Fødevarestyrelsen: Forening har brudt loven ved import af gadehunde

Den 26. august 2020 blev New Hope godkendt til at importere 530 hunde om året. Foreningen begyndte dog allerede importen af hunde til Danmark i august 2018. Foto: Privatfoto
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nonprofitforeningen New Hope importerer gadehunde med smitsomme sygdomme og skriver usandheder i annoncer, lyder kritikken fra adoptanter og tidligere frivillige. Nu kritiserer Fødevarestyrelsen også foreningen for at bryde flere lovkrav i forbindelse med importen af hunde.

TV SYD har tidligere beskrevet, hvordan nonprofitforeningen New Hope importerer hunde fra udlandet med smitsomme sygdomme og adfærdsproblemer. 

Det kan du læse mere om her:

Tidligere frivillige stod frem og fortalte, at New Hope løj i annoncer om hunde med profit for øje.

Det kan du læse om her:

TV SYD har i en helt ny dokumentarserie undersøgt New Hope, hvor der tegner sig et dystert billede af en forening, som på flere områder bryder loven.

Du kan se den helt gratis lige her. 

Det er Fødevarestyrelsen, som har givet New Hope tilladelse til at importere hunde til Danmark. Helt præcist har New Hope tilladelse til at importere 530 hunde fra Portugal om året. 

Derfor har TV SYD spurgt Else Enemark, som er chefkonsulent og dyrlæge i Fødevarestyrelsen, om den kritik der rejses mod foreningen.

Regler er der for at blive overholdt. Hvis man gør det i stort omfang, så er det kritisabelt og ulovligt

Else Enemark, dyrlæge og chefkonsulent i Fødevarestyrelsen

Hun vil ikke udtale sig om den konkrete sag, men kritiserer alligevel den måde, New Hope arbejder på. 

New Hope importerede de første hunde den 3. august 2018. Derefter har foreningen løbende importeret hunde til Danmark. Det er cirka otte måneder før, at Fødevarestyrelsen registrerede New Hope som virksomhed til indførsel af hunde fra Portugal. Hvad siger du til det?

- Vi har regler for, at de sikrer ordentlige forhold for dyrene og de mennesker, som modtager hunde. Selvfølgelig er det ikke i orden at importere uden at være registreret, og det er ikke afgørende, om man tjener penge på det, men omfanget i forhold til om vi kan føre kontrol med det, siger Else Enemark. 

Screendump fra New Hopes Facebookside, hvor den første sending hunde blev annonceret. Foto: Screendump fra Facebook

"Kritisabelt og ulovligt"

Hvis man importerer hunde fra udlandet, er der en række lovkrav, som Fødevarestyrelsen og EU har bestemt. Et af dem er, at dyrene skal have et INTRA-certifikat, som fås ved at registrere dem i den internationale database TRACES.

INTRA-certifikatet skal udstedes af en embedsdyrlæge i afsenderlandet.

Hvad er TRACES?

​​​​​​​TRACES står for Trade Control and Expert System og er EU-Kommissionens elektroniske database til registrering af informationer om og udarbejdelse af certifikater og dokumenter i forbindelse med samhandel med visse lev​ende dyr og animalske produkter, eksport til tredjelande af visse levende dyr og animalske produkter, handelsdokumenter til visse animalske produkter samt import af levende dyr og animalske produkter.​

Kilde: Fødevarestyrelsen.dk

På New Hopes Facebookside kan man følge de sendinger af hunde, som landede i Danmark fra den 3. august 2019 til 22. marts 2020, hvor New Hope blev registreret som importør af hunde. Det viser en aktindsigt, som TV SYD har fået af Fødevarestyrelsen.

I alt har TV SYD talt mindst 79 hunde via New Hopes egne Facebookopslag. 

Via aktindsigten fra Fødevarestyrelsen kan TV SYD se, at New Hope ikke har registreret importen af hunde i TRACES i otte måneder, indtil de blev godkendt hos jer. Det vil sige, at de i otte måneder har importeret hunde på tværs af landegrænser uden at have opfyldt lovkrav. 

Er det tilfredsstillende?

- Det er det selvfølgelig ikke. Regler er til for at blive overholdt. Hvis man gør det (importerer hunde på tværs af landegrænser uden at have opfyldt lovkrav, red.) i stort omfang, så er det kritisabelt og ulovligt, siger Else Enemark.

Artikelserie: De syge gadehunde

I en artikelserie sætter TV SYD fokus på foreningen New Hope, som importerer gadehunde til Danmark.

Salget af hunde i Danmark er steget eksplosivt de seneste år, men hvad betyder det for markedet, adoptanterne af hundene og ikke mindst dyrene?

Følg med på tvsyd.dk de kommende dage.

Det er først den 10. juli 2020, altså omkring 15 måneder efter den første sending hunde landede i Danmark, at New Hope blev godkendt til at importere 160 hunde om året. 

Den 26. august 2020 blev New Hope godkendt til at importere 530 hunde om året. 

Dokumenterne fra Fødevarestyrelsen viser også, at det daglige ansvar varetages af Silke Dior Sommer. 

FAKTA OM NEW HOPE

New Hope skriver selv på deres hjemmeside:

New Hope Denmark er en dansk nonprofitorganisation, der har til formål at hjælpe hunde fra Portugal med at finde et kærligt og blivende hjem i Danmark.

  • Stiftet 28. juli 2018.
  • Hovedsæde i Odense.
  • Tilladelse fra Fødevarestyrelsen til at importere 530 hunde om året.
  • Har importeret omkring 900 hunde siden stiftelse.
  • Drevet af Silke Dior Sommer og frivillige.
  • Pris for at adoptere en hund: 4.880 kroner.
  • Pris for at adoptere en ældre hund: 2.980 kroner.


Kilder: newhopedenmark.dk og virk.dk

New Hope og Silke Dior Sommer vil ikke stille op til interview, men skriver i et skriftligt svar til TV SYD, at de har importeret knap 900 hunde over en treårig periode. 

Men Fødevarestyrelsen har kun registreret 564 hunde fra den 28. juli 2018 til 15. marts 2021. Altså siger New Hope selv, at de har importeret 336 flere, end de lovpligtigt har oplyst til myndighederne. 

Forbrugerne har et ansvar

Else Enemark og Fødevarestyrelsen fraråder forbrugere at købe gadehunde fra udlandet, fordi man ikke kender deres opvækst, man ved ikke, om de har været udsat for noget, som gør dem psykisk mindre robuste, og deres sundhedsstatus er uklar. 

Fødevarestyrelsen anbefaler, at man finder en ansvarlig opdrætter eller internat, hvor man ser sig godt om og ser moren til den hvalp, man er interesseret i. 

TV SYD spurgte Else Enemark fra Fødevarestyrelsen, om den måde New Hope arbejder på.

- Forbrugeren har et stort ansvar. Man skal ikke have en forestilling om, at man hjælper en enkelt stakkels hund, men derimod være bevidst om, at man støtter en dårlig industri, siger Else Enemark. 

Det er formanden for Den Danske Dyrlægeforening Hanne Knude Palshof enig i. Hun anbefaler at købe danske hvalpe, så forbrugeren ved, hvor de kommer fra.

- Det er et kæmpe gråt marked med import af hunde, og Facebook er fantastisk til at sælge hunde – især hvalpe til velmenende danskere med blødende hjerter. Men man kan risikere at støtte en produktionen af hvalpe, de såkaldte ”hvalpefabrikker”, siger hun. 

TV SYD har undersøgt den syv sider lange kontrakt, som adoptanter skal underskrive med New Hope for at modtage en hund. Blandt andet at man forpligter sig til ting, som slet ikke holder i retten.

Læs mere om det senere på tvsyd.dk. 

Se dokumentarserien ’De døde gadehunde’ på TV SYD Play.

Har du oplevelser med New Hope, som du vil dele med TV SYD? Så send en mail til journalist Alexander Klemp via alkl@tvsyd.dk.

Sønderjyske sætter ny tilskuerrekord

Sønderjyske har netop meldt ud, at klubben slår sin ti år gamle tilskuerrekord. Nu lyder rekorden på 8.525 fans på lægterne. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Udgivet

2024 slutter med historie for Sønderjyske Fodbold på hjemmebanen i Haderslev.

Klubben sætter nemlig ny tilskuerrekord med 8.525 fans på lægterne i årets sidste hjemmekamp mod Brøndby IF.

Den gamle rekord lød på 8.357 tilskuere, som blev sat i 2013/2014-sæsonen mod Viborg FF.

De rekordmange tilskuere kan også gå hjem med et smil på læben, da det lykkedes Sønderjyske at vende et 2-0-nederlag til 2-2 mod Brøndby IF.

Fortsætter byggerier, selvom vandet truer: - Folk vil have havudsigt

Tegning af forestående byggeri 'Kanalbyen' i Fredericia, som skal ligge mellem byen og havnen.
Af Morten Nielsen
Udgivet
I samarbejde med TV 2 Nyheder

Det kan ligne et paradoks, at oversvømmelsestruede byer tillader byggerier klos op ad havet. Men ingen gider at bo på en mark, lyder det.

Vi kan ikke undgå det.

Havvandet kommer til at stige i fremtiden, og risikoen for oversvømmelser bliver større.

Alligevel har en lang række danske kystbyer lagt planer for at bygge nyt i oversvømmelsestruede områder de kommende år. Det viser en ny undersøgelse fra Arkitektskolen i Aarhus.

Forskerne bag undersøgelsen har set nærmere på 54 danske kystbyer, og her viser det sig, at 32 af dem – svarende til knap 73 procent – vil bygge nyt i risikozoner.

Vi bliver overrasket gang på gang

Ole Fryd, ekspert i klimatilpasning, Københavns Universitet

Mange af byerne kunne ellers godt vælge at placere nyt byggeri på en bakketop eller andre områder, der ikke er oversvømmelsestruede.

Men i Assens, hvor havnekajen ellers flere gange har stået under vand, har kommunen store planer om en ny havn med restauranter, bibliotek og boliger.

- Det attraktive ved en havn er, at du kan sidde og kigge ud over vandet, forklarer Assens-borgmester Søren Steen Andersen (V) om baggrunden for beslutningen.

Søren Steen Andersen (V) ved havnen i Assens, hvor der er store planer om at bygge nyt. Foto: TV 2

Er gået galt før

Det er ellers kun et år siden, at det gik galt i Assens.

Under stormfloden i oktober 2023 væltede det ind med vand i Næshusene, som er en række boliger lige på den anden side af havnen i Assens.

Ødelæggelserne indvendigt i flere af boligerne var markante. Og til Fyens Stiftstidende fortalte en af beboerne, Claus Søberg Hansen, at beskeden fra Assens Kommune ti år tidligere ellers havde været, at husene ikke ville kunne oversvømmes de næste 100 år.

Folk vil rigtig gerne bo ved vandet og havnen. Det er det, der sælger

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester, Lolland

Alligevel måtte Claus Søberg Hansen lave en voldgrav rundt om boligen for at holde vandet ude.

Men denne gang bliver anderledes, forsikrer Assens-borgmester Søren Steen Andersen. Den kommende havneudvidelse bliver bygget til fremtidens klima, lyder det.

- Man har lavet noget, hvor koten (højden fra Næshusene ned til havet, red.) var for lav. Det er det, vi skal lære af, og derfor starter vi i en højere kote, når vi bygger, siger Søren Steen Andersen.

Der er bare en stor udfordring ved den type forsikringer. Forudsigelserne for, hvor meget vand vi kan forvente i fremtiden, ændrer sig konstant.

Klimaet overrasker

Senest viste nye tal fra DMI i forrige uge, at de såkaldte 100-årshændelser som eksempelvis den voldsomme stormflod, der ramte Danmark i oktober 2023, i slutningen af dette århundrede kan være noget, vi kommer til at se hvert andet eller tredje år.

Og dermed kan byggeri, der i dag ser klimasikkert ud, hurtigt vise sig ikke at være det, lyder det fra Ole Fryd, der er ekspert i klimatilpasning og lektor i landskabsarkitektur og planlægning ved Københavns Universitet.

- Tendensen er, at vi bliver overrasket gang på gang over, hvor hurtigt klimaeffekterne træder ind, siger Ole Fryd og tilføjer:

- Vi begynder at kigge ind i nogle samfundsomkostninger, som bliver større og større. I og med at vi har bygget mere og mere, så har vi også større og større skadesomkostninger, hvis de her hændelser indtræffer.

Netop derfor kunne TV 2 lørdag fortælle, at en række eksperter nu mener, at det er på tide at hive i håndbremsen på de mange byggerier ved vandet.

Ingen vil bo på en mark

Men det har de bestemt ikke planer om at gøre i Nakskov. Her har byrådet i Lolland Kommune givet tilladelse til et større lejlighedsbyggeri, der for øjeblikket er ved at blive opført på Sydkajen midt inde i byen bare få meter fra havnekanten.

Nakskov er ellers en af de absolut mest oversvømmelsestruede byer i landet. En ny og dyster rapport fra DTU viste i slutningen af oktober, at 60 procent af byens boliger risikerer at blive oversvømmet, hvis en 100-årshændelse rammer byen i årene mellem 2071 og 2100. Og skaderne risikerer ifølge rapporten at løbe op i næsten fire milliarder kroner.

Borgmester Holger Schou Rasmussen (S) erkender, at prognoserne er dårlige.

- Vi er helt klart udfordret og presset i fremtiden med de her modeller, siger Holger Schou Rasmussen.

Derfor er han med egne ord også ude med ”raslebøssen” for at skaffe 400 millioner kroner til etablering af en højvandsport, der skal holde vandet ude af Nakskov.

Men pengene har borgmesteren ikke endnu, og alligevel har han været med til at godkende det nye lejlighedsbyggeri, der ligger i et område med risiko for oversvømmelse.

Når du nu er ude med raslebøssen, bør du så ikke sørge for, at der ikke bliver bygget i risikozoner, før højvandsporten er på plads?

- Nu er der jo allerede bygget i de her zoner. Hele middelalderbyen, som er bygget for 700 år siden. For mig er det vigtigt, at det er den, vi sikrer. Og hvis vi sikrer den, bliver alt det andet også sikret.

Nakskov-borgmester Holger Schou Rasmussen (S) med det nye lejlighedsbyggeri i baggrunden. Foto: Steen Bressendorf / TV 2

Han erkender, at prognoserne for vandstigningerne er blevet værre, siden lejlighedsbyggeriet blev godkendt for flere år siden, og siger, at der med den nye viden måske ville været blevet bygget med en højere sokkel. Han fastholder dog, at byggeriet er forsvarligt.

Men hvorfor bygger I ikke et andet sted end helt nede ved vandet?

- Det handler også om, hvad folk efterspørger. Hvis du bygger dem inde midt på en mark fem kilometer inde i landet, hvor der ikke er by og noget liv, så er der jo ingen, der vil bo i dem. Sådan hænger verden også sammen, siger Holger Schou Rasmussen.

Det er vigtigt for en kommune som Lolland at bygge attraktive steder for at tiltrække ressourcestærke borgere, lyder det.

- Folk vil rigtig gerne bo ved vandet og havnen. Det er det, der sælger. Det gør det jo også i København, hvor man bygger en masse, siger Holger Schou Rasmussen og tilføjer:

- Nu er det her udlejningsboliger, så hvis man synes, vandet kommer for tæt på, kan man flytte.

Boligbyggeriet på Sydkajen i Nakskov ventes at stå færdig i anden halvdel af 2025.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com