Nyt forløb hjælper borgere som Karoline med tvangsoverspisninger
Aabenraa Sundhedscenter har det seneste år sat fokus på spiseforstyrrelsen Binge Eating Disorder (BED) med rehabiliteringsforløb.
Lige siden hun var teenager har Karoline Heide-Christensen døjet med spiseforstyrrelser og træningsafhængigheder. I dag er det den forholdsvise nye diagnose tvangsoverspisning (BED), der volder den 37-årige sønderjyde problemer.
- Det er ikke bare at være sulten, som alle kender det. I løbet af en time kan jeg spise det, som man spiser på en hel dag, selvom jeg ikke er sulten eller har lyst til maden, siger hun.
Men hun er en af dem, der er ret langt med at komme væk fra overspisningerne. Siden november har hun ikke tvunget sig selv til at overspise, og det hjælper Sundhedscenteret i Aabenraa hende med at holde fast i.
Binge Eating Disorder (BED)
Tvangsoverspisning, også kaldet Binge Eating Disorder (BED), er en ny spiseforstyrrelsesdiagnose, der blev anerkendt i Danmark 1. januar 2022.
BED, kaldet tvangsoverspisning, er en spiseforstyrrelse. Grundlæggende handler BED om at spise på følelser, og ofte opleves overspisning som et frirum fra tristhed, ensomhed, stress eller angst. For at opfylde kriterierne for BED skal du have gentagne episoder med overspisning, hvor du inden for et kort tidsrum (f.eks. to timer) spiser væsentligt mere, end hvad der anses som normalt.
Samtidig skal du opleve kontroltab - det vil sige, at du ikke kan kontrollere, hvor meget du spiser og at du ikke formår at stoppe, når du føler dig mæt. Alvorsgraden sættes efter hyppigheden af overspisninger.
Kilde: Region Syddanmark
De fleste, der kommer til Sundhedscenteret, er langt tidligere i processen og skal have hjælp til at få et mere normalt spisemønster i stedet for at sulte sig selv og så pludseligt overspise i løbet af få timer.
Sådan lyder det fra professionsbachelor i sundhed og ernæring Maria Thrane og diætist Helene Andresen, der er to af medarbejderne bag forløbet.
- Vi kan jo se, at vi kan gøre en stor forskel for de her borgere. Vi gik fra, at de fleste havde moderat grad af BED til, at de fleste ikke længere opfyldte diagnosekriterierne, siger Maria Thrane.
Manglede et tilbud
I mange år har borgere henvendt sig med overvægt og et brændende ønske om at tabe sig, men det har vist sig at handle om overspisning, og derfor begyndte de at udvikle et tilbud i Sundhedscenteret for personer med BED.
- Borgerne finder ud af, at det ikke er fordi min rygrad ikke er god nok, eller jeg er dårlig eller doven. Det er simpelthen en spiseforstyrrelse, jeg har. Den indsigt kan flytte rigtig meget, siger Helene Andresen.
Nu mødes de hver anden onsdag i en gruppe, hvor deltagerne kan tale med andre med BED og få redskaber til at håndtere overspisningen. Her er formålet at reducere antallet af overspisninger og øge trivslen hos borgeren.
Det gør de blandt andet ved, at have regler for, at man skal spise hver tredje time. Det hjælper Karoline Heide-Christensen, der på den måde ikke sulter sig selv for senere at overspise.
- Jeg gik fra at overspise op til 14 gange på en uge til at gøre det 5-7 gange. Så det hjælper mig til at holde styr på min spisning og finde ud af, hvornår jeg spiser, fordi jeg er sulten, og hvornår jeg spiser på følelser, siger hun.
Kunne godt tænke sig en psykolog
På Sundhedscenteret består tilbuddet af en diætist, en medarbejder med professionsbachelor i Ernæring og Sundhed og to social- og sundhedsassistenter, der har taget kurser om BED.
Karoline Heide-Christensen kunne godt tænke sig en psykolog tilknyttet tilbuddet, så man fik en pakkeløsning og kunne tale med en om årsagerne til tvangsoverspisningen, og hvordan man kommer videre fra diagnosen.
- Det er super fint at lære, hvordan jeg skal håndtere min mad og møde de andre, der også har overspisning. Men jeg mangler en, der kan hjælpe mig med at finde ud af, hvor det kommer fra, og hvordan jeg kan håndtere mine følelser, siger hun.
Men det er ikke en del af tilbuddet, selvom de i Sundhedscenteret godt kan forstå ønsket.
- Vi tager os primært af de sultrelaterede overspisninger. Så hvis vedkommende overholder måltiderne og stadig har overspisninger, hvis de bliver kede af det eller påvirket af noget, så forsøger vi at hjælpe dem videre til en psykolog eller et regionalt tilbud, siger Helene Andresen.