Da hun blev tatoveret med tallene 74853, var hun ikke længere Arlette – 45 år senere blev hun den vigtigste stemme om holocaust

Som 19-årig tilbragte Arlette Andersen et år i koncentrationslejren Auschwitz i det sydlige Polen. Det var en af Nazitysklands højeffektive dødsfabrikker. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Med en ukuelig tro på livet og håbet om, at alt ville blive godt igen, overlevede Arlette Andersen Holocaust og et års fangenskab i nazisternes Auschwitz. 23. august sidste år sov hun ind, men hendes historie lever.

TV SYD genudgiver portrættet af Arlette Andersen, da forfatter Thomas Kvist Christiansen, som har skrevet en bog om hendes liv, torsdag holder foredrag i Nr. Bjert Kirke. 

Portrætter blev skrevet, da Artlette gik bort i august 2022.

Arlette ankom tidligt om morgenen, da det stadig var mørkt.

Mens hun sammen med de andre kvinder fra lastbilen ventede på, at nogen skulle møde ind i administrationsbygningen, kom en ung fransk pige forbi.

Arlette, som på det tidspunkt hed Lévy til efternavn, spurgte den franske pige, om hun kendte hendes kusine.

79 år efter kunne hun stadig høre den franske pige grine:

- Hun er sikkert død. Vi er her for at dø.

Det kunne Arlette godt se bagefter, da det blev lyst.

Der var bunker med nøgne, døde kvinder omkring hende. Ved synet vidste hun med det samme, hvordan det var i Auschwitz.

Arlette Lévy, senere Andersen, voksede op i voksede hun op i Le Marais-kvarteret nær Bastillepladsen i tredje arrondissement, et af byens gamle, centrale kvarterer. Foto: TV SYD arkiv

I 45 år fortalte Arlette ingen om de rædsler, hun oplevede. Først da en fransk højrepolitiker provokerede hende, blev hun en af Syd- og Sønderjyllands største stemmer i skildringen af koncentrationslejren. 

Da katastrofen slog ned

I sommeren 1924 blev De Olympiske Lege for anden gang afholdt i Paris. Den sommer kom Arlette til verden i familien Lévy, en gammel fransk-jødisk familie.

Her voksede hun op i Le Marais-kvarteret nær Bastillepladsen i tredje arrondissement, et af byens gamle, centrale kvarterer.

Moderen var hjemmegående og faderen repræsentant i parfumebranchen. Som ung kæmpede han som fransk soldat i den første verdenskrig.

Arlette Andersen ser her på billeder af sig selv som ung kvinde. Dengang hed hun Lévy til efternavn, og da hun var 19 blev hun arresteret på universitetet og ført til Auschwitz. Foto: TV SYD arkiv

I 1943 fyldte Arlette 19 år, og det var den tredje sommer med tyske besættelsestropper. Paris var massivt besat, og Gestapo tyranniserede jøderne med hidsige razziaer.

Det tvang familien Lévy til at forlade deres by. De flygtede til Clermont-Ferrand, en stor provinsby i det centrale Sydfrankrig, men allerede i november slog katastrofen ned.

Arlette var til forelæsning en torsdag morgen. Gennem vinduet så hun tyske soldater med maskingeværer. De kom styrtende ind og råbte: Heraus! Sofort!

En professor, som ikke var hurtig nok, blev skudt.

Alle andre blev sorteret. Arlettes gruppe kom i en lastbil og kørt til en tysk kaserne i byen og senere til opsamlingslejre nord for Paris.

Som 19-årig tilbragte Arlette Andersen et år i koncentrationslejren Auschwitz i det sydlige Polen. Det var en af Nazitysklands højeffektive dødsfabrikker. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Første januar 1944 begyndte togturen mod Auschwitz. Her ventede den endelige udvælgelse og en tatovering på underarmen, der resten af livet skulle minde hende om det år, hvor hun hver dag måtte kæmpe for sit liv. 

Tatoveret, kronraget og tvangsbadet

Koncentrationslejren Auschwitz i det sydlige Polen var en af Nazitysklands højeffektive dødsfabrikker.

Mindst 1.1 millioner mennesker, hvoraf cirka 90 procent var jøder, mistede livet der. Enten i gaskamrene, ved skydning, af sult og sygdom eller som ofre for medicinske eksperimenter.

Arlette Lévy var kvinde nummer 74.853 i udryddelseslejren. Tallet blev tatoveret på hendes underarm, og fra det øjeblik, var hun ikke længere Arlette.

Arlette Andersen viser sin underarm, hvor hun fik tatoveret tallet 74.853. Hun skulle kunne genkende det på både tysk og polsk, hvis det blev råbt op. Foto: TV SYD arkiv

En frisør kronkrangede hende og de andre kvinder med forklaringen, at det var mere hygiejnisk. Selv troede Arlette, at det var psykisk, så kvinderne ikke så nemt kunne genkende hinanden.

Bagefter blev kvinderne tvunget til at afklæde sig alt deres tøj, og et brusebad med skrig, råb og lussinger fulgte.

Arlette forsøgte at folde sit tøj pænt, men det var ligemeget, fik hun at vide. Hun skulle aldrig se det tøj igen.

Billedet her viser, hvordan kvinderne i Auschwitz levede. Her tilbragte de nætterne, for 12 timer om dagen skulle de arbejde. Foto: TV SYD arkiv

I stedet fik hun udleveret det, hun senere selv har beskrevet som vagabond-tøj. Mens hun iførte sig det, kørte spørgsmålene rundt i hendes hoved:

- Hvad sker der med os? Hvad bliver det næste? Hvordan kan vi overleve?

Omgivet af had og totur var det svært at forestille sig, at hun over et halvt århundrede senere skulle se tilbage på Auschwitz og tale om tilgivelse. 

En hverdag i Auschwitz

De nyankomne i Auschwitz skulle arbejde. Et fuldstændig unødvendigt arbejde, beskrev Arlette.

Det gik ud på at flytte sne og mudder nogle få hundrede meter. Eller at slå sten i stykker med en lille hammer.

Det var i køjer som disse, at Arlette Andersen sov i Auschwitz. Dette billede er ikke af Arlette, men af andre kvinder i samme situation. Foto: TV SYD arkiv

Sådan skulle hun og de andre kvinder arbejde hver dag i 12 timer. Kun afbrudt af en lille pause til at spise suppe. En tynd, lunken væske. Var man heldig, var der et lille stykke rødbede eller gulerod i.

Til aften fik de et stykke rugbrød. Et par gange om ugen var der en skefuld marmelade eller margarine på.

Det var forbudt at drikke vandet i frygt for tyfus, en meget alvorlig sygdom. I stedet fik de en væske, som blev kaldt te, selvom det intet havde med te at gøre.

I koncentrationslejren Auschwitz skulle fangerne sove tæt sammen i køjer. Foto: TV SYD arkiv

I lejren var mange nationaliteter blandet. Der var kvinder fra Belgien, Frankrig, Polen, Tjekkoslovakiet, Sovjetunionen, Ukraine og Ungarn.

Forholdet mellem fangerne var ikke godt. Meget få kunne tale sammen, så der var ikke noget fællesskab.

Forsøgte man at flygte, risikerede man at blive hængt. Ofte til skue for de andre fanger. Som en påmindelse om udryddelseslejrens formål.

Et formål, som en nordjysk gymnasieelev mange år ude i fremtiden ville undskylde for.

Dødsmarch til Paris

Omkring årsskiftet 1944-45 stod det klart, at tyskerne ville lide nederlag.

Nu begyndte et af krigens morbide og uforståelige fænomener, de såkaldte dødsmarcher, hvor tyskerne tømte udryddelseslejrene i et forsøg på at slette sine ugerninger.

Alle fanger, som var i stand til at stå oprejst, blev tvunget afsted i vinterkulden på ugelange strækninger over hundreder af kilometer kun iført fangetøj.

De havde retning mod Tyskland på flugt fra de fremrykkende russiske soldater fra øst og i forgæves undvigemanøvrer fra de allierede tropper, som kontrollerede flere og flere områder i vest.

De fanger, der ikke gik fremad, blev skudt, og man mener, at omkring 300.000 mennesker mistede livet på disse marcher.

Mad fik de intet af, og Arlette Lévy husker at have spist sne. Så da hun 22. maj 1945 ankom med toget til Paris, vejede hun 30 kg.

Som 19-årig tilbragte Arlette Andersen et år i koncentrationslejren Auschwitz i det sydlige Polen. Det var en af Nazitysklands højeffektive dødsfabrikker. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Hun blev genforenet med sin familie, og efter sommeren begyndte hun på universitetet igen.

Men sine oplevelser i Auschwitz talte hun ikke med nogen om.

45 år i tavshed

I 1952 kom hun til Danmark, hvor hun giftede sig med Ole Andersen og bosatte sig med ham i Fredericia. Her blev hun fransklærer på Fredericia Gymnasium, og parret fik sønnen Christian og datteren Anett.

Der skulle gå 45 år, før hun første gang begyndte at fortælle om rædslerne i Auschwitz.

Det var en udtalelse fra den franske højrepolitiker Jean-Marie Le Pen om, at jødeudryddelsen var en historisk detalje, som provokerede hende til at fortælle sandheden til ungdommen.

Dette er ridderkorset, som Arlette Andersen fik overrakt på dagen for 75-året for Danmarks befrielse. Foto: Søren Vesterby, TV SYD

På 75-året for Danmarks befrielse fik hun overrakt ridderkorset og fortalte i den forbindelse, at hun på daværende tidspunkt havde holdt 426 foredrag på danske gymnasier.

Særligt et foredrag på et gymnasium i Nordjylland gjorde indtryk på hende.

En uventet undskyldning

En dreng fortalte efter foredraget, at hans bedstefar var tysk officer, og da han var blevet kaldt til krigen, havde han sagt følgende til sin kone: Hvis du nogensinde ser et af ofrene, så sig undskyld.

Og det var netop, hvad drengen sagde til Arlette. Undskyld. Et ord, hun blev hun meget berørt af.

Foredragene fortsatte indtil 2015, hvor hun fyldte 90. Ved flere anledninger blev hun spurgt om tilgivelse, og i et interview med TV SYD svarede hun:

- Jeg har ikke og kan ikke tilgive nazisterne, som gjorde de forfærdelige ting. Men der er stor forskel fra de mennesker til tyskerne i dag. De unge tyskere har bestemt ikke noget med dem at gøre.  

Med den indstilling levede hun de sidste år af sit liv. Et liv, hvor hun på mirakuløs vis - og med en ukuelig tro på livet og håbet om, at alt ville blive godt igen - overlevede Holocaust og et års fangenskab i nazisternes Auschwitz.

Et liv, som 23. august fik sin afslutning, da hun i en alder af 98 år sov ind på Othello Plejehjem i Fredericia.

Denne artikel er udarbejdet ved hjælp af bogen Pigen fra Auschwitz af Morten Vestergaard fra 2012 samt dokumentarfilm om Arlette Andersens liv af Thomas Kvist Christiansen fra 2020. Derudover bygger artiklen på tidligere interviews med Arlette Andersens samt TV SYDs program Livshistorier, hvor journalist Søren Vesterby i to afsnit i 2011 taler med Arlette Andersen.

Torsdag vil føles frostkold på trods af plusgrader - men vejene bliver glatte

Arkivfoto. Foto: Søren Pors Grundahl, TV SYD
Udgivet

Torsdag vil der næsten blive garanti for røde næser og kinder.

For selvom termometret torsdag vil vise mellem 2 og 5 plusgrader, som kommer det alligevel til at føles frostkoldt.

Det skriver TV 2 Vejret.

I løbet af torsdagen tiltager vinden fra syd, og det kan give hård vind til hård kuling.

Derfor vil det føles som om, det er mellem frysepunktet og minus 3 grader.

Selvom der er plusgrader, vil der alligevel være risiko for isglatte veje torsdag morgen frem til klokken 9 - især i den nordøstlige ende af TV SYDs dækningsområde.

Følg med i, hvor der er risiko for isglatte veje på Vejdirektoratets trafikkort her.

Når kommunens medarbejdere vælger alternativ julegave, får Magnus og Niclas noget at lave

Dem der har doneret træer får et lille udskåret træ som tak. Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD
Udgivet

I 2025 bliver der etableret en "hjerteskov" med donerede træer, og skoven skal formes som et hjerte.

Har vi vitterligt brug for flere materielle goder? Eller er det på tide at give lidt tilbage til naturen?

Det kan medarbejderne i Haderslev Kommune nu selv tage stilling til.

For som noget nyt kan medarbejdere i stedet for en traditionel julegave fra kommunen i stedet vælge at donere træer træer til en kommende "hjerteskov" i Haderslev Kommune.

Den lidt anderledes julegaveidé kombinerer klimabevidsthed med social ansvarlighed. Både klimaet og medarbejdere på det beskyttede værksted, 'Værkstedet Kuglen', får gavn af andres julegaver.

For projektet skaber meningsfuld beskæftigelse for de handicappede, der kommer på værkstedet i Vojens.

- Det er en god opgave at køre med laserskæren, fortæller Magnus Klikkenborg, der arbejder på Kuglen.

Ham og hans ven Niclas Davidsen udskærer og pakker små træer og takkekort til dem, der har ønsket at veksle deres traditionelle julegave til træer.

Det tog kun kort tid at skære de 29 træsiloetter ud. Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

500 træer i julegave

Klimakoordinator i Haderslev Kommune, Jakob Baungaard, er en af dem, der har vekslet sin julegave til 10-12 træer i en kommende skov.

- Jeg glæder jeg mig til at komme forbi hjerteskoven flere gange om året og og følge træernes vækst, siger han.

Klimakoordinator Jakob Baungaard er glad for at både klima og medarbejdere får noget godt ud af andres julegaver. Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Hjerteskoven, der plantes i 2025, er et samarbejde mellem kommunen, Haderslevs butikker, Haderslevgaver.dk og Growing Trees Network.

Den præcise placering er endnu ikke fastlagt, men den vil ligge bynært og have form som et hjerte.

Et hjerte der kan brede sig og vokse sig større år for år efterhånden, som der bliver givet flere træer.

29 har valgt træpakken, og med en ekstra donation er der nu doneret i alt 500 træer.

Kristian Mølgaard, leder af Kuglen, ser projektet som en win-win situation:

- Det er jo en fantastisk mulighed, for ikke alene er det godt for miljø, bæredygtighed og biodiversitet, men det også en meningsfuld beskæftigelse for de ansatte, der arbejder herude, siger han.

Hjerteskoven er en del af Haderslev Kommunes mål om at plante 4.080 hektar skov inden 2050.

- Vi redder jo ikke verden med disse donationer, men vi gør det lige så meget fordi, at alle gode gerninger tæller, lyder det fra Jakob Baungaard fra Haderslev Kommune.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com