Bypark er kun midlertidig - tusinder af borgere i protest over byggeri
Ifølge udvalgsformanden er det på nuværende tidspunkt besluttet, at der skal bygges på grunden. Hun deler tildels borgergruppens ønsker om at bevare det grønne område.
Det er måske en af de dyreste byparker i Danmark, hvis man sammenligner prisen med dens størrelse.
Den midlertidige bypark i Nørreportkvarteret i Aabenraa på 5.500 kvadratmeter har i alt kostet 22 millioner kroner, da man først skulle fjerne bygninger på grunden og derefter etablere den park, der står der i dag.
Men parken blev bygget med en beslutning om, at der en dag skal bygges på den igen.
Det er bare ikke alle, der er med på den idé.
En borgergruppe har over de seneste par måneder samlet tusinder af underskrifter på, at den midlertidige park skal bevares - og helst som den ser ud.
- Jeg er bekymret for, at man fjerner området, som det er nu, som er en fantastisk indgang til byen og giver en hel ny udsigt til købstadsmiljøet, siger Poul Christian Jørgensen, der er en af initiativtagerne bag underskriftsindsamlingen.
Misforståelser og rygter
Det begyndte for alvor til et borgermøde i marts, hvor kommunen afholdt et borgermøde med fire scenarier for, hvordan parken kunne bruges til at bygge nyt.
Men illustrationer af højhuse og massiv udnyttelse af pladsen til byggeri satte en frygt i nogle borgere, som nu kæmper for dens eksistens.
Formanden for udvalget for plan, teknik og landdistrikter i Aabenraa Kommune fortæller, at scenarierne bare var skitser, som der ikke var noget konkret i, og at der florerer mange rygter og misforståelser omkring projektet.
- Det er kun skitser. Ingen havde set, at det var så smukt et område og det åbner så flot op for vores gågade, og det skal vi forsøge at bevare, mener Dorte Soll (S), mens hun fastholder, at der skal bygges på grunden.
Anbefalinger fra høringssvar
Kommunen har samlet pointerne fra de 161 meningstilkendegivelser, der er kommet i høringsperioden.
- Giv plads til det grønne – Elementer af den grønne karakter stedet har i dag skal bevares. Der skal tænkes i hvordan det rekreative kan være med til at fremme oplevelsen af gågaden og invitere til leg og ophold.
- Byg tilpasset – Ved ny bebyggelse skal det tilpasses til byen, både i forhold til skala, omfang, arkitektur, materialer og farver. Der skal være sammenhæng med det eksisterende og kig ind til byen skal bevares.
- Bebyggelse og byfunktioner der skaber liv – Der skal være liv i området, både om dagen og om aftenen. Der skal arbejdes med aktiviteter både ude og inde som skaber mødesteder og mulighed for ophold.
- Et sted der kan mange ting – Nørreportkvarteret er ikke for de få men for de mange. Der skal skabes et sted der kan mange ting og som taler ind i områdes særegne identitet og udtryk.
- Fortsat involvering af borgere i udviklingen – I udviklingen af området er der historik for inddragelse af borgere, erhvervsdrivende og ejendomsejere, det skal der også være fremadrettet.
- Skab attraktive boliger i området - Boliger skaber liv på alle tider af døgnet og bidrager til et mangfoldigt byliv.
Kilde: Dagsorden for Udvalget for plan, teknik og landdistrikter, Aabenraa Kommune
I denne uge har politikerne modtaget 161 høringssvar, som udvalget torsdag har været igennem.
Her er der en overvægt, der ønsker at give plads til 'den grønne karakter stedet har i dag'.
- Vi er ikke tonedøve. Men jeg kan ikke garantere noget, for vi er et helt byråd, der skal blive enige, siger hun.
Butikker vil bevare åndehul
Selvom indehaveren af Café Agnes kunne se frem til flere kunder ved et eventuelt boligbyggeri, vil Mette Margrethe Sørensen faktisk helst bevare parken.
Hun har ligesom andre butikker blanketten for underskriftsindsamlingen liggende i caféen, hvor folk kan skrive sig på.
- Det har vi fordi, det er som om, at der er åbnet sig en østers med en meget smuk perle. Her går folk en tur og nyder at opholde sig, siger hun.
Ifølge borgergruppen ligner facaderne på bygningerne ud til parken Nyhavn i København.
De undrer sig over, at der ikke kan tales om alternativer til byggeri med et flertal af politikerne i byrådet, men holder håbet i live om, at de ændrer mening.
- Jeg tror politikerne kommer til fornuft og bliver klogere, for der er en begejstring omkring det her område, siger Antje Pedersen, der er med i protestgruppen.
Ifølge en rundspørge fra JydskeVestkysten er det kun tre ud af de 31 byrådsmedlemmer, der har givet udtryk for, at de ikke ønsker et byggeri på grunden. Det drejer sig om Christian Panbo (S), Jan Køpke Christensen (NB) og Hans-Christian Gjerlevsen (NB).