Sådan kommer du i gang med at samle mad i naturen - og sparer penge på madbudgettet

Der er mange planter, urter, svampe og bær, som du kan samle ude i den danske natur. Foto: Lasse Lund Hansen
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvis du vil spare penge på madbudgettet, så byder naturens spisekammer på masser af spiselige ting, som du kan samle ganske gratis. Naturvejleder fra Sønderborg Kommune kommer her med råd til, hvordan du kommer i gang, når sankesæsonen begynder om lidt.

I en tid med inflation og høje energipriser vil mange danskere kunne mærke, at de er pressede på økonomien.

Derfor har mange fundet steder at spare, og et af de steder kunne være i madbudgettet.

Her er der i hvert fald mulighed for at spare penge, hvis man tager ud i naturen, som bugner af planter, urter, svampe, bær og meget mere, som kan bruges i køkkenet.

Bevæger man sig ud i naturen i vintermånederne, er det selvfølgelig ikke fordi, at det bugner med lækre, friske råvarer, men inden længe kommer foråret, og så vokser der mere og mere frem.

At samle ting i naturen kaldes at sanke, og har man aldrig prøvet det før, så er der nogle ting, som man skal være opmærksom på.

At sanke

Sanke er et ældre udtryk for at samle.

I dag bruges udtrykkes mest i forbindelse med, når man samler mad i naturen såsom svampe, urter og bær

Kilde: Den Danske Ordbog & Sanker.dk

Rasmus Ladekjær Nielsen er naturvejleder og er en del af Naturvejlederne Sønderborg. Ifølge ham er det vigtigste, at man læser lidt på tingene, inden man bevæger sig ud i naturen for at samle. Det kan man eksempelvis gøre i en af de mange bøger, der findes om emnet eller via Vild Mad-appen.

Og så skal man lægge sig fast på nogle få bestemte ting, som man vil samle per gang,

- Så kan man sige "I dag kunne jeg godt tænke mig at finde det her", og så kan man læse lidt om, hvor det vokser, fortæller Rasmus Ladekjær Nielsen.

Rasmus Ladekjær Nielsen arbejder som naturvejleder i Sønderborg Kommune. Han fortæller, at når han "sanker", så plukker han kun ting, som ifølge ham smager godt og kan gøre en forskel i køkkenet. Foto: Privatfoto

Gode begynderplanter kan ifølge naturvejlederen være sådan noget som skvalderkål, mælkebøtter, ramsløg og hybenroser.

- De kan lidt forskelligt, og ramsløg er den, der kommer tidligst, fortæller han om urten med den kraftige lugt, som begynder at dukke frem i skovbundene i slutningen af februar og starten af marts.

Væk fra bilos og sprøjtegift

Men hvad er så vigtigt at have med af redskaber, når man skal give sig i kast med at sanke?

Ifølge Rasmus Ladekjær Nielsen er det vigtigt at huske en saks og noget at have det, man har samlet, i. Selv bruger han en kurv, men man kan også bruge en pose. Vælger man sidstnævnte løsning, skal man dog huske at medbringe et viskestykke, som man kan lægge over posen.

- Når man har plukket af, mister de saftspænding, og hvis de ligger i en varm bil, så bliver de slatne, siger han.

Tips fra kokken

Kokken Mikael Madsen har restauranten Den Hvide Hest i Kolding. Han er aktuel i programserien Gourmet på budget, som du kan se lige nu på TV SYD PLAY. Her tager han sammen med komikeren Daniel Lill ud og besøger tre familier for at lære dem, hvordan de kan lave god mad med udgangspunkt i det, de i forvejen har i deres skabe.

I programmet bruger han også råvarer, som han selv har samlet i naturen. Her kommer han med en række tips til, hvordan du kan bruge de ting, du selv har plukket i naturen.

  • Brændenælder. Kan plukkes året rundt. Kan laves til en pesto. Put bladene i en gryde med kogende vand i 30 sekunder. Hæld herefter vandet fra og hak bladene fint. Put brændenælderne i en skål og bland dem med olie, parmesan, salt og peber. Rist mandler i nogle minutter i ovnen, hak dem efterfølgende og put dem i skålen. Smag til med ekstra parmesan, salt og peber.

  • Skvalderkål. Her behøver du ikke at bevæge dig langt ud i naturen. De kan ofte findes i haven. Når de er små, kan de bruges som pynt. Når de er store, kan de bruges lige som spinat.

  • Rørhatte. Man skal altid passe på, når man plukker svampe, og man skal aldrig plukke en svamp, hvis man er det mindste usikker på, hvad det er for en man plukker, da mange svampe er giftige. Men har man styr på sine svampe så kan rørhatte bruges til en lang række retter - for eksempel til svampetoast.
    - Der er rigtig mange, der laver en svampestuvning og smider den på ristet toastbrød.

Det er dog ikke alle steder, at man bare kan give sig i kast med at plukke løs.

- Man skal være opmærksom på, hvor man plukker henne. Man må plukke på offentlige steder, men hvis man vil plukke på privat grund, skal man have lodsejers tilladelse, fortæller Rasmus Ladekjær Nielsen og kommer med et godt råd, når man skal vælge sit "sankested".

- Mit råd er, at man plukker væk fra alt for trafikerede veje og marker, så man undgår bilos og sprøjtegifte.

Pluk ikke for meget

Når du plukker bær, planter, urter og svampe i naturen så er der et par uskrevne regler, som Rasmus Ladekjær Nielsen også mener, at man bør følge.

Man skal bruge sin sunde fornuft

Rasmus Ladekjær Nielsen, naturvejleder ved Sønderborg Kommune

En af dem er, at man ikke må plukke mere end en hatfuld. En gammel regel, som ifølge naturvejlederen stammer fra Jyske Lov fra 1241.

- Man må aldrig plukke en plante helt i bund. Man plejer at sige, at man ikke må plukke mere end en tredjedel, for hvis man plukker alle, så kan planten risikere at forsvinde, og så mister man også sit sankested til en anden gang, siger han.

Hybenrosen er god at begynde med, ifølge naturvejleder Rasmus Ladekjær Nielsen. Den kan findes i sommermånederne. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

En anden vigtig regel, ifølge Rasmus Ladekjær Nielsen, er, at man udviser respekt og holder sig lidt på afstand, hvis man støder på andre, der er i gang med at sanke.

- Hvis der står nogen og plukker et sted, så skal du respektere dem og lade være med at møve dig ind foran, siger han.

Det kan man samle nu

Som naturvejleder har Rasmus Ladekjær Nielsen ad flere omgange haft folk med på sanketure, hvor han viser steder frem og kommer med gode råd. Og blandt de gode råd er der særligt et, som han anser som vigtigt, når man skal sanke.

- Når jeg har nogen med ude, plejer jeg at sige, at man skal bruge sin sunde fornuft, siger han.

Og den sunde fornuft skal ikke bruges i forbindelse med alle slags planter, lyder opfordringen videre.

- De fleste ved, at der findes giftige svampe, men der er altså lige så mange giftige planter. Og nogle af dem kan være lige så dødelige, fortæller han.

Hvis du på trods af årstiden alligevel ikke kan vente med at komme ud og sanke, så er der nogle få planter, som du kan samle i naturen allerede nu. 

Det kan der sankes lige nu

Disse planter kan du finde og plukke i naturen i januar og februar:

  • Enebær

  • Fingertang

  • Fuglegræs

  • Lægekokleare

  • Løgkarse

  • Roset Springknap

  • Rødknæ

  • Skovsyre

  • Vandkarse

  • Østershat

Kilde: Vild Mad

Tema

Gourmet på budget

En flybillet gav hende det, hun brændende ønskede sig i ti år

Foto: Julie Rasmussen, TV SYD
Udgivet

I ti år har Sissel Møllers civilstatus været den samme. Single. Til en familiesammenkomst i november 2023 blev hun ramt af en stor længsel efter kærligheden. Kort efter begyndte en lang, uventet kærlighedsrejse.

Den årlige æbleskivedag hos Sissel Møllers forældre var kommet. På tiende år troppede hun op alene. Det var ikke uvant for hende. Alligevel føltes det anderledes.

Når hun kiggede sig omkring, så hun kun par og familier. Hendes to brødre sad med hver deres kone og børn.

- Hvad er der galt?

Sådan lød spørgsmålet fra Sissel Møllers mor, der forsøgte at trøste sin datter i baggangen.

Sissel Møller og sin mor Foto: Privatfoto

Snøftende stod Sissel Møller og havde svært ved at sætte ord på, hvad der trykkede.

Alligevel vidste hun, at det var en følelse af ensomhed og forkerthed, der fyldte. Hun var 29 år og single.

- Jeg var igen, igen, igen den, som bare kom alene og gik hjem alene, og det blev jeg ramt af, siger hun.

Dagen efter delte hun et opslag på sin Instagram med sine flere tusind følgere.

Her beskrev hun hele seancen, hun havde oplevet hos sine forældre, fordi hun tænkte, at der måtte sidde andre i samme situation som hende.

- Jeg ved, der er mange, der kan lide at læse personlige opslag, fordi de kan sætte sig ind i det. Det er rart at vide, at man ikke er den eneste, der kan have det svært, siger hun.

Opslaget blev modtaget med flere likes og varme kommentarer fra hendes følgere, og flere stod i en situation, der mindede om hendes.

Andre bakkede hende op i søgen efter kærligheden.

I en af kommentarerne stod der, at hun måske kunne være så heldig at få sin kommende partner i julegave.

En vild kærlighedsrejse begynder

En aften i december 2023 lignede mange andre. Singlekvinden swipede tommelfingeren fra side til side på sin telefon. Den ene mand dukkede op efter den anden.

Sissel Møller havde ikke haft succes med dating-appen. Hun havde været på utallige Tinder-dates, men efter en eller to dates med den samme mand, havde det oftest vist sig, at der ikke var potentiale til et parforhold.

Pludselig dukkede Mads Olsen op på hendes skærm. Pilot. Bor i Malaga. Men er i Danmark lige nu - få kilometer fra hende.

I starten blev Mads Olsen dækket til med en pilot-emoji på Sissel Møllers Instagram, fordi han ikke ønskede at blive genkendt af de 70 tusind følgere, hun havde. Foto: Privatfoto

De viste begge interesse for hinanden på dating-appen og her begyndte en samtale, der skulle vise sig at fortsætte længe.

- Tinder er ret overfladisk og i første omgang tænkte jeg ikke, at han så spor interessant ud på sine billeder, men jeg ville alligevel give det et forsøg, siger hun.

Første møde med piloten

Mads Olsen befandt sig i Billund. Han var taget til Danmark, fordi han skulle besøge sin familie.

Sissel Møller befandt sig i Horsens, hvor hun boede.

- I mit hoved tænkte jeg, at daten ville forløbe som alle de andre. Vi mødes, går en kort tur, og så er det nok det, siger hun.

Efter to timer blev hun alligevel overrasket. Snakken flød.

De blev enige om at fortsætte deres date på en café, fordi det blev for koldt at gå rundt i decembervejret.

Jeg tog ordene til mig, fordi min far aldrig plejede at blande sig i mit datingliv

Sissel Møller

Det var i de ti singleår aldrig sket, at en Tinder-date var fortsat på en café. Den stoppede altid ved gåturen efter en time.

- Jeg var glad. Vi snakkede vildt godt sammen og havde samme humor, siger hun.

Der var bare ét problem. Mads Olsen skulle tilbage til Spanien dagen efter deres første date.

De udviste begge interesse for hinanden, men havde ikke meget tid at give af. Sissel Møller skulle arbejde den dag, Mads Olsen skulle flyve. De så hinanden kort til endnu en date, inden han forlod landet.

Anden date foregik på Sissel Møllers løbetur, hvor Mads Olsen cyklede ved siden af hende. Foto: Privatfoto

Her flød samtalen endnu engang af sig selv, men Mads Olsen måtte snart vinke farvel til Danmark. De kunne begge mærke, at de langt fra var færdige med at lære hinanden at kende.

Efter to dates tog Sissel Møller chancen og bestilte en flybillet til Malaga.

- Han kunne i princippet være en skør mand, men jeg følte bare sådan en ro ved ham, og så tænkte jeg, det nok skulle gå, siger hun.

Juleaften blev tredje date i Spanien

Dagen inden hun skulle hoppe på flyet og drage mod Malaga, tog hun hjem til sine forældre for at sige farvel.

På vej ud af døren sagde hendes far, at nu skulle hun gå 100 procent ind i det denne gang.

- Jeg tog ordene til mig, fordi min far aldrig plejede at blande sig i mit datingliv, fortæller Sissel Møller.

Sissel Møller, Sisstiss på Instagram, delte den 18. december på sin profil, at hun skulle drage mod Malaga for at se Mads Olsen til en tredje date. Foto: Privatfoto

På flyveturen var hun spændt på, hvad der skulle ske, og hvordan deres relation ville komme til at udvikle sig. Hun havde ikke de store forhåbninger, men tænkte i stedet, at det ville blive sjovt og spændende at opleve.

En uge gik. Lange samtaler, varme, Malaga.

I modsætning til Danmark, hvor stormen Pia rasede. Selvom det godt kunne lade sig gøre at flyve hjem, så var det alligevel en god grund til at blive i Spanien.

Det eneste problem var, at juleaften lå lige rundt om hjørnet. Hvis hun blev, kunne hun ikke være hjemme til jul, når hendes familie ville danse om juletræet og sidde om bordet og spise julemad.

- Jeg ringede hjem til mine forældre og spurgte dem, om det var okay, hvis jeg ikke kom hjem til jul. De sagde, at selvfølgelig var det okay, fortæller Sissel Møller.

Julen i Spanien blev fejret med et lidt alternativt juletræ, end hvad Sissel Møller er vant til hjemmefra. Foto: Privatfoto

Juleaften 2023 blev med Mads Olsen i Malaga. Siden deres tredje date og juleaften sammen har deres forhold kun udviklet sig og taget fart.

Sissel Møller er klar over, at hendes fars råd om at give forholdet en ordentlig chance var vigtig, for at det kunne blomstre til det, det er i dag.

- Hvis man finder en person, som man kan se sig selv sammen med, så skal man holde ved og give det en ordentlig chance, selvom man tænker, at der måske er noget andet derude, der kunne være bedre, siger hun.

Parret er igen i Spanien for at fejre juleaften sammen. Foto: Privatfoto

Men Sissel har holdt fast i sin Mads.

I dag har parret netop skrevet under på et hus sammen i Spanien.

Sissel Møller er ved at pakke sin lejlighed ned i Horsens, og så overtager de huset i starten af april 2025.

Her bor de syd- og sønderjyske julemillionærer

Fotoarkiv. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Udgivet

Fem syd- og sønderjyder fik sig onsdag aften en ekstra julegave, da de blev udtrukket som vindere i Danske Spils julelotto.

29 danskere kan efter Danske Spils lottotrækning første juledag kalde sig millionærer - de fem af dem bor i Syd- og Sønderjylland.

Det skriver Danske Spil i en pressemeddelelse.

En borger i Varde Kommune er en af de to vindere af førstepræmien i det "almindelige" lotto, og vedkommende kan se frem til snarest at få 4.591.301 kroner sat ind på kontoen.

Desuden er der fire vindere af en million kroner. Den ene vinder har spillet hos en forhandler hos Spar Hoptrup i Hoptrup, der ligger i Haderslev Kommune.
De tre andre har spillet via mobil eller web og bor i henholdsvis Esbjerg, Kolding og Sønderjylland.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
_clsk tvsyd.dk
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com