Nu udkommer Guds ord i et nyt lydunivers - hendes farmor satte skub i ideen

Foto: Malthe Noes/TV SYD
Udgivet

Snart går sønderjysk iværksætter i luften med en ny gudstjeneste-podcast, der skal gøre det muligt at være kirkegænger på farten eller hjemme fra sin stue.

Når Ingrid Geerthsen Jørgensen er til søndagsgudstjeneste i Sct. Jørgens Kirke i Aabenraa, tager hendes barnebarn Karina Jensen af og til med.

Det er hyggeligt, og så får de noget kvalitetstid sammen.

Det kræver internetadgang, og det kræver en højtaler

Karina Jensen, podcastproducer

Det var også i den forbindelse, at en ny idé tog fart hos barnebarnet.

- En gang imellem inviterer vi jo til fødselsdage eller andre ting om søndagen. Og farmor møder selvfølgelig op. Men det er altid med et lille forbehold, for så kan hun jo ikke komme i kirke. Og hun elsker sin gudstjeneste, fortæller Karina Jensen, der er podcastproducer og projektleder.

Bringer ordet ud

Derfor opstod ideen om at lave digitale gudstjenester, som kan bringe præstens ord ud til kirkegængerne gennem hørebøffer eller højtalere.

Det er blevet til lyduniverset "podcastgudstjeneste", som har premiere den 1. december. Samme dag som det nye kirkeår begynder.

- Det kræver internetadgang, og det kræver en højtaler. Det er de to ting, der skal til for, at man kan være kirkegænger digitalt, siger Karina Jensen.

- Vi vil gerne ses som et supplement til kirken. I første omgang har vi fokus på seniorer som min farmor. Der er rigtig mange mennesker, der sidder på plejehjem eller er indlagt i perioder. Det forhindrer dem i at møde fysisk op i kirken, tilføjer hun.

Lyduniverset "podcastgudstjeneste"

  • Første afsnit af lyduniverset "Podcastgudstjeneste" udkommer den 1. december.

  • Herefter vil en ny digital gudstjeneste udkomme hver søndag i resten af kirkeåret på hjemmesiden podcastgudstjeneste.dk.

  • Det er også muligt at tilmelde sig en e-mailtjeneste, så podcastgudstjenesterne bliver sendt direkte til ens indbakke.

  • Hvert afsnit indeholder 30 minutters lyd.

  • Man vil i hvert afsnit blive budt velkommen. Herefter følger liturgien og det kirkelige indhold, der passer til den pågældende søndag.

  • Undervejs synges der desuden fire salmer.

Kilde: podcastgudstjeneste.dk

Sammen med præsten Lone Lundsgaard, der ligesom Karina Jensen stammer fra Haderslev-egnen, er det lykkedes at få aftaler i stand med 62 præster fra alle afkroge af kongeriget.

En præst for hver søndag i det kommende kirkeår.

Nye målgrupper

Sognepræsten i Sct. Jørgens Kirke i Aabenraa kan sagtens se potentialet. Han hedder Thomas Nedergaard og er selv en del af podcasten.

Foto: Malthe Noes/TV SYD

- Det er simpelthen så godt, at vi forsøger at få ordet, som vi taler herinde i kirken, ud til folk udenfor, siger sognepræsten.

Han mener, at gudstjenesterne på lyd har potentiale til at ramme nye målgrupper.

- Det her format, tror jeg, passer lige præcis til dem, som gerne vil have lidt mere af det traditionelle, men har lidt svært ved at komme hen i kirken, siger Thomas Nedergaard.

Ifølge sognepræsten kan det for eksempel være ældre eller handicappede personer.

Men det kan også være mennesker, som af den ene eller anden grund oplever en kulturel barriere i forhold til at skulle træde ind i kirkerummet, siger han.

Derfor frygter han heller ikke, at der vil komme færre mennesker i kirken.

- Nu får de en del af det, som jeg gerne vil formidle, men på en præmis, som giver mening for dem, lyder det fra præsten.

Godt med kombinationen

Men hvad siger farmor Ingrid Geerthsen Jørgensen til det her med at være digital kirkegænger? Vil hun selv bruge podcastgudstjenesterne?

- Lejlighedsvis, lyder svaret.

- Det får mig ikke til at stoppe med at gå i kirke hver søndag. For sådan er det jo. Men det er dejligt at have kombinationen, siger Ingrid Geerthsen Jørgensen.

Den 1. december går den allerførste af de 62 podcastgudstjenester i luften.

I forbindelse med projektet, udkommer også bogen "Kirkeåret i nye klæder".

Arthur og Elise er nu med i en sjælden klub, der har fået brev fra både konge og dronning

I Sønder Starup Kirke holdte præsten tale for parret til jernbrylluppet. Foto: Privatbillede
Udgivet

Kobber-, sølv- og guldbryllup har Arthur Ernst og Elise Ernst fejret for længst. Når deres ægteskab fylder 70 år, kan parret holde jernbryllup.

Statsministeren hed Hans Hedtoft, Vesttyskland optages i NATO, og stomiposen bliver opfundet. Året var 1954, og det var også året, hvor Arthur og Elise blev gift.

Hvis man aldrig har skændtes i et ægteskab, så har den ene domineret det hele. Og sådan har det ikke været for os.

Arthur Ernst

Parret mødte hinanden på en gård i Hoptrup, hvor de begge skulle tjene. I en alder på 22 og 23 år blev parret viet, og ægteskabet har varet ved lige siden.

Den 5. november har Arthur og Elise fra Haderslev været gift i 70 år.

- Efter så lang tid, er det taknemmeligheden der fylder. Vi har det godt sammen, siger Elise Ernst.

Begivenheden blev fejret i Sønder Starup Kirke i Haderslev og det tilhørende sognehus for 57 familiemedlemmer.

Sønder Starup Kirke ligger tæt på Haderslev Fjords sydbred. Foto: Privatbillede

- Vi har et rigtig godt ægteskab. Vi er virkelig glade for hinanden, og jeg nyder hendes selskab, forklarer Arthur Ernst.

Sammen har jernbryllupsparret fået fire børn, 11 børnebørn og 18 oldebørn. Der er endda to oldebørn mere på vej.

En kongelig besked

Udover gaver og lykønskninger fra familien har bryllupsparret fået et brev fra Hans Majestæt Kong Frederik X

- Det er da lidt specielt at få et brev fra kongehuset. Det er ikke alle og enhver, der får lov til det, fortæller Arthur Ernst.

Blandt festdeltagerne var parrets fire børn, 11 børnebørn og 18 oldebørn. Foto: Privatbillede

Det er ikke første gang, at breve fra kongehuset lander i postkassen hos ægteparret. Både ved diamant- og krondiamantbryllup har Dronning Margrethe sendt hadersleverne en besked.

Dog er det langtfra alle ægteskaber som når disse milepæle. Tal fra Danmarks Statistik viser, at 12.862 ægtepar blev skilt i 2023. Omkring 48 procent af skilsmisserne var inden for 10 års ægteskab, men det har aldrig været en del af overvejelserne for Arthur og Elise.

- Selvfølgelig kan vi blive uenige en gang imellem, men vi har aldrig talt om skilsmisse, fortæller Arthur Ernst og fortsætter:

- Hvis man aldrig har skændtes i et ægteskab, så har den ene domineret det hele. Og sådan har det ikke været for os.

Hvad er jeres hemmelighed til et langt ægteskab?

- Det er vigtigt, at man skal finde den rigtige helt fra starten og holde fast ved personen. Men så skal man også leve længe, bemærker Elise Ernst.

På selve bryllupsdagen har parret inviteret naboerne og sidst, men ikke mindst vil borgmester i Haderslev, Mads Skau (V), komme forbi.

Bil kørt ind i hus - to personer fastklemt

To personer skulle være fastklemt i bilen, der omkring klokken 17 kørte ind i et hus i Bov. Foto: Presse-foto.dk
Udgivet

To personer er kørt ind i et hus i Bov. Ulykken skete omkring klokken 17.

Opdateres.

Bilen ramte huset kort før klokken 17, og to personer skulle være fastklemt i bilen.

Det skriver JydskeVestkysten.

Ifølge avisen er politi, ambulance og brandvæsen på stedet, men der er ikke oplysninger om, at personerne er kommet alvorligt til skade.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.