Mad lokker stemmer til EU-valgmøde
EU-valget den 9. juni har svært ved at tiltrække mulige stemmer. Men så tog Det Boligsociale Team i Varde udfordringen op og skabte et andet slags valgmøde.
Lokkemaden er mad. Og den står næsten klar, da 40 ud af 720 beboere i Isbjerg Parken lod sig lokke til et EU-valgmøde i Trivselshuset.
- Jeg er nysgerrig og vil gerne vide mere om EU, siger ejendomsfunktionær Jørgen Iversen.
Men det er ikke kun god mad, der bruges som lokkemad. Det Boligsociale Team har også EU-banko, EU-kage og EU-kandidater i spil.
Det er dejligt med sådan et arrangement med en god stemning
Nikolaj Steffenauer, EU-kandidat, Liberal Alliance
Småskænderier
Det gælder for eksempel Liberal Alliances spidskandidat Nikolaj Steffenauer fra Kolding.
- Det er et godt arrangement. Ofte sidder vi i en sal mest fyldt med partisoldater og småskændes lidt om tingene. Her møder vi folk ansigt til ansigt og snakker sammen. Det er både meget demokratisk og meget hyggeligt, siger han.
Netop det, at valgmødet handler om at snakke sammen, er vigtigt. Et bevidst valg af arrangøren.
- Mange bryder sig ikke om de diskussioner, man ofte kan høre til valgmøder. Men de vil gerne vide noget mere om EU, siger projektleder i Det Boligsociale Team i Isbjerg Parken Hanne Esmarch Lund.
Overrasket
Så til frokost, hvor der både var burgere og EU-kage, kom Henriette Hansen fra Det Syddanske EU-Kontor og gav - som hun selv kalder det - "et lynkursus i EU". Det gjorde hun igen om aftenen.
- Det er rigtigt fint. Jeg blev lidt overrasket over, hvor meget forskelligt EU er involveret i, siger Jørgen Iversen.
Ja, EU betyder stadig mere for vores dagligdag. Om man vil det eller ej. 54 procent af de danske love har sit udspring i EU, fortalte EU-eksperten Henriette Hansen deltagerne.
De stemmer ikke
Alligevel er det svært at få folk til at interessere sig for det europæiske samarbejde. Og det gælder især i boligområdet som Isbjerg Parken i Varde, hvor mange beboere ikke har samme uddannelse og økonomiske resurser som beboere i for eksempel Nordsjælland.
Det kan ses på valgdeltagelsen. Til folketingsvalget i 2022 var stemmedeltagelsen i boligkvarteret i Varde 65,4 procent. Til sammenligning var den 84,1 procent for hele Danmark.
Ved kommunalvalget i 2021 lå stemmedeltagelsen på 34,6 procent mod 67 procent for hele Danmark.
Sidste EU-valg i 2019 var stemmedeltagelsen i boligafdelingen i Varde på 42,2 procent mod 66,1 procent i Danmark som helhed.
Med og uden svinekød
Med valgmødet og andre tiltag håber Det Boligsociale Team - blandt andet med støtte fra Trygfonden - at ændre på disse tal. Det var således også muligt at brevstemme i Trivselshuset.
Så blev maden serveret. Frivillige har stået i køkkenet og lavet farsbrød. Både med svinekød og selvfølgelig også uden af hensyn til de beboere, der ikke spiser det.
Nu må man jo ikke tale, mens man spiser, men snakken mellem politikere og beboere gik alligevel godt. Såkaldte EU-samtalekort lå på bordet for at inspirere til at tale om særlige emner, der er relevante for det kommende EU-valg.
Sagen fra to sider
Selv om arrangementet betød, at politikerne ikke fik snakket med så mange, var Nikolaj Steffenauer nu godt tilfreds.
- Det er dejligt med sådan et arrangement med en god stemning. Beboerne får en til at føle sig meget velkommen, siger han.
Ved et tilfælde sad førtidspensionist Sussi Jacobsen med venstrefløjen og højrefløjen på hver sin side. SF's kandidat John Brandt og Liberal Alliances kandidat Nikolaj Steffenauer.
- Det er da rart at få sagen fra to sider, siger hun og griner.
- Men det er ikke partier, jeg stemmer på, skynder hun sig at sige.