Verdensberømt kunstværk er blevet genindviet
Værket Telemuren har efter 16 år i glemslen fået nyt liv og blev fredag genindviet i Aabenraa.
I 16 år lå det verdensberømte kunstværk, Telemuren, opmagasineret på et kommunalt depot i Aabenraa.
Siden har gruppen Telemurens Venner kæmpet for at få Telemuren frem i rampelyset og geninstalleret i bybilledet.
Denne drøm blev fredag en realitet, da Telemuren blev genindviet præcis 30 år efter, at den første gang blev indviet - nemlig den 2. juni 1993.
- Det er en festdag, for Telemuren er en håndværkerkunst af højeste kaliber, siger Holger Jacobsen, der er talsperson for Telemurens Venner.
Gruppen Telemurens Venner fik for alvor vind i sejlene tidligere i år, hvor byrådet i Aabenraa Kommune besluttede at finde 1,8 millioner kroner til genopførelse af muren.
Værket, der nu er blev genopført på Gasværkvej bag Sønderjyllandshallen i Aabenraa, blev i sin tid skabt af den svenske kunstner Ulla Viotti.
- Telemuren er et hovedværk i kunstnerens virke, og det er et af de offentlige værker, som hun i dag er så kendt for i tegl, siger Iben Johansen, der er kunsthistoriker.
En forkert beslutning at fjerne det
I 2008 blev værket fjernet, da man ville gøre plads til byfornyelse. Og det var en forkert beslutning, lyder det.
- Jeg mener, at den beslutning, man tog for mange år siden, var helt forkert. Derfor har vi (billedkunstrådet i Aabenraa Kommune, red.) også rådgivet om i mange år, at den skulle frem igen, siger Jørgen Hoeck, der er formand i billedkunstrådet.
Rådene blev hørt, og nu kan værket, der består af cirka 18.000 teglsten og strækker sig over knap 50 meter, igen ses i bybilledet i Aabenraa.
Den er dog ikke helt som tidligere - i hvert fald lidt endnu.
For to stykker af muren faldt nemlig af en lastbil og knust, da muren skulle flyttes. Muren skal dog restaureres, så den bliver som ny igen.
- Vi har skaffet nogle gamle billeder af, hvordan det så ud, så vi kan mure det nøjagtigt op, som det var før, siger Jørgen Hoeck.