Som barn blev han seksuelt misbrugt - nu er 25-årig på landsholdet i voldsom sport
Ungdomsfængsel, hjemløshed, narko og selvmordstanker. Mikkel Emils liv tegnede til total nedtur. Men med hård træning og en enorm vilje har han vendt det.
Slagene hagler ned over ham. Et knæ i brystet holder ham nede. Han får et slag med en lammende knytnæve. Så et med en ondskabsfuld albue. Så igen en knytnæve.
Voldsmanden er uden nåde. Øjnene lyner og lyden, der indædt kommer ud af hans mund, giver blot slagene ekstra kraft. Offeret siger ikke en lyd.
Det er heldigvis blot en dukke, som bruges her i Esbjerg Fightcenter. Og "voldsmanden" er såmænd Mikkel Emil, der er i gang med sin træning som MMA-fighter.
- Det er ægte at stå i ringen med en modstander over for dig. Du ved, han vil tage noget fra dig - sejren - og du må gøre alt for selv at få den, siger han.
Han er kommet langt og er i dag på MMA-landsholdet. Den 25-årige bantamvægter fik sin debut, da han repræsenterede Danmark til Adrenalin Fight Night i Wales den 16. september i år.
Tingene har dog ikke altid tegnet så lyse for Mikkel Emil, som de gør nu.
Hvad er MMA?
MMA er en forkortelse af Mixed Martial Arts. En blanding af thaiboksning, boksning, judo og brydning.
Kampsporten blev introduceret i 1993 under navnet "Ultimate Figthing", fordi den var så voldsom. Den har været kontroversiel af samme grund.
Kampen foregår i et slags bur. Den vindes ved, at dommeren stopper kampen, når han vurderer, at en fighter ikke kan forsvare sig selv, hvis en af deltagerne mister bevidstheden på grund af knock-out eller strangulering, eller den ene af deltagerne overgiver sig ved at klappe på gulvet eller på modstanderen, kaldet Tap-Out.
Seksuelt misbrugt
Mikkel Emil er selv usikker på, hvornår det startede. Det seksuelle misbrug af ham. Måske allerede i 8-9-års alderen til omkring 15-års alderen.
Men han turde ikke fortælle om det. Af frygt for at ingen ville tro på ham. Først da han var omkring de 15 år, begyndte han at tage de svære, men nødvendige samtaler med sin mor og far om det.
Senere kom først byrettens dom. Så landsrettens. Den 21. maj 2014. De to tidligere papbrødre - dengang på 20 og 23 år - blev dømt skyldige i grove seksuelle overgreb. Den 23-årige fik to års fængsel, mens hans yngre bror blev dømt til anbringelse under opsyn uden tidsbestemmelse.
Men dommen var ikke en forløsning.
- Hvordan kunne det blive det? Jeg blev skældt ud og spyttet på af deres venner og familie, da jeg gik fra retsbygningen, og jeg ser dem stadig gå frit rundt efter det, de gjorde mod mig. Og som de aldrig har indrømmet, siger han.
En lang nedtur
Mikkel Emils liv var et stort rod. Både før og efter dommen. Narko, vold, hjemløshed, vrede, frustrationer, syv måneder i ungdomsfængsel, dårlige kammerater.... bunken af negative oplevelser hober sig op i hans unge erindringer.
- Jeg var så langt ude, at jeg tænkte, at jeg ville begå selvmord, siger han i dag.
Her kan du få hjælp, hvis du har det svært
Der findes mange steder, hvor du som ung kan ringe eller skrive til for at få hjælp, hvis du har det svært:
Ung på linje kan kontaktes online eller på 70 12 10 00.
Børnetelefonen kan kontaktes på 116111.
Headspace kan kontaktes online eller telefonisk til de lokale afdelinger.
Psykiatrifondens rådgivning kan kontaktes online eller på 39 25 25 25.
Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, kan du kontakte Livslinjens telefonrådgivning på 70 201 201 alle årets dage i tidsrummet 11.00-04.00. Du er anonym og må gerne ringe flere gange. Det er også muligt at skrive eller chatte med Livslinjens rådgivere.
Men en video om ham lavet af lederen på bostedet Skjoldbo, Nicolai Kubel, gjorde indtryk på ham. Han så sig selv i nyt perspektiv. Det fik ham til at åbne sig mod forandringer.
- Jeg var nok allerede klar til at gøre noget i stedet for at blive i rollen som offer, men videoen og en snak med Nicolai fik mig til at gå i gang med seriøs MMA-træning, og det har hjulpet mig, siger han.
Et nyt skridt
Dag efter dag. Skridt for skridt arbejder han sig væk fra de rædselsfulde år. Nu er han på vej til at tage et nyt stort skridt.
Den 24. oktober 2023 skal han holde sit første foredrag. Det bliver på UC Syd. Formentlig med 200-300 tilhørere i salen.
- Jeg har skrevet nogle noter ned her, siger han og viser sin mobiltelefon frem.
Om han er nervøs? Hans skæve smil siger "Ja, mon ikke", mens svaret er mere polemisk.
- Man skal tage de udfordringer, der kommer, siger han.
Den 25-årige mand har dog også en bagtanke med sit ja tak til at holde foredraget.
Han vil nemlig gerne meget mere ud og holde foredrag om sit liv. Om at gå fra rollen som offer for et årelangt seksuelt misbrug til styrmand for sit eget liv.
En rejse, som han taler åbent om. Også om den smertelige del.
- Hvis jeg på den måde kan hjælpe bare én med at komme videre efter at have været seksuelt misbrugt, så vil det være fantastisk, siger han.
Tunge sten
Fotoet, der pryder "plakaten" til foredraget, viser Mikkel Emil med ryggen til. I hver hånd har han en lænke forbundet til to store sten, som han slæber efter sig.
- De symboliserer mine to tidligere papbrødre. Hver dag kæmper jeg for at byrden af de to skal blive lidt mindre. Det går godt... i hvert fald bedre, siger han.
"Alle har noget at kæmpe for" er titlen på både hans foredrag og den film, som han lavede med Nicolai Kubel, lederen på bostedet Skjoldbo.
Og ganske rigtigt er det. Men nogle har sværere kampe at udkæmpe end andre. Som Mikkel Emil.