Danny og Hotan har vækket VM-legende til live igen: - Vi plejer det, som var det vores eget barn
Den Engelske Pub i Kolding har sammen med de lokale iværksættere fra DM Greenkeeping fået et stykke af græstæppet fra det gamle Wembley Stadium til at gro igen.
Der er sjældent liv på Den Engelske Pub i Kolding klokken ni om formiddagen. Men den seneste tid har det alligevel været tilfældet.
Årsagen er åbenlys, for hvis ikke en sportsbar skal holde åbent under VM-kampene, hvem skal så?
De tidligste kampe bliver spillet klokken 11, så det havde næppe været nødvendigt at møde ind allerede klokken ni, hvis det ikke var for det græsstykke, der ligger i en montre i bargulvet, som skal vandes og klippes dagligt.
- Vi plejer det, som var det vores eget lille barn, siger Hotan Mathews, der er kommerciel ansvarlig på Den Engelske Pub og en lang række andre barer i Kolding, som han har sammen med sin far Torben Mathews.
Det kan måske virke en smule fjollet at have 35x35 centimeter græs til at stå i en montre under gulvet på en bar i Kolding, men for en sand fodboldfan som Hotan Mathews er det et historisk klenodie, der er et museum værdigt.
- Jeg har en bedstefar på 93 år og en far, der begge er meget stolte englændere, og at vi har et stykke af Wembley på vores pub, det er helt unikt, og vi værdsætter det rigtig meget, siger han.
Den historiske græstot har siden årtusindskiftet været at finde i gulvet på baren i centrum af Kolding.
De seneste mange år har den dog mest haft status af en glemt skat. Græsset var dødt, glasset i gulvet var ikke til at se igennem, og nærmest ingen kunder i baren opdagede det historiske klenodie.
- Nu kigger mange af vores stamgæster lige en ekstra gang, når de går forbi. Og faktisk går mange af dem udenom glasset, fordi de nærmest er bange for at træde på græsset, der gror som aldrig før, siger Hotan Mathews.
"That goal" til VM 1966
Det er 30. juli 1966, og VM-finalen mellem England og Vesttyskland på det engelske nationalstadion Wembley i London er i fuld gang.
Med et minut tilbage af den ordinære spilletid udligner Vesttyskland til 2-2 og sender dermed kampen ud i forlænget spilletid.
Den engelske angriber Geoff Hurst, der scorede Englands første mål i kampen, modtager et indlæg i feltet, som han forsøger at tæmme.
Bolden hopper en smule fra ham, men nærmest halvvejs liggende i luften lykkes det ham at banke bolden op på overliggeren af målet.
Fra overliggeren bliver bolden nærmest kanoneret ned på målstregen, hvorefter den hopper ud i feltet igen.
- Det eksakte stykke græs, der ligger her i vores gulv, er faktisk lige præcis der, hvor bolden lander, da Geoff Hurst scorer til 3-2, så det er et meget unikt stykke fodboldhistorie, siger Hotan Mathews.
Til dags dato bliver det stadig diskuteret heftigt, om bolden var over målstregen eller ej, men målet blev dømt og har siden været kendt i fodboldkredse som "That 1966 goal".
Geoff Hurst scorede yderligere et mål i kampen og blev den eneste spiller nogensinde til at score hattrick i en VM-finale. Og England, der er fodboldens fødeland, vandt sit første og hidtil eneste verdensmesterskab.
Gamle holdkammerater går sammen
Indtil for en måned siden indeholdt montren på Den Engelske Pub ikke meget andet end en bunke jord med en kridtstreg på tværs.
Men når nu VM 2022 var lige på trapperne, besluttede Hotan Mathews sig for at række ud til sin barndomsven og tidligere holdkammerat til lilleputfodbold, Danny Skytte, der er medejer af den koldingensiske iværksættervirksomheden DM Greenkeeping, som blandt andet er kendt fra Løvens Hule.
- Han er nok den førende ekspert i Danmark, når det kommer til græs, og har som en af de eneste danskere været med som greenkeeper til Ryder Cup. Så jeg tænkte: Hvis der er nogen, der kan få det til at gro igen, så er det Danny, siger Hotan Mathews.
Det var ingen nem opgave for DM Greenkeeping, der hurtigt kunne konstatere, at frøene i det gamle græsstykke ikke stod til at redde efter mange års forfald.
Danny Skytte tog derfor kontakt til den frøproducent, de normalt bruger, som gennem nogle kontakter i Storbritannien fandt frem til et arkiv over græsfrø i London.
De viste sig at have en rest af de originale græsfrø fra Wembley i 1966 liggende, som drengene fik lov at købe 100 gram af til at restaurere det lille stykke af plænen i Kolding.
- Vi har passet den morgen, middag og aften på vores hovedkontor i den anden ende af byen, siden vi såede de her græsfrø for en måned siden. Og her for en uge siden var den så endelig klar til at vende tilbage på pubben lige tids nok til Englands første kamp ved dette VM, siger Danny Skytte.
Og selvom man retfærdigvis kan spørge, om græsset virkelig er genoplivet, når det er sået med nye græsfrø, så mener Danny Skytte klart, at svaret er ja.
- På alle fodboldbaner bliver der eftersået jævnligt, men det er lige nøjagtig den plet af vækstjord, som var dengang, og græsfrøene er de samme som dengang. Det er selve stykket og målstregen, der er det unikke her, og det er der stadigvæk alt sammen, forklarer han.
Vundet på onlineauktion i år 2000
Det er et mindre lykketræf, at det ikoniske græsstykke overhovedet befinder sig i Kolding den dag i dag.
For da det gamle Wembley Stadium i oktober 2000 lukkede, fordi man ville rive det ned og bygge et nyt, solgte det engelske fodboldforbund ud af stedets klenodier på en online auktion.
Hotan Mathews sad klar ved computeren med sin far, i en tid hvor det stadig var nyt, at man ikke behøvede at ringe sit modem op for at få internetforbindelse, for at byde på græsstykket.
Men de var ikke alene om interessen for det stykke af målstregen, og hver gang de bød et nyt beløb for det, blev de straks overbudt af det tyske fodboldforbund, fortæller Hotan Mathews.
Kapløbet fortsatte, indtil Hotan Mathews og hans far Torben Mathews med en time tilbage af auktionen besluttede sig for at afgive et endeligt bud på 900 pund. En pris der stadig står noteret på det officielle købspapir for græsstykket.
- Jeg kan stadig ikke forstå, hvordan vi vandt den auktion. Jeg har en teori om, at det tyske fodboldforbunds internetforbindelse må være røget til sidst. Internet var jo ikke det mest stabile dengang, siger Hotan Mathews.
- It's coming home for Christmas
Overalt på Den Engelske Pub i Kolding hænger der originale spillertrøjer, fanhalstørklæder og lignende, som Hotan Mathews og hans far har samlet igennem årene.
Foruden græsset har de også originale sæder fra det gamle Wembley Stadium, ligesom de har en flaske stående af champagnen fra VM-finalen i 1966, som hele det engelske landshold har skrevet under på.
- Fodbold er ikke bare en sport, det er en livsstil. Det er noget jeg lever og ånder for. Det har familien Mathews altid gjort, og det vil vi nok altid gøre, siger Hotan Mathews.
Og for både Hotan Mathews og hans far fornægter de engelske aner sig ikke, og de håber, at England kan gentage succesen fra 1966 i den igangværende VM-slutrunde i Qatar.
- Vi glæder os til at følge både England og Danmark til det her lidt specielle VM. Og det kan jo være, at England - i kraft af at vi har vækket det her græsstykke fra 1966 i live igen - går hele vejen, så vi synge "it's coming home for Christmas", siger han.
Indtil videre tegner det godt for græsstykkets status som lykkebringer til det engelske landshold, der mandag vandt 6-2 over Iran på dagen, hvor det genoplivede græsstykke igen kunne indtage sin plads i gulvet på Den Engelske Pub i Kolding.
Fredag fortsatte Englands togt mod verdensmesterskabet med uafgjort 0-0 mod USA. Holdets sidste kamp i gruppen ligger tirsdag, hvor de møder Wales.