Hæder, ære og mange penge - Jeppe er Danmarks bedste underviser
Med den fornemme kåring modtager Jeppe Moritz Led også en check på en halv million kroner.
Jeppe Moritz Led fra Esbjerg modtager mandag eftermiddag prisen som Årets Underviser. Prisoverrækkelsen foregår på Nationalmuseet i København, hvor kronprinsesse Mary uddeler i alt syv priser.
Den 42-årige lektor er underviser ved Erhvervsakademi SydVest (EASV) i Esbjerg, hvor han underviser de studerende på akademiuddannelsen og på professionsbacheloren Software Development.
Studerende har indstillet Jeppe til prisen
Det er de studerende på uddannelserne, som har indstillet Jeppe Moritz Led til den fornemme pris. De fremhæver i indstillingen blandt andet hans evne til at motivere dem og skabe begejstring for programmering og softwareudvikling, der ellers kan være tørt stof.
Og netop at det er hans elever, der har indstillet ham betyder rigtig meget for hovedpersonen selv.
- Det, der betyder mest, er anerkendelsen fra de studerende, og at de har sat sig ned og formuleret flere årsager til, hvorfor de synes jeg skal have prisen, siger han til TV SYD.
Nærvær og ærlighed er afgørende
Jeppe Moritz Led mener selv, at ærlighed, nærhed og fokus på at skabe personlige relationer uden at blive for privat, er noget af det, de studerende sætter pris på i hans undervisning:
– Relationen til de studerende er afgørende for mig. Jeg bruger mig selv uden at udlevere mig selv. Jeg kan godt fortælle om noget fra mit privatliv uden at blive for personlig, for eksempel hvordan jeg bruger computeralgoritmer til at lægge sokker sammen, fortæller han.
–Og så er jeg altid ærlig og ikke bange for at lave fejl. Hvis der er noget, jeg er usikker på, så siger jeg det, som det er, og så undersøger jeg det.
Jeppe Moritz Led er 42 år og bor i Esbjerg. Han har tidligere arbejdet som systemudvikler, drevet selvstændig konsulentvirksomhed og undervist på Rybners Gymnasium.
- Jo mere jeg underviser, jo mere elsker jeg det
Det lå ifølge han selv ikke i kortene, han skulle være underviser.
– Da jeg var yngre, var jeg sikker på, at jeg helst skulle have så lidt som muligt med mennesker at gøre. Jeg ville helst bare sidde i et bur i en kælder og programmere. Men det ændrede sig, og jo mere jeg underviser, jo mere holder jeg af det. At opleve de øjeblikke, hvor man gør en forskel for de studerende og faktisk flytter dem – det er det, der betyder mest for mig.
Med prisen: Æren og 500.000 kroner
Det er ikke hver dag, at man er i centrum ved et stort arrangement på Nationalmuseet i København, hvor kronprinsessen blandt andre er med.
- Det var selvfølgelig lidt angstprovokerende, når man ikke er vant til. Jeg er generelt ikke glad for at være midtpunkt, men omvendt er det også spændende at møde de her folk, fortæller en noget træt men glad prismodtager over telefonen, mens han er på vej hjem fra København.
Der uddeles syv undervisningspriser:
• Universiteterne: 2 prismodtagere
• Professionshøjskolerne: 2 prismodtagere
• Erhvervsakademierne: 1 prismodtager
• Udbyderne af de højere kunstneriske uddannelser: 1 prismodtager
• Udbyderne af maritime uddannelser: 1 prismodtager
Kilde: Erhvervsakademi SydVest (EASV)
Det er Uddannelses- og Forskningsministeriet, der står bag Undervisningsprisen, som hvert år gives til syv undervisere på videregående uddannelsesinstitutioner i Danmark.
Udover æren følger der 500.000 kroner med prisen, hvoraf de 200.000 er en personlig hæderspris til Jeppe Moritz Led selv. Resten går til udvikling af undervisningsmiljøet.
Men hvad skal de 200.000 kroner så bruges på?
- Jeg tænker, at mine børn skal have nogle af dem, når de nu nogle gange skal undvære deres far, når jeg sidder og forbereder mig på undervisningen om aftenen, siger han.
Men hvad pengene ellers skal bruges på har han endnu ikke lagt sig helt fast på - udover at nogle af dem også skal bruges på en rejse for familien.
Fortsætter 100 procent
Hvis nogle af hans elever nu sidder og frygter, at Jeppe Moritz Led har drømme om at prøve noget andet nu, så kan de godt ånde lettet op.
- Lige nu er mine tanker, at jeg 100 procent skal fortsætte med det, jeg laver. Der er meget udvikling i faget, så det er ikke fordi, det står stille, siger prismodtageren, mens han sidder i sin bil med kurs mod Esbjerg.