Bestyrelse på spillested burde have reageret, siger erfaren kulturleder
Nu peger pilen også mod bestyrelsen på spillestedet Tobakken i Esbjerg. Den bærer også en del af ansvaret for den dårlige økonomi og ledelse, siger erfaren kulturleder.
Bestyrelsen er ikke uden ansvar i sagen om spillestedet Tobakken i Esbjerg, der - indtil kommunen stillede garanti - var akut konkurstruet.
Sådan lyder det fra Finn Schumacker, der er bestyrelsesleder for Foreningen for Danske Kulturbestyrelser og har mange års erfaring som kulturleder.
På spillestedet har der ifølge en rapport været en løs økonomistyring og en fraværende ledelse.
Efterfølgende er den daglige leder gennem 21 år, Jan Mols, blevet afskediget og politianmeldt - mistænkt for at lade spillestedet betale hans private udgifter.
- Der ligger helt klart et ansvar hos bestyrelsen – ikke kun hos et enkelt bestyrelsesmedlem. Hvert enkelt bestyrelsesmedlem skal sikre sig, at vedkommende har de informationer, der skal til for at vurdere, om driften er i orden, siger Finn Schumacker .
Det er udelukkende rapportens pointer, som Finn Schumacker forholder sig til - ikke politianmeldelsen.
Uanset hvad er det i sidste ende bestyrelsens ansvar, at spillestedet fungerer
Finn Schumacker, bestyrelsesleder, Danske Kulturbestyrelser
TV SYD er i besiddelse af den 40 sider lange rapport, som Esbjerg Kommune tidligere på året bestilte hos konsulentfirmaet Must.
Rapporten blev bestilt, efter det stod klart, at spillestedet var konkurstruet.
Ifølge rapporten har der på Tobakken været en uholdbar økonomistyring baseret på mavefornemmelser og en dårlig ledelse.
- Det virker til, at der er mange alvorlige mangler i den måde, institutionen bliver drevet på. Det første, jeg hæfter mig ved, er, at der er manglende rutiner om økonomiopfølgning. Og det har bestyrelsen ifølge rapporten ikke været opmærksom på, siger Finn Schumacker.
Ulønnet bestyrelse fratager ikke ansvar
Finn Schumacker har selv haft flere lederstillinger ved kulturinstitutioner og har mange års erfaring som medlem af diverse kulturbestyrelser.
Hans forening arbejder blandt andet på at udvikle kompetencerne hos kulturbestyrelser, der ofte er drevet af ulønnede ildsjæle.
Tobakkens bestyrelse består af erhvervsfolk, politikere og udøvende musikere. Ingen af dem har fået løn for at sidde i bestyrelsen.
Men ansvaret er det samme, som hvis de havde været lønnet, siger Finn Schumacker.
Han fremhæver dog, at det kan være svært at have føling med et spillested som Tobakken, hvis man kun mødes 4-6 gange om året.
- Bestyrelsen opdager ikke altid udfordringer længere nede i organisationen. Men hvis der er en medarbejderrepræsentant, så ender de her problematikker også oppe på bestyrelsens bord. Uanset hvad er det i sidste ende bestyrelsens ansvar, at spillestedet fungerer, siger Finn Schumacker.
Pilen peger også på kommunen.
- Spørgsmålet er, om bestyrelsen har de rigtige kompetencer, så man ved, hvordan man driver et spillested. Så jeg tænker, at kommunen som hovedtilskudsyder bør gå ind her og få bestyrelsen til at fungere.
Vi er ikke bedre end det materiale, vi bliver forelagt fra direktionen, og det er det, vi forholder os til
Kristian Svarrer, bestyrelsesformand, Tobakken
Bestyrelsesformand: - Det kan vi lære noget af
Kristian Svarrer er formand for bestyrelsen på Tobakken. Han mener i første omgang, at det er ledelsens ansvar at orientere bestyrelsen.
- Det er en gratis omgang at have den holdning, men Finn Schumacker har ikke selv været der. Vi er ikke bedre end det materiale, vi bliver forelagt fra direktionen, og det er det, vi forholder os til, siger Kristian Svarrer, der er direktør hos on-/offshore-virksomheden Jutlandia i Esbjerg.
Han påtager sig dog også en del af ansvaret for Tobakkens situation.
- Jeg kan kun være ærgerlig over, at vi ikke har været tættere på driften og økonomien, og det kan vi lære noget af.
Når I som bestyrelse fik bestyrelsesmateriale af ledelsen, burde I så ikke have spurgt mere ind og været kritiske over for det, I så?
- Vi holder bestyrelsesmøder 4-6 gange om året. Vi er ikke inde i driften. Vi får tilsendt bestyrelsesmateriale, og det er det, vi forholder os til.
Rapporten rummer efter min opfattelse en række uprøvede påstande
Jan Mols, tidligere leder, Tobakken
Hvordan har du det som erhvervsmand med, at den institution, du har været formand for, tilsyneladende har haft så løs en økonomistyring?
- Der er ikke nogen tvivl om, at processerne skal opgraderes hele vejen rundt på Tobakken, og det er vi i fuld gang med.
Hvordan har du det med den påståede misbrug af midlerne?
- Det er ret chokerende. Man har haft tillid til en mand, der har været på en post i 20 år og ligesom skulle være en leder og en kompetence. Og så bliver man underløbet på den måde. Det huer mig ikke. Vi føler os ført bag lyset.
TV SYD har kort været i kontakt med Jan Mols. Han ønsker ikke at svare på opfølgende spørgsmål, men siger:
- Rapporten rummer efter min opfattelse en række uprøvede påstande. Derudover følger jeg min advokats råd om ikke at udtale mig indtil videre, siger Jan Mols.
Formand for Kultur & Fritidsudvalget i Esbjerg Kommune, Jakob Lose (Venstre), forsikrer med kommunegarantien, at folk roligt kan købe billetter til arrangementer på Tobakken, som bliver drevet videre.