Tilskud til sårbare børn og unge spares væk: - Det har betydet alt for mig
Der er ikke penge til at fortsætte tilbuddet Headspace i Billund Kommune, som er et tiltag, der hjælper børn og unge. For en tidligere bruger betød tilbuddet i en periode alt.
- Jeg er dybt chokeret og ked af det på vegne af børn og unge i Billund Kommune.
Sådan lyder det fra Susanne Mathiesen.
Hun er centerchef hos Headspace i Billund, som er et tilbud til sårbare børn og unge. Men brugerne af Headspace i Billund må fremover finde et andet sted at finde støtte.
Billund Kommune har i budgetforhandlingerne for 2021 nemlig prioriteret tilbuddet fra.
Det har i en periode betydet alt for mig. Det er som at have en ekstra familie og et ekstra hjem, hvor man aldrig er alene.
Julie Juel, bruger af Headspace
Et skridt i den forkerte retning
Hos Headspace er det muligt at snakke anonymt med frivillige. Et tilbud som Sind Ungdom kender vigtigheden i.
- Headspace løfter et stort og vigtigt stykke arbejde, hvor de gør det muligt at tage den svære samtale uden lange ventetider. Det er kritisabelt og et skridt i den forkerte retning at prioritere det fra, siger Theodor Gjerding, landsformand hos Sind Ungdom.
Tilbuddet har også betydning for de børn og unge, der er sårbare og har brug for hjælp.
- Det har i en periode betydet alt for mig. Det er som at have en ekstra familie og et ekstra hjem, hvor man aldrig er alene, fortæller 17-årige Julie Juel.
Hun har brugt Headspace i mere end fire år.
- Jeg var nede i et sort hul, og det var Headspace, der hjalp mig op. Jeg havde prøvet en psykolog, men det hjalp ikke. Det var den måde, jeg blev lukket ind hos Headspace, der gjorde mig glad igen. Derfor synes jeg, det er frygteligt for andre, der kunne have det, som jeg havde det, hvis de lukker, siger Julie Juel.
Nyt standpunkt
I juni måned 2019 var der bred enighed om, at samarbejdet med Headspace skulle fortsætte i Billund Kommune.
Det har dog ændret sig under budgetanalyserne i sommer, hvor det viste sig, at der manglede penge på området.
- Det kommer fuldstændig bag på mig, når vi flere gange er blevet evalueret godt, siger Susanne Mathiesen, centerchef hos Headspace Billund.
Headspace var taget med som budgetønske til forhandlingerne, men kunne ikke realiseres.
- Vi betvivler ikke, at de har lavet et godt stykke arbejde i Headspace, men vi er nødt til at lave en benhård prioritering og prioritere vores kernevelfærd, siger Stephanie Storbank (S), formand i Unge- og Kulturudvalget.
Det bliver i højere grad de kommunale tiltag, som nu skal træde ind.
- Der ligger en opgave i at sikre os, at børn og unge har et sted at rette bekymringerne. Det kan både være i ungeafdelingen, ungdomsskoler og foreninger. Vi er nødt til at tænke kreativt, og det gør vi nu. Jeg forstår godt, det er frustrerende. Det er det også for os, siger Stephanie Storbank.
Borgmester i Billund Kommune, Ib Kristensen (V), siger, at kommunen har været glad for det fem år lange samarbejde med Headspace Grindsted
- Nu udløber aftalen, som vi har valgt ikke at forlænge - og vi synes nu, at det er tiden at bruge pengene på en anden måde, siger borgmester Ib Kristensen.