Ulla Tørnæs fylder 60 og forlader politik
Over 12 år som minister, en tur til Bruxelles og et forsøg på at blive borgmester. 4. september fylder Venstres Ulla Tørnæs 60 år og vinker farvel til politik.
Opdatering: Rubrikken er den 3/9 2022 klokken 22.00 blevet ændret fra 'Glippet borgmesterdrøm og afbudstur til EU - Ulla Tørnes fylder 60 og forlader politik' til det nuværende.
Kommunalpolitik, landspolitik og en tur til Bruxelles.
Ulla Tørnæs har de sidste 28 år enten været folkevalgt eller minister. Søndag den 4. september fylder den esbjergensiske Venstre-politiker 60 år.
De mange år i magtens centrum er dog ved at være forbi.
I august meddelte Ulla Tørnæs, at hun ikke genopstiller ved næste folketingsvalg.
- Nu vil jeg prøve noget andet, selv om jeg endnu ikke ved, hvad det skal være, sagde hun til JydskeVestkysten.
Fra Esbjerg
Inden den politiske karriere tog fart, fik Tørnæs smag på Christiansborg som ansat i Venstres sekretariat fra 1986 til 1994. Ved valget i 1994 kom hun i Folketinget som kandidat i sin hjemby, Esbjerg.
Da Anders Fogh Rasmussen overtog nøglerne til Statsministeriet i 2001, fik Ulla Tørnæs posten som undervisningsminister, inden hun i 2005 flyttede til Udenrigsministeriet og et job som minister for udviklingsbistand.
Lars Løkke Rasmussen i Statsministeriet i stedet for Anders Fogh gavnede dog ikke Tørnæs, der blev vraget som minister ved en rokade i 2010.
Sendt til EU og Bruxelles
Efter regeringsskiftet i 2011 endte Ulla Tørnæs ad omveje i Bruxelles og Europa-Parlamentet.
Den hidtidige spidskandidat Jens Rohde var flyttet længere tilbage på stemmesedlen, mens den nye spidskandidat, Ellen Trane Nørby, trak sig på grund af graviditet.
I stedet kom Ulla Tørnæs med kort varsel øverst på listen og blev sendt til Europa-Parlamentet med 136.388 personlige stemmer. Venstre mistede et mandat ved valget.
Før det havde hun også forsøgt at blive borgmester i Holstebro Kommune i 2013, men led et klart nederlag til den siddende socialdemokratiske borgmester.
12 år som minister
To år efter valget til Europa-Parlamentet var der dog bud fra statsminister Lars Løkke Rasmussen.
Han gjorde Tørnæs til uddannelses- og forskningsminister i 2016, inden hun igen vendte tilbage til Asiatisk Plads som udviklingsminister fra 2016 til valget i 2019.
Dermed nåede hun også at runde 12 år som minister.
Som undervisningsminister gjorde hun sig bemærket i 2004, da hun blev uvenner med 35.000 demonstrerende studerende foran Christiansborg.
De studerende protesterede mod nedskæringer, men den købte Tørnæs ikke.
- Hvad er det så, I aktionerer på baggrund af? Misinformation og fejlagtige oplysninger, råbte hun ifølge Politiken under sin tale og blev kvitteret med buh-råb.
Hun fik blandt andet vedtaget en gymnasiereform i 2004, hvor Almen Studieforberedelse (AT) kom på skoleskemaet som et fag. Det blev siden afskaffet igen i 2016.
Født ind i politik
Ulla Tørnæs er datter af fiskeskipper Laurits Tørnæs, der er tidligere amtsborgmester og landbrugsminister for ligeledes Venstre.
Hun er gift med svineproducent Jørgen Tørnæs, har tre døtre og bor i Nørre Felding ved Holstebro.