Politikere og borgere tager sig til panden over 3 meter lang fiskefilet
I Aabenraa skaber et tre meter langt paneret kunstværk heftig debat. Men det er kun dejligt, lyder det fra kunstneren, selvom det ikke har været det primære formål med værket.
Var det noget med et højtbelagt stykke fiskefilet? På en husgavl?
Det er det ikke nødvendigvis i Aabenraa Kommune, hvor politikere og borgere både jubler og tager sig til panden på grund af et kunstværk, der forestiller en tre meter lang fiskefilet.
Fiskefileten skal 3D-printes, kommer til at veje 100 kilo og bliver 20-30 centimeter tyk.
Både i byrådssalen og på de sociale medier er der ifølge Jyllands-Posten en heftig debat om, hvorvidt det overhovedet er kunst.
I den anden lejr er der dog også dem, der synes, at det er en god idé, fordi kunstværket - allerede inden det er sat op - opfylder sit mål om at skabe debat og give stof til eftertanke.
Den passer slet ikke ind i passagen, hvor den skal placeres. Der er hverken restauranter eller caféer i nærheden, som en fiskefilet relaterer til.
Jette Julius Kristiansen, Dansk Folkeparti
Politisk uenighed
Flere politikere forstår dog ikke, hvorfor en tre meter lang fiskefilet skulle være kunst.
Blandt andre Jette Julius Kristiansen, der indtil nytår var byrådsmedlem fra Dansk Folkeparti i Aabenraa Kommune, hvor hun selv sad med i Kultur- og fritidsudvalget og i Vækstudvalget for land og by.
- Politisk har jeg beskæftiget mig med kunst og kultur i mange år. Jeg holder af moderne kunst og maler også lidt selv. Derfor ved jeg noget om det; og en fiskefilet er altså ikke kunst. Den passer slet ikke ind i passagen, hvor den skal placeres. Der er hverken restauranter eller caféer i nærheden, som en fiskefilet relaterer til, siger Jette Julius Kristiansen til Jyllands-Posten.
De to udvalg, som Jette Julius Kristiansen var med i, valgte ifølge Jyllands-Posten at udlicitere opgaven med at udvælge kunst til blandt andre kommunens billedkunstråd.
Også Philip Tietje (Venstre), der indtil nytår var formand for Vækstudvalget for land og by, studsede i første omgang over fiskefileten, oplyser han til Jyllands-Posten.
Men han fremhæver, at det ikke er en sag for politikerne, når først de har besluttet at overlade kunstvalgene i kommunen til blandt andre billedkunstrådet.
Jeg er altid glad, hvis det er en konsekvens, at folk gider at engagere sig i værket og diskutere det, selvom der er så mange andre vigtige emner.
Torben Ribe, kunstner, Vordingborg
Kunstneren er glad for debatten
Kunstneren bag fiskefileten er den 43-årige kunstner fra Vordingborg, Torben Ribe.
Han fortæller til TV SYD, at han sammen med et firma scanner en rigtig fiskefilet og danner en form, som fiskefileten så bliver støbt af i epoxy.
At fiskefileten har skabt debat, er kunstneren kun glad for.
- Det har ikke været det primære formål, men jeg er altid glad, hvis det er en konsekvens, at folk gider at engagere sig i værket og diskutere det, selvom der er så mange andre vigtige emner. Så det er en positiv afledt effekt, siger Torben Ribe til TV SYD.
Det primære mål med fiskefileten er mere lavpraktisk, fortæller Torben Ribe.
- Det er en udsmykning af det offentlige rum, som jeg er blevet inviteret til at lave. At den vækker undren og glæde og forhåbentligt giver et glimt af noget hverdagspoesi, siger kunstneren, der er uddannet fra Det kongelige danske kunstakademi i 2006, til TV SYD.
Ifølge Torben Ribe vil fiskefileten blive hængt op på Kilegård i Aabenraa i løbet af foråret.