Sydvestjysk minister vil sikre, at voksende gruppe ikke bliver svigtet i systemet
Demensrejseholdet under Sundhedsstyrelsen skal klæde medarbejdere i ældreplejen bedre på til at tage hånd om mennesker med demens.
Der bliver flere og flere danskere med demens.
Det stiller større krav til medarbejderne i ældreplejen.
Derfor har Folketinget afsat 30 millioner kroner til at klæde medarbejdere og ledere i ældreplejen på til at undgå forråelse og omsorgstræthed over for mennesker med demens.
Det skriver Ældreministeriet i en pressemeddelelse.
Til februar kan kommuner og private leverandører på ældreområdet ansøge om at deltage i et nyt uddannelsesforløb, som ledes af Sundhedsstyrelsens demensrejsehold.
Hvad er Demensrejseholdet?
Demensrejseholdet er et praksisnært læringsforløb i kommuner faciliteret af konsulenter. Kompetenceudviklingsforløbene har til formål at give medarbejderne kompetencer til at styrke plejen og omsorgen for mennesker med demens.
Et forløb med Demensrejseholdet tager udgangspunkt i konkrete oplevelser fra medarbejdernes hverdag med borgerne. I fordyber jer i viden om personcentreret omsorg og lærer konkrete metoder at kende, herunder Beboerkonferencen og skal samtidig løbende afprøve metoder i praksis og reflektere over deres effekt bl.a. for borgernes trivsel.
Et forløb med Demensrejseholdet er ikke et klassisk kursus i demens. Det er et forløb, som tilfører nye metoder, men som i lige så høj grad lærer jer at sætte ord på og udvikle det, som I i forvejen gør og lykkes med i forhold til borgerne. Vi har fokus på den kultur, som danner rammen om jeres arbejde og arbejder med faglig refleksion og dialog som værktøjer til at løse udfordringer.
Uddannelsesforløbet er en del af ældrereformen, der blev vedtaget af et politisk flertal på Christiansborg sidste år.
- Vi ved, at omsorgstræthed på sigt kan føre til en forrået arbejdskultur, der både har negative konsekvenser for medarbejderne selv og de ældre.
- Det skal vi for alt i verden undgå, siger ældreminister Mette Kierkgaard (M) fra Ribe, der er valgt ind i Folketinget i Sydjyllands Storkreds.
Der lever cirka 96.000 mennesker over 65 år med en demenssygdom i Danmark. Der konstateres hvert år cirka 8.500 nye tilfælde.