Ingen risiko for sigtelse ved indlevering af ulovlige våben

Foto: Troels Sørensen, TV SYD
Udgivet

I hele november har borgere i Syd- og Sønderjylland en mulighed for at anonymt indlevere ulovlige våben til politiet uden risiko for sigtelse.

Initiativet, der kaldes en frit lejde-aktion, er en del af en større politisk beslutning, der sigter mod at fjerne så mange våben som muligt fra samfundet. Det sker på baggrund af den nyeste bandepakke.

- Det er simpelthen for at forsøge at få flest mulige våben væk fra samfundet, siger Vicepolitiinspektør, Søren Vraa Larsen.

Indleveringen gælder for alle i hele landet, og uden risiko for sigtelse.

- Mange, der deltager, er almindelige borgere, som måske har arvet et våben eller købt et tidligere, men nu ønsker at aflevere det, da det er ulovligt at eje, forklarer Søren Vraa Larsen, politiinspektør i Syd- og Sønderjyllands Politi.

Det er ikke første gang politiet tager imod ulovlige våben helt uden der er en konsekvens for dem som aflevere.

- Sidst vi gjorde det, i 2017, modtog vi omkring 1.000 våben i Syd- og Sønderjyllands Politikreds, siger Vicepolitiinspektør Søren Vraa Larsen.

Rigtig håndtering af våben

Politiet understreger, at det er vigtigt at indlevere våbnene korrekt.

- Vi ønsker ikke, at folk transporterer farlige genstande rundt, da det kan være risikabelt for dem selv og for dem, der befinder sig i nærheden, siger Søren Vraa Larsen.

Foto: Troels Sørensen, TV SYD

Hvis man besidder særligt farlige genstande som granater eller sprængstoffer, opfordres man til at kontakte politiet via telefon 114 for at aftale afhentning.

Frit lejde-aktionen løber fra 1. til 30. november 2024, og våben kan afleveres anonymt på de tre politistationer i Syd- og Sønderjylland; Esbjerg, Haderslev og Sønderborg.

I Syddanmark kan man aflevere ulovlige våben i Horsens, Vejle, Kolding, Fredericia og Grindsted politistation.

Under den almindelige åbningstid kan borgere aflevere alle former for våben, herunder knive, økser, ammunition og eksplosiver. Det understreges at det er vigtigt, at våbnene ikke blot stilles uden for politistationen, men afleveres til en medarbejder i borgerekspeditionen.

- Vores mål er at få så mange våben som muligt ud af cirkulation i politikredsen. Ethvert våben, der afleveres til politiet, er ét våben mindre ude i samfundet, hvilket mindsker risikoen for, at våben falder i de forkerte hænder, understreger Vicepolitiinspektøren.

Fakta om frit lejde-aktionen

  • Periode: 1. november til 30. november 2024

  • Afleveringssteder: Esbjerg Hovedpolitistation, Haderslev Politistation, Sønderborg Politistation

  • Hvilke våben er omfattet: Alle våben, herunder knive, økser, sværd, skydevåben, ammunition, eksplosiver mv.

  • Transport: Våben skal transporteres forsvarligt, skjult i tasker eller kasser.

  • Aflevering: Kun ved personlig betjening på politistationen.

Med denne aktion håber politiet, at mange borgere vil benytte sig af muligheden for at sikre, at ulovlige våben ikke bruges til alvorlig kriminalitet

Politiet opfordrer alle til at tage ansvar og benytte sig af denne sjældne mulighed for at bidrage til et sikrere samfund.

Statsministeren vil kigge på lovgivningen efter sag om lægehus

Ifølge statsministeren er det vigtigt, at de praktiserende læger kommer derud, hvor borgerne befinder sig. Foto: Thomas Hoffmann-Møller, TV SYD
Udgivet

Ifølge statsministeren skal lovgivning ikke forhindre tre snart nyuddannede speciallæger i at opføre et nyt lægehus i Tønder.

- Når jeg hører historien her, så tænker jeg, hvor fantastisk det er, at der er 3 unge læger, der har lyst til at slå sig ned i Tønder. Det er jo faktisk det, vi også rigtig gerne vil fra regeringens side, fordi vi mangler læger rundt omkring i Danmark, fortæller Mette Frederiksen (S) til TV SYD.

De tre lægestuderende vil åbne lægehuset i samarbejde med Tønder Andelsboligforening, men det er ikke tilladt, fordi sundhedshuse ikke må opføres i almindelige boligområder.

- Det er vigtigt, at de praktiserende læger kommer derud, hvor patienterne er, og hvor behovet er størst. Hvis der er snubletråde i noget boliglovgivning, så må vi se, om vi kan gøre det anderledes, siger statsministeren (S).

Tønder Kommune er udpeget som en lægedækningstruet kommune af Region Syddanmark.

Mette Frederiksen understreger, at adgang til egen læge er vigtigt for borgernes tryghed til sundhedsvæsenet.

- Men en gang imellem er der noget lovgivning, som skal opdateres eller ændres, fordi virkeligheden har forandret sig. Og jeg er meget, meget optaget af, at danskerne skal have en let og nem adgang til vores sundhedsvæsen, konkluderer Mette Frederiksen.

Politiker om lovgivning omkring byggeri af lægehus: Det er noget bøvl

M
Udgivet

Tre læger ønsker i Tønder Kommune at opføre et lægehus i samarbejde med en almenboligforening. Det må man dog ikke ifølge lovgivningen. Det vil politikere appellere til en ændring på.

Tønder Kommune er af Region Syddanmark udpeget som lægedækningstruet, og tre snart nyuddannede speciallæger er klar på at starte egen praksis i Tønder.

Her har de fundet den perfekte grund, hvor et almenboligfirma står klar til at bygge en praksis, der lever op til alle behov. Sagen er dog, at almenboligforeninger ikke bygge lægehuse.

- Det er noget bøvl, for at sige det, som det er, forklarer Anette Abildgaard Larsen (K), der er formand for Sundhedsudvalget i Tønder Kommune.

Ifølge Bekendtgørelsen for Landsboligfonden er det ikke tilladt at opføre sundhedshuse i almindelige boligområder. Derfor står flere kommuner med et problem, og det er op til folketinget at beslutte, hvorvidt dette skal ændres, da de står for boligudspillet, som Landsboligfonden følger.

- Det er et problem, som vi som politikere må få gjort noget ved, så vi kan få løst det. Det vi ønsker os, er at hjælpe de læger, der gerne vil lave en praksis, siger Mette With Hagensen (S), der er formand for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark.

Bekendtgørelsen for Landsboligfonden

I reglementet, som de almennyttige boligforeninger følger, er det ikke tilladt at bygge sundhedshuse. Fra BL - Danmarks Almene Boliger, forklares benspændet således:

"Boligorganisationer må i deres opgaveløsning eje og tilvejebringe de ejendomme og bygninger, der er nødvendige for deres kerneopgave – det vil sige boliger, fælleshuse, administrationsbygning med mere – men må kun i et begrænset omfang etablere erhvervslokaler under visse forudsætninger (herunder bl.a. tilknytning til et alment boligområde, hvor der er et boligsocialt behov, og hvor erhvervsarealet står i forsvarligt forhold til boligarealet). Forudsætninger følger nærmere af sideaktivitetsbekendtgørelsens § 3.

 Lovgivningen åbner således i dag lidt op for etablering af erhvervsarealer, men det er ikke tilstrækkeligt i forhold til sundhedshuse i almindelige boligområder"

BL - Danmarks Almene Boliger

Én løsning er ifølge Mette With Hagensen at se på alternative muligheder i kommunerne, da hun påpeger, at husning af lægepraksisser er en fælles opgave mellem parterne. Dog fastslår hun også, at det skal gøres attraktivt for læger at flytte ud til de områder, hvor det kommer fra.

Dog er hun klar på at initiere en fælles henvendelse regionen og almennyttige foreninger i mellem.

- Jeg har et håb om at finde en løsning, og hvis det er et generelt problem, så skal vi have kigget på lovgivningen. Hvis almennyttige foreninger vil hjælpe, skal vi bede Christiansborg om at se på det her, lyder det fra Hagensen.

Mette With Hagensen (S), der er formand for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark.

Arkitektfirmaet Nord Architects har i samarbejde med BL, Landsbyggefonden, Fredericia og Holstebro Kommune samt flere boligforeninger allerede fire sundhedsprojekter tegnet og klar til opførelse i Jylland, men blokeret af denne lovgivning.

Må også kigge på alternative muligheder

I Tønder Kommune har man indtil videre forsøgt at kigge på alternative muligheder for at skabe en praksis til de tre læger.

- Vi har billigere muligheder for at få dem ind andre steder, hvor de kan leje sig ind. Hvis de kan lide det, så er det muligt at købe sig ind senere, fortæller Anette Abildgaard Larsen.

Anette Abildgaard Larsen (K), formand for Sundhedsudvalget i Tønder Kommune.

Hun er sikker på, at der kan findes en god løsning i Tønder, selv hvis ikke det ikke skulle blive muligt på den tiltænkte grund. Dog er hun klar til at støtte op om en henvendelse til Christiansborg.

- Jeg tænker, at vi vil være med til at sende signaler til Christiansborg for at italesætte, at det her er et problem. Der er også andre kommuner, der har problemet, så det vil vi gerne bidrage til, siger formanden for Sundhedsudvalget.

Sådan er området i Tønder, hvor lægehuset skal indgå, tiltænkt at se ud. Foto: Salus/Tønder Andelsboligforening

Hun understreger dog også, at det er på Christiansborg at handlingen skal ske.

- Vi kan ikke løse det bare ved at få andre kommuner til at brokke sig sammen med os. Det er inde på Christiansborg, at det skal ske, så det er en træls problemstilling.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.