Sagen om Telemuren bruges som skræmmeeksempel verden over - nu vender den tilbage
Byrådet har nu frigivet 1,8 millioner kroner til at restaurere og genopføre det verdenskendte kunstværk i midten af Aabenraa.
Den var 45 meter lang, fem meter bred og knap to meter høj.
Og så bruges sagen om Telemuren på kunstakademier og i lærebøger som et eksempel på, hvordan man aldrig må behandle kunst.
Det fortæller kulturkonsulent Helle Barsøe, der samtidig repræsenterer svenske Ulla Viotti, som står bag Telemuren. Hun er en anerkendt kunstner med udstillinger på museer verden over.
- Det er lidt pinligt for Aabenraa, siger Helle Barsøe, mens hun viser flere bøger frem, der omhandler Telemuren.
Men historien skal nu tage en drejning, for byrådet besluttede i sit budget for 2023 at prioritere 1,8 millioner kroner og en tillægsbevilling på en halv million kroner, der skal sikre, at man denne gang får genopført Telemuren i Aabenraa.
Det er en kæmpe skandale
Ulla Viotti, kunstner
En beslutning der hos et flertal i byrådet er en lettelse.
- I hele den tid jeg har siddet i byrådet, har det været en træls sag og en øm tå. Det har været rigtigt pinligt, at det har taget så lang tid. Vi har prøvet mange gange, men det er ikke lykkedes, siger Signe Bekker Dhiman, der er formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Aabenraa Kommune.
Ad flere omgange har der været forsøgt med forskellige placeringer og budgetter for at redde Telemuren fra sin plads hos deponiet. Men hver gang har det ene eller det andet spændt ben.
Lagkagehuset
Telemuren blev indviet i 1993. På selve muren er dét årstal indgraveret flere steder sammen med murernes navne og print af telefonbøger. De refererer til Teledanmarks gamle bygning, som muren blev placeret i forlængelse af og derfra fik sit navn.
På H. P. Hanssens Gade i Aabenraa fik den lov at stå indtil 2008, hvor den blev fjernet, da der skulle gøres plads til byfornyelse. Her stod Lagkagehuset klar til at overtage og bygge på grunden.
Jeg synes, den er fantastisk flot, og jeg ved, at der er mange, der er virkelig virkelig glade for, at der er frigivet penge til at genopføre den
Holger Jacobsen, talsperson, Telemurens Venner
Trods protester fra lokale og kunstneren selv blev muren delt i flere stykker og flyttet væk fra sin unikke placering i bymidten.
- Det er en kæmpe skandale. Men jeg synes, det er utroligt dejligt, at man endeligt efter alle de år med kunstforeningen, Telemurens Venner og borgerne i Aabenraa, der har kæmpet for, at den skulle bevares og genopføres, nu er lykkedes med det, siger Ulla Viotti, der er spændt på, om pengene rækker.
Telemurens venner
En af dem, der kæmper for, at muren igen kommer til at forskønne bybilledet, er Holger Jacobsen, der er blevet en form for talsmand for gruppen Telemurens Venner.
- Jeg synes, den er fantastisk flot, og jeg ved, at der er mange, der er virkelig virkelig glade for, at der er frigivet penge til at genopføre den.
Han var ikke selv med til indvielsen af muren den 2. juni 1993, men han håber på, at han kan være med til den nye indvielse.
- Prøv lige at forestille dig, hvis Telemuren bliver genopført den 2. juni 2023 - 30 år efter den blev indviet for første gang. Det vil være helt fantastisk, siger han.
Men der er håb for det. Udvalgsformand Signe Bekker Dhiman har spurgt flere gange i forvaltningen, der mener, at det er realistisk at få den restaureret, samlet og flyttet ind bag Sønderjyllandshallen, hvor den skal stå.
- Lige nu er der bare en parkeringsplads, men hele byfornyelsesprojektet vil få trafikken den vej ned forbi havnen, hvor der også er planer om et nyt museum og en ny havnefront, siger hun.