Stort anlæg klar til fuld produktion - kan gøre Danmark mere end selvforsynende
Tyra-anlægget står efter forsinkelse nu klar til fuld produktion. Det har betydet og vil fortsat betyde brug for lokal vestjysk arbejdskraft, ligesom det gør Danmark mere end selvforsynende på naturgas.
Det er en glædens dag både hos TotalEnergies og Esbjerg Kommune, at Tyra-anlægget i den danske del af nordsøen nu er klar til at producere naturgas på fuldt blus.
Driften begyndte egentlig i marts, men udfordrnger med to transformatorer har forsinket processen til i dag.
- Det er dejligt og en milepæl. Nu kan vi begynde produktionsfasen og levere gas fra Nordsøen til fastlandet og resten af Europa, og mange virksomheder fra Esbjerg har været involveret i genopbygningen, men bliver det også i den fremadrettede proces, siger Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester i Esbjerg Kommune.
Det 27 milliarder kroner dyre Tyra-anlæg kommer til, sammen med omkringliggende platforme, at producere så store mængder naturgas, at det ventes, at Danmark bliver mere end selvforsynende.
- Det betyder, at vi nu kan begynde at gøre Danmark selvforsynende på naturgassen, og i virkeligheden nok blive nettoeksportør med den mængde vi kan levere. Vi kan også kigge ind i forsyningssikkerhed, ikke kun i dansk, men også europæisk kontekst, forklarer Michael Lindholm Pihl Larsen, teknisk projektleder på genopbyggelsen af Tyra-projektet.
Den kommende tid vil TotalEnergies bruge på at få startet produktionen af naturgas op i fuld mængde. Her bliver Tyra et knudepunkt, da de omkringliggende felters gas sendes til Tyra, hvorfra det transporteres gennem de 230 kilometer rørledning til Nybro.
Lokale virksomheder har spillet stor rolle
I genopbygning af anlægget, har mange lokale virksomheder omkring Esbjerg spillet en vigtig rolle. Det glæder både borgmester, Jesper Frost Rasmussen, at projektet har skabt arbejdspladser i opbygningsfasen, men han ser også gode fremtidsperspektiver.
- Nu har man fremtidssikret naturgasproduktionen, så det gør jo, at der er mange års opgaver derude endnu, hvilket betyder, at arbejdspladser i olie- og gasindustrien også vil være i Esbjerg i de kommende år.
- Fra et uddannelsesperspektiv, så vil vi gerne være en studieby, og der kommer til at blive brug for arbejdspladser i mange kategorier. Håndværkere, ufaglærte oghøjtuddannede. Det skal vi forsøge at levere på, og der er aftagere til de uddannede, siger Jesper Frost Rasmussen.
Hos TotalEnergies fremhæver projektleder Michael Lindholm Pihl Larsen, at man har nydt godt af og haft stort behov for den ekspertise, der gennem mange år er opbygget i lokalområdet omkring industrien.
Tyrafeltet
TotalEnergies er operatør af Tyra-feltet på vegne af DUC - et partnerskab mellem TotalEnergies (43,2 procent), BlueNord (36,8 procent) og Nordsøfonden (20 procent).
Tyra er Danmarks største naturgasfelt og har været centrum for behandling og eksport af mere end 90 % af den naturgas, der produceres i den danske del af Nordsøen, før det blev genopbygget. Det var nødvendigt på grund af feltets naturlige nedsynkning af kridtreservoiret efter mange års produktion.
Kilde: TotalEnergies
Dog bliver det andre typer arbejdskraft, der vil blive behov for fra TotalEnergies' side herfra.
- Det vi kigger ind i fremadrettet er i sagens natur en anden situation, hvor vi kigger mere ind i at skulle have teknikere til daglig vedligehold og drift samt operatører, der kan drifte de nye installationer, lyder det fra projektlederen.
Spørgsmål om uafhængighed
Selvom Danmark kigger ind i at udfase naturgas og ifølge Jesper Frost Rasmussen allerede har en slutdato på gasproduktionen i den danske sektor, der hedder om 25 år, så er der andre perspektiver i Tyra-feltet.
- Selvom vi har grønne ambitioner i Danmark , så vil der være brug for gas i Europa i mange år endnu. Alternativet er, at vi skal importere det fra Putin og Rusland, og det vil vi alle sammen gerne være uafhængige af.
Dertil forklarer Jesper Frost Rasmussen, at det har været et spørgsmål om at få mest muligt ud af de investeringer, der allerede var foretaget i Tyra-feltet samt sikre, at man i fremtiden også vil have en rolle at spille i industrien.
- Der er jo mange andre aktiviteter, hvor man eksempelvis er i gang med at pumpe CO2 ned i undergrunden i nogle af de gamle felter. På den måde laver man nogle grønne løsninger med samme installationer og kompetencer, så det ser vi jo rigtig meget frem til, og her spiller Esbjerg også en rolle, afslutter borgmesteren.