Frustrerede naboer til storbrand: - Vi kommer ikke i haven denne sommer
Der kan gå op mod tre måneder før kommunen har ryddet op efter storbranden i Grindsted. Imens har beboerme udsigt til en sommer indendørs.
- Jeg tror ikke, der går tre måneder. Jeg tror, der går længere tid.
Svaret kommer fra Søren Andersen fra Grindsted, da han bliver præsenteret for Billund Kommunes udmelding om, hvornår der kan være ryddet op efter storbranden, som fandt sted i byen for tre uger siden.
Vi kommer hvert fald ikke i haven den her sommer.
Gerhard Andersen, førtidspensionist, Grindsted
Søren Andersen, der til daglig er produktionschef, bor 50 meter fra den nedbrændte industrigrund på Industrivej 5. Han og op mod 30 andre naboer var torsdag eftermiddag mødt op til et borgermøde, som kommunen havde inviteret til.
- Det er jo pisse træls, at vi ikke aner noget. Vi træder jo bare vande, siger Søren Andersen.
Kommunens udmelding
Efter borgermødet torsdag eftermiddag fortalte Karl Grundahl, chef for Erhverv og Affald, Billund Kommune, at der kan gå op mod tre måneder, før kommunen håber, der kan være ryddet op efter storbranden.
- Med hensyn til hvornår vi tænker, at sagen er afsluttet, og hvornår der er ryddet op, så kommer der til at gå to-tre måneder, hvis det går, som vi håber lige nu. De seneste prøver, der er taget, forventer vi et resultat af i denne uge, og så håber vi, at vi kan melde noget mere ud til beboerne i starten af næste uge. Så det afhænger af, hvad resultaterne viser, men vi håber meget på, at det kan klares i løbet af to-tre måneder.
Ingen sommer i haven
Efter storbranden den 10. marts anbefalede kommunen borgere i et afgrænset område af Grindsted ikke at rode i jorden på deres grunde, da der var mistanke om asbestnedfald i forbindelse med branden.
Den 18. marts indskærpede kommunen området til arealet herunder, som netop gælder for Søren Andersen.
Anbefalinger fra kommunen
Indtil undersøgelser og oprydningen efter industribranden er udført, så kommer kommunen med disse anbefalinger til beboere i området:
- Undgå at samle noget op på din ejendom, som ligner rester fra tag eller andre bygningsmaterialer
- Undgå at rive i jorden, klippe grene af buske eller på anden vis rode i jorden eller planter
- Undgå at hvirvle støv op, som eventuelt har lagt sig på havemøbler
- Undgå at lade børn eller dyr rode i jorden eller planter
Kilde: Billund Kommune
Derfor har han heller ikke nydt marts måneds mange solskinstimer i haven.
- Vi kan ikke gøre noget rent, og når vi går ude, så trækker vi jo også noget af det fine støv med ind. Derfor går vi også ture med vores hunde andre steder, så de ikke løber rundt i haven, siger han og tilføjer, at det bliver en lang sommer.
- Det bliver i hvert fald varmt her indenfor.
Anbefalingen om at blive indendørs er også gældende for Søren Andersens nabo Gerhard Andersen, som også deltog i gårsdagens borgermøde. Hans svar på kommunens udmelding er kort.
- Det når de ikke.
Efter industribranden valgte Gerhard Andersen og hans kone at overnatte på hotel, da det endnu var ukendt i hvilket omfang deres ejendom var forurenet. Der har de boet i mere end 14 dage og venter nu på svar fra kommunen, om de forsvarligt kan tage hjem i deres egen bolig.
Gerhard Andersen er førtidspensionist, men ifølge hans viden gennem 11 års arbejde i et entreprenørfirma, så kommer beboerne i området til at væbne sig med tålmodighed.
- Det her kommer til at tage længere tid end kommunen regner med, for selvom vi venter på svar fra de nyeste prøver, så kommer der også spørgsmål om, hvor det opgravede jord må deponeres, og hvor er der tilladelse til det. Så vi er rigtig frustrerede, for vi mangler mere information, siger Gerhard Andersen.
Han ærgrer sig også over, at han ikke kan bruge sin have.
- Vi kan ikke få vores børnebørn herhjem, som gerne vil ud i haven, for vi kommer i hvert fald ikke i haven denne sommer.
Kommune forstår uholdbar situation
Både Søren Andersen, Gerhard Andersen og deres naboer venter nu på at få svar på de nyeste prøver fra området. Det erkendte kommunen efter gårsdagens borgermøde kan tage tid, og i dag møder beboerne i det afgrænset område forståelse fra Billund Kommunes kommunaldirektør, Ole Bladt-Hansen.
- Jeg kan sandelig godt forstå, at der er stor frustration for borgerne, men det her er jo en helt ekstraordinær situation. Det er bestemt en meget uholdbar situation, som vi forsøger på alle mulige måder at speede op.
Kommunaldirektøren nævner, at i dette tilfælde er der nogle bestemte juridiske regler, som kommunen skal følge, selvom han gerne så oprydningen ske allerede dagen efter branden.
- Jeg mener helt sikkert, at vi gør, hvad vi overhovedet kan. I den bedste af alle verdener, så kunne vi selvfølgelig begynde at rydde op dagen efter, vi havde konstateret, at der var asbest i området, men det kan vi desværre ikke grundet juridiske spilleregler, vi skal følge, siger Ole Bladt-Hansen.
Borgmester beklager og kalder det 'en ekstraordinær situation'
Borgmester Stephanie Storbank (V) skriver i et skriftligt svar til TV SYD, at hun forstår borgernes frustration, og at kommunen arbejder på at finde ud af, hvordan de kan hjælpe dem bedst muligt inden for lovens rammer.
- Jeg er ked af at borgerne sidder med følelsen af, at vi ikke er der for dem i denne situation. Det er en helt ekstraordinær situation, som vi lige nu gør alt, hvad vi kan for at håndtere og jeg ved, at medarbejderne gør, hvad de kan for at finde løsninger.
- Da det er en sag mellem forsikringsselskabet og de berørte borgere, er det komplekst. Men kommunen er i gang med at undersøge, hvilke myndighedsbeføjelser og muligheder vi har for at hjælpe borgerne indenfor de kommunale rammer og lovgivningen.
Virksomhedsejer ærgerlig
Før branden på Industrivej 5 i Grindsted stod fire haller med containere placeret på grunden. Det var der Brians Renovation indsamlede og håndterede forskellige typer af affald.
Virksomhedens ejer, Brian Petersen, ærgrer sig over, at alle de 6.600 kvadratmeter er brændt ned. Det var formentlig en gnist fra en svejsning, som startede en eksplosionsagtig brand.
- Det var en trist dag, og nu skal vi jo gerne have en afklaring, så vi kan finde ud af, hvad der skal gøres fremadrettet, siger han.
Brian Petersen er også ked af, hvordan den giftige røg fra branden har spredt aske med asbest til de nærliggende naboer.
- Det er ikke rart. Det er ikke noget, vi har bedt om eller været herre over. Vi prøver jo at hjælpe folk til hverdag, afslutter han.