Kæmpevindmøllers fremtid i Syddanmark er usikker
Flere placeringer til testcenter for kæmpevindmøller bliver lagt til side. Det har regeringen og aftalepartierne netop besluttet.
Efter en lang behandling har regeringen og aftalepartierne SF, LA, K, RV og DF indtil videre sat pause på planer om et testcenter for vindmøller på 450 meter flere steder ved Vadehavet.
Der er dog stadig mulighed for, at et område ved Rømø og et område i Tøndermarsken ved grænsen til Tyskland bliver valgt. Begge steder i Tønder Kommune, men udenfor UNESCOS-verdensarvs område ved Vadehavet.
- Vi laver en timeout og undersøger igen. De to steder (Rømø og Tøndermarsken, red.) kan godt være i spil, siger minister for landdistrikter Louise Schack Elholm (V).
Er Vadehavet stadig i spil?
- Vi har ikke sagt, at noget er taget helt ud. Men fire områder ser rigtig svære ud at etablere et testcenter i. Det er også vigtigt for os, at vi kan placere testcentret uden for UNESCOS område, siger hun videre.
Nu er planen, at flere områder skal analyseres igen, og aftaleparterne kan kigge på resultatet før Folketingets åbning den 3. oktober. Blandt andet vil parterne undersøge, om en lempelse af krav til ekspropriering og transportforhold kan gøre en forskel.
Partierne bag screening
Regeringen og aftalepartierne SF, LA, K, RV og DF var bag en politisk aftale om en screening for placering af et testcenter, som skulle afdække, hvorvidt det var muligt at bygge de store vindmøller.
TV SYD har dækket historien de sidste måneder, og du kan læse mere om sagen herunder.
Screeningen havde til formål at vurdere, om områderne eventuelt kunne være egnede til etablering af et tredje, nationalt testcenter for høje vindmøller. Screeningen viser imidlertid, at ingen af de seks udvalgte områder er ideelle, hvoraf tre var udpeget i Vadehavet ved Ribe, Skærbæk og Tønder.
Ifølge ministeriet lever nogle af stederne således ikke op til de tekniske krav til vind- og terrænforhold, mens andre berører væsentlige forsvarsinteresser og naturbeskyttelsesforhold.
I lyset af de identificerede udfordringer var der på mødet tirsdag mellem aftalepartierne tilslutning til, at der ikke på nuværende tidspunkt gennemføres en miljø- og habitatkonsekvensvurdering af et eller flere af de seks områder.
I stedet var der tilslutning til, at Plan- og Landdistriktsstyrelsen på ny gennemgår arealer, der hidtil er fravalgt for eksempel på grund af behov for ny vejinfrastruktur, landvinding og/eller flere ekspropriationer end oprindeligt tilstræbt.
Agger Tange i Nordjylland har tidligere været på tale til placering af testcenter. Ministeren er ikke afvisende, men siger også, at Agger Tange tidligere blev fravalgt på grund af at det krævede flere ekspropriering, og at det blæste for meget.
- Den gennemførte screening viser, at det er meget svært at finde et område i Danmark, der uden problemer kan anvendes til et tredje testcenter for store vindmøller. Derfor er jeg tilfreds med, at vi nu er enige om at bede Plan- og Landdistriktsstyrelsen om at vende bunken og se på, om nogle af de første områder, som blev sorteret fra, alligevel kan bruges. Det er vigtigt, at vi er helt sikre på, at vi har undersøgt alle reelle muligheder, før vi eventuelt går videre med konkrete miljø- og habitatkonsekvensvurderinger, siger minister for landdistrikter Louise Schack Elholm i pressemeddelelsen fra Kirkeministeriet.
Der er i dag to nationale vindmølletestcentre i Danmark, men der er behov for yderligere mulighed for at teste nye og højere havvindmøller.
Aftalekredsen mødes igen efter sommerpausen for at drøfte den fornyede screening af mulige arealer. Det forventes, at resultaterne af en fornyet screening kan præsenteres med udgangen af 2023.