Sandra fødte i sansestue - det kan alle syd- og sønderjyder komme til i fremtiden
Der skal etableres 38 sansefødestuer rundt på Region Syddanmarks sygehuse. Kort før jul vedtog regionsrådet et designkatalog, der stiller krav til lys, lyd og nordisk æstetik.
Når der i fremtiden skal børn til verden i det syd- og sønderjyske, så kan det blive til lyden af bølgeskvulp og dæmpet lyssætning.
I regionsrådet har politikerne besluttet at vedtage et designkatalog, der er en minimumsstandard for, hvordan fremtidens fødestuer skal se ud.
Jeg synes, det er en god idé at brede det ud, når det nu har været så god en oplevelse for mig
Sandra Bøhlke Steenholdt, frisør, Haderslev
Inspirationen har man blandt andet hentet hos Sygehus Lillebælt og Sygehus Sønderjylland, hvor man har erfaringen med sansefødestuer.
- Vi ved, at alt, der giver en afslappende effekt, er overordnet godt for fødende, og derfor er det godt at have sådan et rum, siger chefjordemoder ved Sygehus Sønderjylland, Trine Andersen.
Sansefødestuen på sygehuset er indrettet, som billeder her viser, med en skærm, der viser forskellige former med tilhørende lys. Samtidig kan man vælge afslappende musik og naturlyde, der skal give en mere behagelig og afslappende oplevelse.
En drømmefødsel
For Sandra Bøhlke Steenholdt var det en positiv oplevelse at føde på sansefødestuen, da hun i marts fødte en lille pige.
- Jeg var rædselsslagen. Også fordi folk siger, at det gør mega ondt, og at det nærmest er den værste oplevelse i ens liv. Men sansefødestuen gjorde indtryk med musikken og lyset, som gav ro. Jeg betegner det lidt som en drømmefødsel, siger hun.
Krav til nye sansefødestuer
Sådan lyder minimumsstandarderne i designkataloget for fremtiden sansefødestuer:
Stemningsskabende lys
Beroligende lyd
Natur som udsmykning
Fremhævelse af familiezonen
Nedtoning af risikoudstyr
Hjemlig og nordisk æstetik
Det gælder fødestuerne i Aabenraa, Esbjerg, Kolding, Odense og Svendborg
Kilde: Region Syddanmark
Nu er det planen, at oplevelser som Sandra Bøhlke Steenholdts skal kunne opleves af alle, der føder på et sygehus i Region Syddanmark.
Derfor har regionsrådet afsat 15,4 millioner kroner til at få lavet sansefødestuerne svarende til 416.000 kroner pr. stue.
- Vi har et klart mål om, at det skal være trygt at føde sit barn, og at alle nyfødte skal have en god start på livet, uanset hvor i Region Syddanmark de kommer til verden, lyder det i en pressemeddelelse fra Karsten Uno Petersen (S), der er formand for Udvalget for Byggeri, Indkøb og Grøn Omstilling i Region Syddanmark.
Forandringer på vej
Erfaringerne fra Sygehus Sønderjylland er taget i betragtning, inden sygehuset er færdig med sin egen forskning af sansefødestuen. Her er sygehuset i gang med at interviewe par, der har benyttet sansefødestuen, og kan først i det nye år løfte sløret for resultatet.
Det tyder dog ifølge Karen Børhnsen på, at der er en klar til tendens. Hun er jordemoder, der er ansat i en forskningsfunktion.
- Vi kan ikke helt præcist sige, hvordan det samlede billede ser ud endnu, men vi ser antydninger af, at det generelt er positiv respons, vi får fra dem, der har benyttet stuen, siger hun.
Selve designkataloget er udarbejdet af Syddansk Sundhedsinnovation og udvalgte medarbejdere fra de enkelte sygehuse.
Kataloget kommer også til at ændre på den eksisterende sansefødestue, hvor man blandt andet skal sørge for et lige så behageligt lys på toilettet som på stuen, mens man skal forsøge at gemme slanger og andet udstyr væk, så den fødende får en anden oplevelse af at være på stuen.
- Vi er rigtig glade for, at vi kan være med til at inspirere, og nu får vi muligheden for at udvikle vores egen stue og flere nye stuer. Vi kommer til at bygge om, så der er mere åbent, og det er ikke sikkert, at stuerne bliver helt ens, siger chefjordemoder Trine Andersen, der understreger, at man kan fjerne lys og lyd, hvis man har behov for almindelig belysning.
Der er nogen, der vælger sansefødestuens funktioner fra, og det vil også være muligt i fremtiden, forsikrer man på Sygehus Sønderjylland. Men spørger man Sandra Bøhlke Steenholdt håber hun, at hun igen kan få lov til at føde på en sansefødestue med det hele til.
- Det vil jeg virkelig elske. Jeg synes, det er en god idé at brede det ud, når det nu har været så god en oplevelse for mig, siger hun.
Chefjordemoder Trine Andersen håber på, at kunne have alle sansefødestuerne på Sygehus Sønderjylland klar i løbet af 2023.