Frygt for smittespredning sætter stopper for vandreture

Billedet her er et af de billeder, der har været med til at vække debat om hvorvidt gruppe-vandreture er ok, mens spredningen af coronavirus kører på højtryk i Danmark. Foto: Foto fra Dansk Vandrelaugs facebookside
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Dansk Vandrelaug tager konsekvensen og stopper nu alle vandreture på ubestemt tid, efter facebook-billeder af folk, der ikke holder afstand på en gruppevandretur i Vejle Ådal.

Hyggeligt ser det ud på billederne af godt og vel 20 vandrere, der går tur i Vejle Ådal. Billeder, som tydeligt viser, at folk har vidt forskellig fortolkning af, hvor langt to meter er.

To meter er den afstand, som mange eksperter mener, man som minimum skal holde til sine medmennesker, hvis man vil være sikker på ikke at blive smittet af – eller smitte med – den omsiggribende coronavirus.

En anbefaling, sundheds- og ældreminister, Magnus Heunicke (S) på et pressemøde mandag eftermiddag understregede, skal tages alvorligt - uanset om man er inde eller ude.

I skrivende stund er 62 mennesker indlagt med COVID-19 i Danmark – heraf 10 på intensivafdeling.

"En hån mod dem, der passer på"

Ifølge et facebookopslag, skrevet af bestyrelsesmedlem i Dansk Vandrelaugs afdeling i Kolding, Finn Dahl, startede afdelingens vandretur ved Vingsted Centret ”der i dag var usædvanligt affolket. Smittefaren tager folk meget seriøst, og vi godt tyve vandrere hilste også høfligt på hinanden i behørig afstand”, skriver Finn Dahl i opslaget.

Nu indstiller vi resten af vores vandreture med omgående virkning.

Steen Kobberø-Hansen, landsformand, Dansk Vandrelaug

Men, som billederne fra turen viser, så skrumpede afstanden mellem vandrerne ind imellem ind, og det har fået brugere på Facebook til at fare i blækhuset:

- Det er en hån mod alle de mennesker, der bliver hjemme og passer på, for at det ikke udvikler sig, skriver Heidi Helle Fjelbye, mens Bente Nielsen skriver ”… gør det nu alene eller højst sammen med dem i din egen husstand, så hjælper vi alle hinanden”.

Udklip fra kommentarspor på Facebook Foto: Lasse Lund Hansen, TV SYD

Reaktionerne fra små-forargede facebookbrugere har sat gang i debatten om, hvorvidt det er sikkert at gå ture i store grupper eller ej, og i dag tog Dansk Vandrelaug så konsekvensen af kritikken af gåturen i Vejle Ådal:

- Allerede i torsdags aflyste vi mange af vores ture, men nu indstiller vi resten af vores vandreture med omgående virkning, siger landsformand for Dansk Vandrelaug, Steen Kobberø-Hansen til TV SYD.

Ikke super ideelt

Ifølge Allan Randrup Thomsen, som er professor i virologi på Institut for Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet, er gruppe-gåture ikke verdens bedste idé lige for tiden.

- Det er ikke superideelt, lad mig sige det sådan, siger Allan Randrup Thomsen til TV SYD.

Ifølge Allan Randrup Thomsen kan gåture i hurtigt tempo – hvor pulsen og åndedrættet stiger – være med til at øge risikoen for smittespredning.

- Hvis du går – og du går i et rimeligt heftigt tempo – så har du også en heftig udånding og tendens til at lave dråber, uddyber han.

Det er netop dråber, der smitter mest, og selvom smitterisikoen er mindre udendørs, så er afstand stadig afgørende, hvis man skal undgå, at smitten spreder sig yderligere.

Hvis man skal være på den sikre side, skal man helst gå tur alene, og hvis man er flere, der går tur, skal man helst hele tiden holde ca. to meters afstand fra hinanden.

Allan Randrup Thomsen, professor i virologi, Institut for Immunologi og Mikrobiologi, Københavns Universitet

- Jeg vil sige, at hvis man skal være på den sikre side, skal man helst gå tur alene, og hvis man er flere, der går tur, skal man helst hele tiden holde ca. to meters afstand fra hinanden. Nogle siger halvanden meter - andre tre meter, men efter min opfattelse i hvert fald to meter, siger Allan Randrup Thomsen.

På spørgsmålet om man helt bør undgå gruppevandreture, svarer Randrup Thomsen:

- Det vil jeg anbefale!

Og hvis man insisterer på gruppe-gåture, så er halvanden til tre meters afstand altså vigtigt:

- Jeg ved godt, det ikke bliver så socialt, men det, må man så sige, er en del af den pris, vi må tage på os i den her periode, hvis vi skal kunne få et indgreb, der virker, siger Allan Randrup Thomsen til TV SYD.

Omgående stop for vandreture

Hos Dansk Vandrelaug erkender landsformand Steen Kobberø-Hansen, at deltagerne på vandreturen i Vejle Ådal ikke har holdt sig til de anbefalinger, Dansk Vandrelaug har meldt ud for vandreture.

Dansk Vandrelaug har på sin hjemmeside anbefalet, at man ikke giver håndtryk, holder afstand, ikke tager offentlig transport eller samkørsel til vandrestedet og ikke møder op, hvis man hoster.

- Vi kan jo ikke komme udenom, at deltagerne i turen ikke har holdt afstand. Billederne dokumenterer tydeligt, at folk har stået for tæt på hinanden på visse tidspunkter under vandreturen, og den konsekvens, vi tager, er, at alle ture lukkes ned fra i dag og ind til videre over hele landet. Vi ville under alle omstændigheder have revurderet vores anbefalinger i dag, hvor det er officiel nedlukningsdag, siger Steen Kobberø-Hansen til TV SYD.

Vi ønsker ikke at bidrage til, at der skabes nye smittekæder, og vil heller ikke fremstå, som om vi ikke ønsker at vise samfundssind i den alvorlige situation, vi står i.

Steen Kobberø-Hansen, landsformand, Dansk Vandrelaug

Han vurderer, at foreningen nok under alle omstændigheder ville have lukket gåturene ned:

- Vi ønsker ikke at bidrage til, at der skabes nye smittekæder, og vil heller ikke fremstå, som om vi ikke ønsker at vise samfundssind i den alvorlige situation, vi befinder os i, siger Steen Kobberø-Hansen til TV SYD

Hvornår vandreturene genoptages er uvist.

- Vi følger udviklingen af spredningen af COVID-19. Men det vil ikke undre mig, om vi kommer helt frem midt i maj, før vi igen kan mødes til vandreture i foreningens regi, siger Steen Kobberø-Hansen.

Tema

COVID-19

Der stod en halv meters vand i hans sommerhus - nu frygter han det sker igen

Udgivet

Sommerhusejere syd for Haderslev var blevet lovet, at arbejdet med et nyt kystsikringsdige ville begynde i 2024. Tidsplanen er nu udskudt halvandet år.

En tid uden bekymringer har endnu lange udsigter for husejer Jan Vedel, der bor i Hejsager Strandby.

- Jeg går rundt med en frygt for, at det der skete i oktober sidste år, kan ske igen i morgen. Det gør mig meget urolig og utryg, siger han.

Ved stormfloden sidste år stod Jan Vedels og de fleste af hans naboers hus i vand op til 50 centimeter. I januar i år stod flere huse i sommerhusområderne langs kysten i vand igen.

Sommerhusejer Jan Vedel frygter, at hans sommerhus atter bliver oversvømmet. Foto: Anne Sophie Lindinger, TV SYD

Med mere og mere nedbør og hyppigere risiko for storme, er Jan Vedel utålmodig med at få bygget den kystsikring, som kommunen har sat beboerne i sommerhusområderne i udsigt.

Planen var, at byggeriet skulle gå i gang i slutningen af 2024. Det sagde formanden for Teknik- og Klimaudvalget i Haderslev Kommune i oktober 2023, som du kan høre i klippet herunder.

Men nu lyder meldingen, at det arbejde først begynder i foråret 2025.

Mere end ét år forsinket

På et orienteringsmøde i Haderslev Idrætscenter onsdag aften fik beboerne at vide, at den udbyder, der skal stå for projektet, nu er valgt. I den nye tidsplan forventes diget først færdigt i foråret 2027.

- Det er længe at vente endnu. Jeg bliver først tryg igen, når kystsikringen er lavet, siger Jan Vedel.

Haderslev Kommune præsenterede i 2019 kystbeskyttelsesprojektet "Vores Kyst", der skal sikre sommerhusområderne Blokhusskoven, Kelstrup og Hejsager for oversvømmelser med et kystdige.

Formanden for Teknik- og Klimaudvalget i Haderslev Kommune kan godt forstå, at beboerne er utilfredse og utålmodige. Forklaringen lyder, at de ikke havde samme viden i udvalget, da de meldte den første tidsplan ud, som de har nu.

- Der var flere ting, vi ikke havde undersøgt i det bagvedliggende arbejde i den første tidsregning. Der var blandt andet ikke taget højde for den tid, det tager at udlicitere projektet, udbudsprocessen og lave en ny lokalplan, forklarer Carsten Leth Schmidt fra Slesvigsk Parti.

Det kan kun gå for langsomt

Formanden er overbevist om, at den nye tidsplan holder.

- Vi har aldrig været mere sikker på en dato, end den vi har meldt ud nu. Men det betyder ikke, at der ikke kan gå noget galt. Den værst tænkelige situation vil være uenighed i lokalområdet om, hvordan kystdiget skal bygges eller vedligeholdes, og den uenighed spreder sig i kommunalregi, for det vil forlænge processen. Men lige nu er der ikke noget, der tyder på, at tidsplanen ikke, så jeg har en god fornemmelse i maven, siger formanden.

Foto: TV SYD

Han trøster de bekymrede husejere med, at der er gjort forskellige ting for at forhindre, at det skal gå så galt som ved stormfloden i oktober. Blandt andet er det eksisterende dige repareret med et nyt lag grus.

Men det er umuligt at undgå skader, når der er tale om en stormflod, mener Carsten Leth Schmidt.

- Det er derfor, der er behov for kystsikring, og det kan kun godt for langsomt, men det skal gøres ordentligt og grundigt, så det holder på sigt, siger han.

For Jan Vedel og de andre sommerhusejere er der derfor ikke andet at gøre end at håbe, at antallet af stormfloder og oversvømmelser vil være begrænset eller endda slet ingen, indtil det nye dige står færdigt.

- Jeg kan ikke håbe på andet end, at processen fortsætter og følger planen, der nu er lagt, siger sommerhusejeren.

Ingrid inviterede fotovogn indenfor - det fortryder hun i dag

Ingrid Marie Lorentzen har siden juli 2024 fået kastet skrald i sin indkørsel. Foto: Ingrid Marie Lorentzen
Udgivet

Hver dag kaster billister skrald i Ingrid Marie Lorentzens indkørsel, fordi hun i juli tillod en fotovogn at parkere. Nu ligger hun på lur for at fange gerningsmændene.

Tomme ketchupflasker, emballage fra færdigretter, sølvpapirskugler, plastikbøtter og mælkekartoner.

Det er bare nogle af de ting, Ingrid Marie Lorentzen mandag til fredag samler op i sin indkørsel på Varde Hovedvej ved Bramming.

- Jeg oplever det som meget, meget krænkende og grænseoverskridende. Jeg kan ikke leve med, at det er en losseplads.

Foto: Ingrid Marie Lorentzen

Skraldet blæser nemlig ikke tilfældigt ind på hendes grund. Det bliver kastet målrettet fra billister, der har set sig sure på hende. Helt enkelt, fordi hun i juli sagde ja til, at en fotovogn måtte parkere på hendes grund.

- Jeg kan ikke klare at gå op og hente min avis. Jeg kigger til højre og venstre, før jeg går derop, fortæller Ingrid Marie Lorentzen, hvis hus ligger for enden af en længere indkørsel fra vejen.

Den fem måneder lange chikane - som stadig står på - har også fået konsekvenser for politiets indsats på adressen.

- Jeg har bedt dem om ikke at holde her mere. Og jeg er vred over, at jeg skal sige, at de ikke må, siger hun.

Men trods flytningen af fotovognen på hendes adresse, så kaster flere billister stadig skrald i indkørslen.

- Et dyrt 'ja'

Ingrid Marie Lorentzen har boet på Varde Hovedvej siden 1996. De seneste tre år alene, efter hendes mand gik bort i 2021.

I sommer bankede en ansat fra politiet på døren for at høre, om de måtte parkere en fotovogn i buskadset på hendes grund.

- Og det var de meget velkomne til, for jeg ved, hvor idiotisk folk kører herude.

Foto: Ingrid Marie Lorentzen

Et stykke af Varde Hovedvej er et fokusområde for Syd- og Sønderjyllands Politi, når det kommer til hastighed hos billister.

- Det startede med sølvpapirskugler, som jeg undrede mig over. Og da jeg fortalte det til ham i fotovognen, genkendte han problemet med det samme.

Siden har chikanen mod den 75-årige pensionist udviklet sig. I de værste tilfælde er der blevet tømt hele skraldeposer.

- Jeg føler mig meget alene i verden om det.

På vagt om natten

Hos Syd- og Sønderjyllands Politi er de overraskede over den virkelighed, som Ingrid Marie Lorentzen møder.

- Jeg synes, det er trist, når det bare er en borger, der gør sin borgerpligt. Jeg er faktisk smårystet over, at folk chikanerer på den måde, fortæller Jan Lambertsen, der er politiinspektør.

Sådan opstod historien

Vi modtog på TV SYD en henvendelse fra Ingrid Marie Lorentzen til denne historie.

Har du kendskab til tilfælde om chikane ved fotovogne eller har du andre oplysninger til historien, kan du skrive til mano@tvsyd.dk.

Har du tips til andre historier, kan du udfylde formularen her.

Malthe Noes, Journalist, TV SYD

Episoderne er ikke blevet politianmeldt endnu. Men skulle det ske, så er Syd- og Sønderjyllands Politi klar til at skride ind.

- Hvis det fortsætter, så har vi udstyr, der kan fange vedkommende. Det er ikke et problem, så sætter vi bare overvågning op på stedet.

Bør I ikke advare borgere, der lægger grund til en fotovogn, om, at man kan opleve chikane?

- Hvis det var en tendens, og noget der var almindeligt, så jo - men det er ikke almindeligt, så det har vi ikke gjort, fortæller Jan Lambertsen.

Foto: Ingrid Marie Lorentzen

Selvom det endnu ikke er blevet til en konkret anmeldelse, så har vestjyden i flere tilfælde taget sagen i egen hånd.

- Jeg har siddet ved indkørslen i to nætter for at se, hvad mønsteret er. Kører bilen herind? Jeg er gået derop fra klokken 23 til 07 for at se, om jeg kan få deres nummerplade. Så kan jeg springe ud, hvis de kommer, fortæller hun.

Derudover er hun ved at få installeret overvågning på grunden, som forhåbentlig skal fange gerningsmændene.

- For at sige det rent ud, vil jeg have hævn. Jeg får stadig skrald, selvom fotovognen ikke holder her længere.

De mange måders chikane har ramt den 75-årige vestjyde.

- Jeg er meget påvirket af det og kan slet ikke have det i mig - nu er jeg lettet over, at det kun er sølvpapirskugler, der for det meste ligger. Jeg kan ikke gøre andet end at håbe på, at det går over af sig selv.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com