treårige erhvervsuddannelse til tekstiloperatør. Teknikere på området uddannes på den toårige erhvervsakademiuddannelse til designteknolog. Vævning kan også foregå som kunsthåndværk, og væverne kaldes da undertiden tekstildesignere. Uddannelsen hertil er en op til femårig videregående uddannelse, der tilbydes af Danmarks Designskole i København og Designskolen Kolding (2000).

Kilde: lex.dk

Voldsom front ramte Syddanmark - nu er kraftigt blæsevejr gået i land

Udgivet

En sjældent kraftig front bevægede sig lørdag henover Danmark og gav skybrud i Sønderjylland - det afløses lige nu af kraftigt blæsevejr fra vest. TV SYD takker alle, der har delt billeder og videoer med redaktionen.

Kommuner vil opleve drastisk fald i unge, viser nye tal

Af Søren Schmidt
Udgivet
I samarbejde med TV 2 Nyheder

Fanø er en af de kommuner, der står til at miste flest unge i fremtiden, og det ærgrer borgmesteren.

Der vil være færre unge mennesker i de danske yderkommuner i fremtiden.

Antallet af unge i alderen 16 til 19 år vil i nogle kommuner falde med helt op til 30 procent frem mod 2045.

Det viser en analyse lavet af SMVdanmark, som er foretaget på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Mens yderkommunerne bliver hårdt ramt, ser det anderledes ud for kommunerne omkring de store byer, Aarhus og København. Her ses nemlig en tilgang af unge i aldersgruppen.

Det er særligt kommuner som Fanø, Skive og Lolland, der ser ud til at blive ramt hårdt af udviklingen, hvor førstnævnte står til en tilbagegang på hele 33,8 procent, mens de to øvrige står til henholdsvis 30,1 og 27,6 procent.

Fremgang ved de store byer

Silkeborg er omvendt den eneste kommune, der ser ud til at få en fremgang på mere end 20 procent. Helt præcis 20,3 procent.

Generelt ser det godt ud i de midt- og østjyske kommuner, heriblandt Horsens med 17,5 procent og Aarhus med 10,4 procent fremgang.

I hovedstadsområdet er det Høje Taastrup, der kan se frem til den største fremgang på 17,1 procent, mens Brøndby og Rødovre begge viser en fremgang på over 14 procent.

Det er dog ikke alle forstadskommunerne til København, der står til en fremgang. Både Gentofte og Frederiksberg viser nemlig en tilbagegang på hele 18 procent.

Frygter lukkede uddannelser og mindre arbejdskraft

SMVdanmark er en interesseorganisation for små og mellemstore virksomheder i Danmark, og de har fået lavet analysen, fordi de frygter, hvordan faldet i antallet af unge mennesker vil påvirke det lokale erhvervsliv.

Vi synes jo, at kommunerne skal komme i gang i god tid med at få lavet en plan

Kasper Munk Rasmussen, der er chefkonsulent hos SMVdanmark

Det fortæller Kasper Munk Rasmussen, der er chefkonsulent hos SMVdanmark.

- Vi synes jo, at kommunerne skal komme i gang i god tid med at få lavet en plan for, hvordan man skal håndtere, at der lige pludselig er 25-30 procent færre unge i kommunen, lyder det.

Det handler især om, at de erhvervsdrivende er afhængige af, at der er nogle levedygtige lokalmiljøer og uddannelser.

Som udviklingen er nu, vil der opstå en geografisk skævhed i forhold til, hvor arbejdspladserne er placeret, og hvor de unge mennesker søger hen, fortæller Kasper Munk Rasmussen.

- Unge mennesker er altid rejst til de større byer for at uddanne sig, så hvad er det, der har ændret sig?

- Det, der har ændret sig, er i virkeligheden danskernes fertilitet. Når vi kigger ud i krystalkuglen nu, kan vi med stor sandsynlighed forudsige, hvor mange unge der kommer til at være. Fordi de unge, der skal starte på uddannelserne om 15-16 år, de er født, siger han.

Udenlandske studerende kan hjælpe

Svaret på, hvordan udviklingen skal vendes, er dog ikke helt enkelt. Der er nemlig flere perspektiver i det, fortæller Kasper Munk Rasmussen.

- Dels handler det om at få mere ud af de unge, der allerede er der. At sørge for, at der er færre, der falder ud og ikke kommer ind på arbejdsmarkedet eller i uddannelsessystemet. Men det handler også om international arbejdskraft, siger han.

Et af forslagene fra SMVdanmark er, at man lokalt samler en række jobopslag og laver et fælles "jobfremstød" i udlandet, så man på den måde kan lokke udenlandsk arbejdskraft til yderkommunerne.

Det kan nemlig være svært som selvstændig erhvervsdrivende med en mindre virksomhed at finde den nødvendige arbejdskraft i udlandet, lyder det.

Det handler ikke blot om international arbejdskraft, men også om at få de internationale studerende til at vælge Danmark.

- Der er et kæmpe potentiale – især på erhvervsuddannelserne, hvor man ikke har tradition for det – men også i forhold til at fastholde dem i Danmark efter endt uddannelse. Her halter det rigtig meget, siger Kasper Munk Rasmussen.

Det kunne man eksempelvis gøre ved at udbyde flere uddannelser på engelsk i områder, hvor de lokale unge ikke kan opfylde behovet for arbejdskraft.

Moderaterne vil ændre kørselsfradrag

Henrik Frandsen er ordfører for landdistrikter og øer hos Moderaterne, og han har selv haft problemstillingen tæt inde på livet, da han har en fortid som borgmester i Tønder Kommune.

Dengang kunne han hvert år i august se en stor andel af de unge fra hver årgang forsvinde til de store byer for at studere.

- Vi skal gøre det mere attraktivt at blive boende blandt andet ved, at man kan tage en uddannelse i nærheden, og måske også ved at tænke i uddannelsesmiljøer i de halvstore byer, siger han.

Henrik Frandsen er ordfører for landdistrikter og øer hos Moderaterne

Moderaterne har også et konkret forslag, som ikke handler om at flytte uddannelser til yderkommunerne, men at få de unge til at blive boende og pendle til uddannelserne i de større byer.

- Man kunne for eksempel ligestille det at have et arbejde med det at være studerende, når det gælder kørselsfradrag, siger Henrik Frandsen.

Hvis du kører fra Tønder til Kolding for at arbejde, så får du fuldt kørselsfradrag. Men gør du det samme for at studere, så er der intet fradrag.

Derudover fremhæver ordføreren muligheden for at udbyde uddannelser på engelsk, ligesom SMVdanmark foreslår, men også på eksempelvis tysk.

- Rigtig mange udenlandske studerende synes jo, det er meget attraktivt at læse i Danmark. Dels har vi uddannelser på meget højt niveau, men vi har også det lille ord på to bogstaver: SU. Det kan trække dem til, men det gælder om at få dem til at blive boende, når de er færdige, siger han.

Lokal borgmester træt af føring

Ser man på landkortet over den procentuelle udvikling, så ligger Fanø helt i bund. Det er her, udviklingen ser absolut værst ud.

Det ærgrer borgmester på Fanø, Frank Jensen (R), som dog understreger, at der er tale om beregninger langt ud i fremtiden, og at små udsving påvirker tallene meget et sted som Fanø, der kun har 3400 borgere.

I SMVdanmarks analyse er det udsigten til 50 færre unge på Fanø, der fører til et fald på 33,8 procent frem mod 2045.

- Men når det er sagt, så er det jo en udvikling, vi godt har set komme. Vi er selvfølgelig kede af, at vi fører den konkurrence i negativ forstand. Det er vi trætte af, og vi er godt klar over, at det er et af de vigtigste fokusområder for Fanø Kommune i de næste mange år, siger Frank Jensen.

I SMVdanmarks analyse er det udsigten til 50 færre unge på Fanø, der fører til et fald på 33,8 procent frem mod 2045. Det ærgrer øens borgmester. Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Det hele kan ændre sig, hvis blot syv-otte familier netto vælger at flytte til Fanø i løbet af årene, fortæller han. Og det er netop tilflyttere, man satser på.

- På Fanø har det altid været sådan, at de unge flytter væk. Det har de gjort i hundredvis af år, fordi de gerne vil bo i storbyer, have en uddannelse og opleve noget andet. Så det er sådan set sundt nok, at de flytter væk. Vi vil bare rigtig gerne have dem til at komme tilbage igen, siger Frank Jensen.

Ingen nye uddannelser til øen

På Fanø arbejder man derfor ud fra teorien om, at hvis beboerne har haft et godt børne- og ungdomsliv, så er de også mere tilbøjelige til at flytte tilbage igen, når de selv skal have børn.

Derfor fremhæver borgmesteren, at Fanø ifølge ham har en af landets bedste skoler. Derudover har man sidste år fået et ungehus, som de unge selv har indrettet, og de har lige holdt deres første "ungefestival" kun for unge, fortæller han.

Selvom uddannelser kan gøre en stor forskel, så er det ikke noget, Fanø satser på at få mere af.

- Det er lidt ude af vores hænder. For godt 15 år siden lukkede den daværende regering øens største arbejdsplads, som var en uddannelse for sømænd.

Siden har man ikke fået nogen nye uddannelser til øen, selvom man forsøgte forrige år.

- Det er svært for os at få store uddannelser hertil. De bliver typisk lagt i de store byer, siger Frank Jensen.

I stedet vil man føre kampagner på sociale medier med videoer om, hvor godt livet kan være for unge på øen, og at man kan komme til fastlandet med færgen på kort tid, hvorfor det er muligt at pendle til uddannelser og jobs i andre byer.

- Og så er vi den tryggeste kommune i Danmark – 96 procent føler sig enten ”trygge” eller ”meget trygge”. Det er den højeste andel i landet, så de historier skal vi have fortalt, fortæller borgmesteren.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com