Sådan kommer du i gang med at samle mad i naturen - og sparer penge på madbudgettet
Hvis du vil spare penge på madbudgettet, så byder naturens spisekammer på masser af spiselige ting, som du kan samle ganske gratis. Naturvejleder fra Sønderborg Kommune kommer her med råd til, hvordan du kommer i gang, når sankesæsonen begynder om lidt.
I en tid med inflation og høje energipriser vil mange danskere kunne mærke, at de er pressede på økonomien.
Derfor har mange fundet steder at spare, og et af de steder kunne være i madbudgettet.
Her er der i hvert fald mulighed for at spare penge, hvis man tager ud i naturen, som bugner af planter, urter, svampe, bær og meget mere, som kan bruges i køkkenet.
Bevæger man sig ud i naturen i vintermånederne, er det selvfølgelig ikke fordi, at det bugner med lækre, friske råvarer, men inden længe kommer foråret, og så vokser der mere og mere frem.
At samle ting i naturen kaldes at sanke, og har man aldrig prøvet det før, så er der nogle ting, som man skal være opmærksom på.
At sanke
Sanke er et ældre udtryk for at samle.
I dag bruges udtrykkes mest i forbindelse med, når man samler mad i naturen såsom svampe, urter og bær
Kilde: Den Danske Ordbog & Sanker.dk
Rasmus Ladekjær Nielsen er naturvejleder og er en del af Naturvejlederne Sønderborg. Ifølge ham er det vigtigste, at man læser lidt på tingene, inden man bevæger sig ud i naturen for at samle. Det kan man eksempelvis gøre i en af de mange bøger, der findes om emnet eller via Vild Mad-appen.
Og så skal man lægge sig fast på nogle få bestemte ting, som man vil samle per gang,
- Så kan man sige "I dag kunne jeg godt tænke mig at finde det her", og så kan man læse lidt om, hvor det vokser, fortæller Rasmus Ladekjær Nielsen.
Gode begynderplanter kan ifølge naturvejlederen være sådan noget som skvalderkål, mælkebøtter, ramsløg og hybenroser.
- De kan lidt forskelligt, og ramsløg er den, der kommer tidligst, fortæller han om urten med den kraftige lugt, som begynder at dukke frem i skovbundene i slutningen af februar og starten af marts.
Væk fra bilos og sprøjtegift
Men hvad er så vigtigt at have med af redskaber, når man skal give sig i kast med at sanke?
Ifølge Rasmus Ladekjær Nielsen er det vigtigt at huske en saks og noget at have det, man har samlet, i. Selv bruger han en kurv, men man kan også bruge en pose. Vælger man sidstnævnte løsning, skal man dog huske at medbringe et viskestykke, som man kan lægge over posen.
- Når man har plukket af, mister de saftspænding, og hvis de ligger i en varm bil, så bliver de slatne, siger han.
Tips fra kokken
Kokken Mikael Madsen har restauranten Den Hvide Hest i Kolding. Han er aktuel i programserien Gourmet på budget, som du kan se lige nu på TV SYD PLAY. Her tager han sammen med komikeren Daniel Lill ud og besøger tre familier for at lære dem, hvordan de kan lave god mad med udgangspunkt i det, de i forvejen har i deres skabe.
I programmet bruger han også råvarer, som han selv har samlet i naturen. Her kommer han med en række tips til, hvordan du kan bruge de ting, du selv har plukket i naturen.
Brændenælder. Kan plukkes året rundt. Kan laves til en pesto. Put bladene i en gryde med kogende vand i 30 sekunder. Hæld herefter vandet fra og hak bladene fint. Put brændenælderne i en skål og bland dem med olie, parmesan, salt og peber. Rist mandler i nogle minutter i ovnen, hak dem efterfølgende og put dem i skålen. Smag til med ekstra parmesan, salt og peber.
Skvalderkål. Her behøver du ikke at bevæge dig langt ud i naturen. De kan ofte findes i haven. Når de er små, kan de bruges som pynt. Når de er store, kan de bruges lige som spinat.
Rørhatte. Man skal altid passe på, når man plukker svampe, og man skal aldrig plukke en svamp, hvis man er det mindste usikker på, hvad det er for en man plukker, da mange svampe er giftige. Men har man styr på sine svampe så kan rørhatte bruges til en lang række retter - for eksempel til svampetoast.
- Der er rigtig mange, der laver en svampestuvning og smider den på ristet toastbrød.
Det er dog ikke alle steder, at man bare kan give sig i kast med at plukke løs.
- Man skal være opmærksom på, hvor man plukker henne. Man må plukke på offentlige steder, men hvis man vil plukke på privat grund, skal man have lodsejers tilladelse, fortæller Rasmus Ladekjær Nielsen og kommer med et godt råd, når man skal vælge sit "sankested".
- Mit råd er, at man plukker væk fra alt for trafikerede veje og marker, så man undgår bilos og sprøjtegifte.
Pluk ikke for meget
Når du plukker bær, planter, urter og svampe i naturen så er der et par uskrevne regler, som Rasmus Ladekjær Nielsen også mener, at man bør følge.
Man skal bruge sin sunde fornuft
Rasmus Ladekjær Nielsen, naturvejleder ved Sønderborg Kommune
En af dem er, at man ikke må plukke mere end en hatfuld. En gammel regel, som ifølge naturvejlederen stammer fra Jyske Lov fra 1241.
- Man må aldrig plukke en plante helt i bund. Man plejer at sige, at man ikke må plukke mere end en tredjedel, for hvis man plukker alle, så kan planten risikere at forsvinde, og så mister man også sit sankested til en anden gang, siger han.
En anden vigtig regel, ifølge Rasmus Ladekjær Nielsen, er, at man udviser respekt og holder sig lidt på afstand, hvis man støder på andre, der er i gang med at sanke.
- Hvis der står nogen og plukker et sted, så skal du respektere dem og lade være med at møve dig ind foran, siger han.
Det kan man samle nu
Som naturvejleder har Rasmus Ladekjær Nielsen ad flere omgange haft folk med på sanketure, hvor han viser steder frem og kommer med gode råd. Og blandt de gode råd er der særligt et, som han anser som vigtigt, når man skal sanke.
- Når jeg har nogen med ude, plejer jeg at sige, at man skal bruge sin sunde fornuft, siger han.
Og den sunde fornuft skal ikke bruges i forbindelse med alle slags planter, lyder opfordringen videre.
- De fleste ved, at der findes giftige svampe, men der er altså lige så mange giftige planter. Og nogle af dem kan være lige så dødelige, fortæller han.
Hvis du på trods af årstiden alligevel ikke kan vente med at komme ud og sanke, så er der nogle få planter, som du kan samle i naturen allerede nu.
Det kan der sankes lige nu
Disse planter kan du finde og plukke i naturen i januar og februar:
Enebær
Fingertang
Fuglegræs
Lægekokleare
Løgkarse
Roset Springknap
Rødknæ
Skovsyre
Vandkarse
Østershat
Kilde: Vild Mad