Hundeforening oplyste, at den samarbejdede med dyrlæge - men han havde aldrig hørt om den
New Hope løj om den tilsynsførende dyrlæge, som de lovmæssigt er forpligtet til at have. Steffen Knold, som dyrlægen hedder, havde aldrig hørt om foreningen og overvejer søgsmål.
Som hundehandler og importør af hunde, er man lovmæssigt forpligtet til at have en tilsynsførende dyrlæge, som mindst to gange årligt skal tilse dyrene. Disse besøg skal kunne dokumenteres til Fødevarestyrelsen.
Nu viser det sig, at den dyrlæge, som hundeforeningen New Hope havde oplyst til myndighederne som deres tilsynsførende dyrlæge, aldrig var tilknyttet New Hope.
Han kendte slet ikke foreningen.
Det er vanvittigt, at det kan lade sig gøre
Steffen Knold, dyrlæge
Det viser en aktindsigt, som TV SYD har fået fra Fødevarestyrelsen.
Uden dyrlæge i seks måneder
Den 10. juli 2020 godkendte Fødevarestyrelsen New Hope til at handle eller formidle 160 hunde om året.
New Hope anførte selv dyrlæge Steffen Knold fra Årslev Dyreklinik på Fyn som deres tilsynsførende dyrlæge.
Det gjorde de også den 26. august 2020, hvor de blev godkendt til at importere 530 hunde.
Fødevarestyrelsen tjekkede aldrig, om det var korrekt.
5. oktober 2020 lavede Fødevarestyrelsen en ordinær kontrol af New Hope, hvor det blev konstateret, at den tilsynsførende dyrlæge endnu ikke havde været på besøg. Det skulle de få gjort inden årsskiftet, lød beskeden.
I december 2020 hyrede New Hope Steffen Knold til en anden opgave. At skyde en løssluppen hund på Ærø med en bedøvelsespil. Han trak sig senere fra opgaven, fordi han synes, at det hele var for mærkeligt. Dette skrev Fyns Amts Avis.
New Hope glemte dog at oplyse Steffen Knold om, at de havde anført ham som deres tilsynsførende dyrlæge knap seks måneder tidligere.
"Jeg var målløs"
Men det fandt Steffen Knold ud af den 14. januar 2021, da Karin Sørensen fra internatet Husdyrenes Vel i Ringe gjorde ham opmærksom på det.
- Jeg var helt målløs, da jeg fandt ud af det. Det er vanvittigt, at det kan lade sig gøre, siger Steffen Knold til TV SYD.
Artikelserie: De syge gadehunde
I en artikelserie sætter TV SYD fokus på foreningen New Hope, som importerer gadehunde til Danmark.
Salget af hunde i Danmark er steget eksplosivt de seneste år, men hvad betyder det for markedet, adoptanterne af hundene og ikke mindst dyrene?
Følg med på tvsyd.dk de kommende dage.
Han fortæller, at første gang, han hørte om New Hope, var, da de hyrede ham til at bedøve den løsslupne hund på Ærø.
Men han kender godt Silke Dior Sommer, som er stifter og ejer af New Hope. Hun har nemlig brugt ham privat som dyrlæge. Det bekræfter hun i et skriftligt svar til TV SYD.
- Jeg anvendte Steffens klinik privat, og Fødevarestyrelsen meldte ud, at vi blot kunne anføre en dyrlæge og så tale med denne klinik og få deres accept hertil. Førend vi nåede at få dette formidlet videre, stod vi med flere sager, hvorfor vedkommende valgte at komme med den udtalelse om, at han ikke var kontaktet. NHDK (New Hope, red.) har siden fået en god dyrlægeklinik tilknyttet og følger hermed lovkravet, skriver hun.
Steffen Knold skrev samme dag, han blev gjort opmærksom på problemet, nedenstående brev til Fødevarestyrelsen:
- Jeg har aldrig haft noget med dem at gøre. Jeg overvejer at lave et civilt søgsmål mod New Hope for misbrug af mit navn, siger Steffen Knold om sagen.
Den 28. januar 2021 lavede Fødevarestyrelsen en administrativ kontrol af New Hope efter Steffen Knolds brev, hvor New Hope erkendte, at de havde arbejdet uden dyrlæge siden 10. juli 2020.
Fødevarestyrelsen gav dem syv dage til at rette op på fejlen.
Men det tog New Hope næsten tre måneder at finde en tilsynsførende dyrlæge. Fødevarestyrelsen skriver i en mail til TV SYD, at dyrlæge Geneviève Jørgensen blev tilknyttet New Hope i midten af april 2020.
FAKTA OM NEW HOPE
New Hope skriver selv på deres hjemmeside:
New Hope Denmark er en dansk nonprofitorganisation, der har til formål at hjælpe hunde fra Portugal med at finde et kærligt og blivende hjem i Danmark.
- Stiftet 28. juli 2018.
- Hovedsæde i Odense.
- Tilladelse fra Fødevarestyrelsen til at importere 530 hunde om året.
- Har importeret omkring 900 hunde siden stiftelse.
- Drevet af Silke Dior Sommer og frivillige.
- Pris for at adoptere en hund: 4.880 kroner.
- Pris for at adoptere en ældre hund: 2.980 kroner.
Kilder: newhopedenmark.dk og virk.dk
Det finder dyrlæge Else Enemark fra Fødevarestyrelsen problematisk og kalder det et brud på reglerne.
Hun siger videre, at når Fødevarestyrelsen giver en frist for at rette op på tingene, skal den selvfølgelig overholdes.
Men hun vil ikke kommentere på, om det er godt nok, at der gik næsten tre måneder, før New Hope fik tilknyttet en dyrlæge.
TV SYD har tidligere beskrevet, hvordan foreningen New Hope importerer hunde med smitsomme sygdomme og tvivlsomme personligheder.
Det kan du læse mere om her:
TV SYD har også fortalt om tidligere frivillige, som stod frem og fortalte, at de havde løjet på vegne af foreningen for at sælge flere hunde.
Det kan du læse om her:
Ydermere har TV SYD også talt med Fødevarestyrelsen, som kritiserede New Hope og kaldte deres arbejdsmetoder ulovlige.
Det kan du læse om her:
Derudover har TV SYD fået Forbrugerrådet TÆNK til at vurdere New Hope kontrakt mellem dem og købere af hunde. Forbrugerrådet kritiserede den og kaldte den ugyldig og urimelig. Christina Johnsen var en af mange, som var efterladt med en stor regning.
Det kan du læse om her: