Tidligere chefer: Borgmester fik folk til at droppe jobbet
16 af de 20 chefer, som forlod Fredericia Kommune under daværende borgmester Jacob Bjerregaard, taler om dårligt arbejdsmiljø og topstyring. Bjerregaard afviser kritikken.
Fredericias borgmester gik selv. Kommunaldirektøren og økonomidirektøren er hjemsendt. Snart vil en stor advokatundersøgelse formentlig fortælle hvorfor.
Undersøgelsen bygger blandt andet på interviews med tidligere og nuværende chefer i kommunen. TV SYD har talt med 16 af de 20 chefer og direktører, som forlod kommunen, efter Jacob Bjerregaard (S) blev borgmester i 2014.
Alle 16 vil gerne tale til baggrund, men betinger sig, at de kan være anonyme. De fortæller om dårligt arbejdsmiljø og en meget usædvanlig topstyring.
”Jeg sagde op, for jeg ikke ville finde mig i Jacobs facon. Det var ellers en fantastisk arbejdsplads, men det ændrede sig, da han kom ind ad døren. Han havde ingen tillid til folk og indførte en topstyring, så det ikke længere var rart at gå på arbejde”, siger en af cheferne til TV SYD.
Hård tone
Jacob Bjerregaard beskrives som en meget ambitiøs og utålmodig mand. Kilderne siger, at der blev skabt en meget konfrontatorisk omgangstone, og at mange medarbejdere har lidt under det.
Han talte virkelig grimt til folk og brød sig ikke om modargumenter.
Tidligere chef i Fredericia Kommune
Den anden kommune
En række chefer påpeger, at Jacob Bjerregaard ikke stolede på embedsværket. Derfor håndplukkede han ifølge kilderne sit eget hold af konsulenter og byggede sit eget politiske sekretariat.
Det delte kommunen i to, selv om ingen så skævt til de nyansatte, men borgmesterens nye stab blev aldrig integreret med resten af kommunen. Staben blev med glimt i øjet omtalt som ”den anden kommune”.
Bykongen blandede sig
Ifølge kilderne skabte bykongen et enevælde. Jacob Bjerregaard ville ind i beslutninger på alle niveauer, hvilket er usædvanligt.
Han ville bestemme, hvem som skulle ansættes. Og han brød sig ikke om, hvis der blev holdt ledermøder uden ham, selv om det er helt normalt.
Alle dagsordener skulle godkendes af borgmesteren, som fik sagsfremstillinger skrevet om. Nogle sager blev taget af, mens andre gik direkte i økonomiudvalget, hvor han selv sad ved bordenden. Så slap han for, at der kom en indstilling fra fagudvalg eller fra forvaltningen, som han ikke var enig i.
”Alt ansvar skulle ligge hos Jacob, men det er umuligt i en kommune med over 3000 ansatte. Han var bykonge. Men én mand kan ikke være filter for alt, for der opstår flaskehalse, hvis ingen tør beslutte noget selv”, siger en tidligere chef.
Gode resultater
Kritikken af hans ledelsesstil er én ting. Noget andet er de politiske resultater. Her vender en række af de tidligere chefer faktisk tommelfingeren opad.
- Hvis du spørger folk på gaden i Fredericia, så er der masser af mennesker, som er kede af, at han er stoppet.
Tidligere chef i Fredericia Kommune
Både kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe og økonomi- og personalechef Tommy Abildgaard er hjemsendt. Det er ikke oplyst hvorfor. Både kommunen og advokatfirmaet Horten, som står for undersøgelsen, holder kortene tæt til kroppen.
Anonyme kilder
Denne artikel er blevet til i forlængelse af en lang række lange samtaler med de fratrådte chefer og direktører. TV SYD har undtagelsesvis valgt at imødekomme kildernes ønske om anonymitet i denne sag, da den er af væsentlig og stor offentlig interesse. Samtidig med, at de informationer, som de fratrådte chefer og ledere bidrager med, ikke har kunnet tilvejebringes under andre forudsætninger. Alle kilders fulde identitet er redaktionen bekendt.