Prisstigninger presser flere til at søge om feriehjælp - Mie er én af dem
Rekordmange økonomisk trængte familier har i år søgt om feriehjælp i organisationen Dansk Folkehjælp.
Det vælter ind med ansøgninger om hjælp til at holde ferie.
Ansøgningerne kommer fra økonomisk trængte familier, der ikke øjner mulighed for at tilbyde børnene sommerens glæder.
Hos organisationen Dansk Folkehjælp, der er landets største udbyder af feriehjælp, har 10.281 trængte familier i år søgt om hjælp til at komme på sommerferie.
Det er 2.582 flere familier end sidste år, og dermed en stigning på 33 procent.
- Den voldsomme stigning i ansøgertallet skyldes de prisstigninger, der i løbet af de seneste måneder har sat tydeligt præg på det danske samfund – og som rammer landets fattigste familier ekstra hårdt, siger Klaus Nørlem, generalsekretær hos Dansk Folkehjælp.
Det er svært at trylle en sommerferie ud af budgettet
Mie Ryt-Hansen, lærerstuderende, Esbjerg
6.937 kr. om måneden
Mie Ryt-Hansen fra Esbjerg har to børn. Et på 1 år og et på 6 år. Hun er selv under uddannelse til lærer og lever på SU-støtten.
- Det er svært at trylle en sommerferie ud af budgettet, siger hun.
SU giver 6.937 kr. om måneden. Inflationen med stadig flere prisstigninger på nødvendigheder som elektricitet, benzin og mange almindelige dagligvarer gør ondt.
- Det siger sig selv, at har man i forvejen ikke ret mange penge, så er alle ekstra udgifter noget, der kan mærkes, siger den 37-årige lærerstuderende.
Hele 65 procent af alle ansøgere til feriehjælp angiver, at de i dag har mindre end 100 kroner dagligt til hele husstandens madbudget
Klaus Nørlem, generalsekretær, Dansk Folkehjælp.
Trist rekord
En tydelig effekt af denne mekanisme er, at Dansk Folkehjælp oplever et ansøgertal til årets feriehjælp, der sætter en trist rekord.
Hele 10.281 økonomisk trængte familier har i år søgt om hjælp til at holde sommerferie med deres børn, og det er 2.582 flere end sidste år – og en stigning på hele 6.336 familier i forhold til før coronapandemien.
Dansk Folkehjælp hjælper
- Dansk Folkehjælp er den organisation i Danmark, som hjælper flest børnefamilier til gode ferieoplevelser. Feriehjælpen i sommeren 2022 består af en ugelang gratis ferie for hele familien.
- Feriehjælpen er blandt andet støttet af Arbejdsmarkeds Feriefond, Ole Kirk’s Fond og Egmont Fonden, virksomheder og private bidragydere.
- Dansk Folkehjælp, der blev stiftet i 1907, er en landsdækkende, humanitær og frivillig organisation, der yder hjælp til udsatte og fattige i Danmark og i udlandet. Foreningens primære indsatsområder er frivilligt socialt arbejde og forebyggelse, herunder førstehjælp, i Danmark samt udviklingsprojekter og katastrofe- og nødhjælp i den tredje verdens brændpunkter. For at sikre, at flest mulige midler går direkte til fattige og nødstedte, har foreningen en administrationsprocent på 3,8 i seneste offentliggjorte årsregnskab. I alt har Dansk Folkehjælp 3.000 frivillige tilknyttet samt 40 lokalafdelinger i Danmark, og foreningen driver herudover også en række genbrugsbutikker samt lokale aktivitetsgrupper.
Ser man på ansøgertallet fra før coronakrisen, der tilsvarende har været markant hårdere at komme igennem for de mest udsatte borgere, er der tale om en voldsom stigning på 160 procent i forhold til 2019.
I 2022 forventer Dansk Folkehjælp at kunne hjælpe 1.160 ud af de 10.281 familier, der har søgt.
Et mentalt afbræk i hverdagen
Og det er særligt i de mest udsatte familier, at inflationen gør rigtig ondt.
- Der er få ting, der som de aktuelle prisstigninger kan tydeliggøre forskellen på rig og fattig. Hvor velstillede familier måske tænker: ’Herregud, så koster det lige lidt mere at handle ind’ og generelt ikke fornemmer nogen mærkbare livsforringelser, står det helt anderledes til for Danmarks mest udsatte familier. Her har prisstigningerne vidtrækkende konsekvenser, også når det kommer til omkostningerne i dagligdagen, siger Klaus Nørlem, generalsekretær hos Dansk Folkehjælp.
Mie Ryt-Hansen vil helst ikke "jamre" over sin økonomiske situation.
Hun har snart færdiggjort sin uddannelse og regner med at få job med det samme. Dermed kan hun begynde at rette op på sin økonomiske situation.
Men lige nu og her er der mest et rungende ekko i hendes pengekasse.
Det samme gælder for mange af de andre ansøgere.
- Hele 65 procent af alle ansøgere til feriehjælp angiver, at de i dag har mindre end 100 kroner dagligt til hele husstandens madbudget, siger Klaus Nørlem og fortsætter:
- Endvidere er der de mentale afbræk, som alle familier har brug for en gang imellem. Et af de vigtigste afbræk, man som familie kan få, er en god sommerferie, og derfor er vi i Dansk Folkehjælp glade for at kunne give feriehjælp til 1.160 danske familier – selvom det lige nu står i skærende kontrast til et rekordhøjt ansøgertal.