Fødevarestyrelsen: Forening har brudt loven ved import af gadehunde
Nonprofitforeningen New Hope importerer gadehunde med smitsomme sygdomme og skriver usandheder i annoncer, lyder kritikken fra adoptanter og tidligere frivillige. Nu kritiserer Fødevarestyrelsen også foreningen for at bryde flere lovkrav i forbindelse med importen af hunde.
TV SYD har tidligere beskrevet, hvordan nonprofitforeningen New Hope importerer hunde fra udlandet med smitsomme sygdomme og adfærdsproblemer.
Det kan du læse mere om her:
Tidligere frivillige stod frem og fortalte, at New Hope løj i annoncer om hunde med profit for øje.
Det kan du læse om her:
TV SYD har i en helt ny dokumentarserie undersøgt New Hope, hvor der tegner sig et dystert billede af en forening, som på flere områder bryder loven.
Du kan se den helt gratis lige her.
Det er Fødevarestyrelsen, som har givet New Hope tilladelse til at importere hunde til Danmark. Helt præcist har New Hope tilladelse til at importere 530 hunde fra Portugal om året.
Derfor har TV SYD spurgt Else Enemark, som er chefkonsulent og dyrlæge i Fødevarestyrelsen, om den kritik der rejses mod foreningen.
Regler er der for at blive overholdt. Hvis man gør det i stort omfang, så er det kritisabelt og ulovligt
Else Enemark, dyrlæge og chefkonsulent i Fødevarestyrelsen
Hun vil ikke udtale sig om den konkrete sag, men kritiserer alligevel den måde, New Hope arbejder på.
New Hope importerede de første hunde den 3. august 2018. Derefter har foreningen løbende importeret hunde til Danmark. Det er cirka otte måneder før, at Fødevarestyrelsen registrerede New Hope som virksomhed til indførsel af hunde fra Portugal. Hvad siger du til det?
- Vi har regler for, at de sikrer ordentlige forhold for dyrene og de mennesker, som modtager hunde. Selvfølgelig er det ikke i orden at importere uden at være registreret, og det er ikke afgørende, om man tjener penge på det, men omfanget i forhold til om vi kan føre kontrol med det, siger Else Enemark.
"Kritisabelt og ulovligt"
Hvis man importerer hunde fra udlandet, er der en række lovkrav, som Fødevarestyrelsen og EU har bestemt. Et af dem er, at dyrene skal have et INTRA-certifikat, som fås ved at registrere dem i den internationale database TRACES.
INTRA-certifikatet skal udstedes af en embedsdyrlæge i afsenderlandet.
Hvad er TRACES?
TRACES står for Trade Control and Expert System og er EU-Kommissionens elektroniske database til registrering af informationer om og udarbejdelse af certifikater og dokumenter i forbindelse med samhandel med visse levende dyr og animalske produkter, eksport til tredjelande af visse levende dyr og animalske produkter, handelsdokumenter til visse animalske produkter samt import af levende dyr og animalske produkter.
Kilde: Fødevarestyrelsen.dk
På New Hopes Facebookside kan man følge de sendinger af hunde, som landede i Danmark fra den 3. august 2019 til 22. marts 2020, hvor New Hope blev registreret som importør af hunde. Det viser en aktindsigt, som TV SYD har fået af Fødevarestyrelsen.
I alt har TV SYD talt mindst 79 hunde via New Hopes egne Facebookopslag.
Via aktindsigten fra Fødevarestyrelsen kan TV SYD se, at New Hope ikke har registreret importen af hunde i TRACES i otte måneder, indtil de blev godkendt hos jer. Det vil sige, at de i otte måneder har importeret hunde på tværs af landegrænser uden at have opfyldt lovkrav.
Er det tilfredsstillende?
- Det er det selvfølgelig ikke. Regler er til for at blive overholdt. Hvis man gør det (importerer hunde på tværs af landegrænser uden at have opfyldt lovkrav, red.) i stort omfang, så er det kritisabelt og ulovligt, siger Else Enemark.
Artikelserie: De syge gadehunde
I en artikelserie sætter TV SYD fokus på foreningen New Hope, som importerer gadehunde til Danmark.
Salget af hunde i Danmark er steget eksplosivt de seneste år, men hvad betyder det for markedet, adoptanterne af hundene og ikke mindst dyrene?
Følg med på tvsyd.dk de kommende dage.
Det er først den 10. juli 2020, altså omkring 15 måneder efter den første sending hunde landede i Danmark, at New Hope blev godkendt til at importere 160 hunde om året.
Den 26. august 2020 blev New Hope godkendt til at importere 530 hunde om året.
Dokumenterne fra Fødevarestyrelsen viser også, at det daglige ansvar varetages af Silke Dior Sommer.
FAKTA OM NEW HOPE
New Hope skriver selv på deres hjemmeside:
New Hope Denmark er en dansk nonprofitorganisation, der har til formål at hjælpe hunde fra Portugal med at finde et kærligt og blivende hjem i Danmark.
- Stiftet 28. juli 2018.
- Hovedsæde i Odense.
- Tilladelse fra Fødevarestyrelsen til at importere 530 hunde om året.
- Har importeret omkring 900 hunde siden stiftelse.
- Drevet af Silke Dior Sommer og frivillige.
- Pris for at adoptere en hund: 4.880 kroner.
- Pris for at adoptere en ældre hund: 2.980 kroner.
Kilder: newhopedenmark.dk og virk.dk
New Hope og Silke Dior Sommer vil ikke stille op til interview, men skriver i et skriftligt svar til TV SYD, at de har importeret knap 900 hunde over en treårig periode.
Men Fødevarestyrelsen har kun registreret 564 hunde fra den 28. juli 2018 til 15. marts 2021. Altså siger New Hope selv, at de har importeret 336 flere, end de lovpligtigt har oplyst til myndighederne.
Forbrugerne har et ansvar
Else Enemark og Fødevarestyrelsen fraråder forbrugere at købe gadehunde fra udlandet, fordi man ikke kender deres opvækst, man ved ikke, om de har været udsat for noget, som gør dem psykisk mindre robuste, og deres sundhedsstatus er uklar.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at man finder en ansvarlig opdrætter eller internat, hvor man ser sig godt om og ser moren til den hvalp, man er interesseret i.
- Forbrugeren har et stort ansvar. Man skal ikke have en forestilling om, at man hjælper en enkelt stakkels hund, men derimod være bevidst om, at man støtter en dårlig industri, siger Else Enemark.
Det er formanden for Den Danske Dyrlægeforening Hanne Knude Palshof enig i. Hun anbefaler at købe danske hvalpe, så forbrugeren ved, hvor de kommer fra.
- Det er et kæmpe gråt marked med import af hunde, og Facebook er fantastisk til at sælge hunde – især hvalpe til velmenende danskere med blødende hjerter. Men man kan risikere at støtte en produktionen af hvalpe, de såkaldte ”hvalpefabrikker”, siger hun.
TV SYD har undersøgt den syv sider lange kontrakt, som adoptanter skal underskrive med New Hope for at modtage en hund. Blandt andet at man forpligter sig til ting, som slet ikke holder i retten.
Læs mere om det senere på tvsyd.dk.
Se dokumentarserien ’De døde gadehunde’ på TV SYD Play.
Har du oplevelser med New Hope, som du vil dele med TV SYD? Så send en mail til journalist Alexander Klemp via alkl@tvsyd.dk.