Forældre fik frataget muligheden for at passe kræftsyg søn - nu er der nyt i sagen
Efter igennem længere tid at have kæmpet med Esbjerg Kommune om retten til at gå hjemme og passe deres kræftsyge søn, har Jan og Rikke Vestergaard nu fået genbevilget løbende tabt arbejdsfortjeneste.
Det er ikke meget, man kan nå på 15 minutter. Det er omtrent den tid, det tager at varme en frysepizza eller at krydse Storebæltsbroen i bil.
15 minutter var også længden af det møde med Esbjerg Kommune, hvor Jan og Rikke Vestergaard fra Ribe efter længere tids hård kamp fik genbevilget tabt arbejdsfortjeneste, så den ene dem kan gå hjemme og passe deres leukæmiramte søn Johannes på ni år.
- Begrundelsen, de kom med, er, at sagen ikke har været belyst tilstrækkeligt. Så de har trods alt selv undret sig over, de har lavet en afgørelse på et kræftramt barn uden at spørge en læge til råds, fortæller Jan Vestergaard.
Det er lidt over en måned siden, at vi på TV SYD første gang kunne fortælle om familien Vestergaard. Dengang havde Esbjerg Kommune netop truffet afgørelse om, at familien skulle fratages løbende tabt arbejdsfortjeneste, og at begge forældre skulle starte arbejde på fuld tid.
Og selvom det føles ambivalent, at deres langvarige og hårde kamp med kommunen blev afsluttet på et kvarter, så er lettelsen stor.
- For mig giver det ro. Ro i min krop. Ro i mit sind. Ro til min familie, siger Rikke Dall Vestergaard.
En større tendens
Selvom familien nu er nået i mål med deres egen sag, så sidder de alligevel tilbage med en følelse af, at systemet alt for ofte svigter i den her type sager.
- I sådan en kamp her der står man med alle parader nede, fuldstændig nøgen foran systemet og rækker hånden ud for at bede om hjælp, siger Jan Vestergaard og fortsætter:
- Det gør man ikke for at snyde systemet for penge. Man gør det, fordi man står midt i sit livs krise, og man har behov for hjælp til at komme igennem det.
Jan Vestergaard lagde en video på sin Facebook i rent arrigskab over kommunens oprindelige afgørelse om at fratage dem muligheden for at passe Johannes.
En video der har fået mere end 150.000 visninger, og som har kastet mange henvendelser af sig fra familier i lignende situationer.
- Jeg er helt overvældet over, hvor mange der kæmper en kamp for at få lov til at passe deres børn på handicapområdet. Jeg er dybt frustreret over det. Jeg kan godt forstå, at der er mange ting, der skal tages højde for, men det gør ondt helt ned i maven og ind i hjertet, siger Rikke Dall Vestergaard.
Familien er da også langt fra den eneste, der har måttet kæmpe for deres rettigheder hos Esbjerg Kommune.
Kigger man man tallene efter, så har de på sager om tabt arbejdsfortjeneste en omgørelsesprocent på 60,5. Det betyder, at kommunen blot får medhold i fire ud af ti afgørelser om tabt arbejdsfortjeneste, som havner hos Ankestyrelsen.
Formand for Social- og Arbejdsmarkedsudvalget i Esbjerg Kommune, Jakob Lykke (S) erkender, at tallene er alarmerende.
- Vi er oprigtigt politisk bekymrede for det. Derfor har vi besluttet at sætte en handleplan i gang, som skal kulegrave området, så vi kan få belyst den her meget komplekse problemstilling, siger han.
Tid til at fokusere på børnene
Forældrene vil ikke lægge skjul på, at det har kostet en del på samværet i familien, at de har skulle bruge så mange kræfter på at argumentere med kommunen.
Særligt er det gået ud over Johannes' to søstre, som i forvejen kom en smule i anden række, da deres bror fik konstateret kræft.
- Det piller ved min forståelse af at være en god mor, fordi mine kræfter har ligget et andet sted, end hvor jeg gerne vil have, det skal ligge, fortæller Rikke Dall Vestergaard.
Men med den nye afgørelse fra kommunen er der nu igen tid til at have fokus på det vigtigste.
- Når man er i en situation som vores, så søger man al form for normalitet i en hverdag, så forhåbentlig betyder beslutningen, at vi kan komme med til gymnastikopvisninger igen og få tid til at lege og tegne med ungerne, siger Jan Vestergaard.