60-årig med hjerneskade har planlagt, hvad hun skal sige til kronprinsen, hvis hun får chancen
Det er ingen sag at gå 5 kilometer til Royal Run, i hvert fald ikke hvis man træner. Det hjælper selvfølgelig, hvis ens store kærlighed også deltager i løbet.
60-årige Dorthe Fynsk sidder i sin sofa på Bostedet Engvej og peger i et ugeblad.
- Der er et foto her med kongefamilien nede i Gråsten. Det her billede. det kan jeg så godt lide, fortæller hun.
Billedet viser Dronning Magrethe med sine to søstre siddende smilende på en bænk i sommersolen.
Dorthe Fynsk elsker de kongelige, og derfor glæder hun sig vist også mere end de fleste til, at Royal Run kommer til byen.
Hun bladrer lidt videre.
- Der! Der er han jo. Jeg elsker prins Frederik af hele mit hjerte, griner hun.
Hun ved også lige præcis, hvad hun vil sige til Prins Frederik, skulle hun være så heldig at møde ham.
- Jeg ville sige: Goddag prins Frederik. Og så ville jeg sige: Jeg er glad for, at du er kommet og vil være med til Royal Run i Aabenraa. Det kunne jeg godt finde på at sige, fortæller hun.
Dorthe Fynsk er født med en hjerneskade, og derfor bor hun på bostedet. Her kan beboerne få hjælp fra personale det meste af dagen.
Hvad er Bostedet Engvej?
Bostedet Engvej er placeret tæt ved bymidten af Rødekro i gåafstand til indkøbscenter, bank, læge, tandlæge, frisør, fodterapeut, bibliotek, svømme- og sportshal samt til bus og togstation.
Bostedet er beliggende i en 2 plansboligforeningsejendom.
Der er 10 borgerlejligheder med selvstændig lejekontrakt og en fælleslejlighed. Denne er borgerbetalt ligeligt fordelt mellem bostedets borgere. Borgerne modtager § 85 støtte af pædagogisk uddannet personale.
Målgruppen er voksne mennesker med varig fysisk og psykisk funktionsnedsættelse i alderen fra 18 til 80 år. Målgruppen er kendetegnet ved at have brug for pædagogisk støtte til egenomsorg, praktiske opgaver, kommunikation, indgåelse i sociale sammenhænge og deltagelse i det omkringværende samfund.
Kilde: www.boogaktivitet.dk
Trænede til Royal Run
Socialområdet ved Aabenraa Kommune står bag et initiativ, som både Dorte og nogle af de andre fra bostedet har deltaget i. De har trænet op til Royal Run, så de kan gennemføre de mange kilometer, når det hele løber af stablen mandag, 2. pinsedag.
- Tre kilometer skal jeg gå. Vi skal ud og gøre klar til Royal Run. Vi skal bare gå, og jeg glæder mig meget til, når Kronprinsen kommer, siger Dorthe Fynsk.
Der deltog mere end 150 handicappede borgere fra Aabenraa i initiativet. 50 af dem har mødtes og trænet sammen med Dorte.
- Der har været kæmpe opbakning. Det kræver, at borgerne synes, at det er spændende, men det kræver også, at medarbejderne bakker om det, og det har de gjort. Der har været en kæmpe fælles opbakning. Det har været en succes, fortæller Maja Gammelgaard, der er socialchef i Aabenraa Kommune.
Selvom træningen har været sjov, har der også været nogle udfordringer.
- Jeg synes, at det er godt at gå. Jeg kan bare ikke gå så hurtigt. Jeg har altid gået stille og roligt. De går så hurtigt, jeg kan snart ikke følge med dem. Jeg ved ikke hvorfor. Det er lidt irriterende, hver gang jeg skal stå og råbe efter dem, fortæller Dorthe Fynsk og fortsætter:
- Men jeg er glad for, at der er noget, der hedder Royal Run her i Aabenraa. For det er altså ikke godt at sidde inde i stuen hele dagen og kigge på fjernsynet, siger hun bestemt.
Træning styrker fællesskabet
Ifølge Maja Gammelgaard er Royal Run den perfekte mulighed for at få borgerne til at være mere aktive, samtidig med at det styrker fællesskabsfølelsen.
- Royal Run er for den brede gruppe. Alle kan være med. Det er mere en folkefest, og det passer jo bare rigtig godt til vores målgruppe. Det handler om at være med. Vi synes, at det er oplagt med det koncept som Royal Run er, så at gøre noget ekstra ud af det.
Hårdt at gå
Selvom Dorthe Fynsk glæder til Royal Run, har de mange ugers træning taget på kroppen og efterladt hende med ømme ben og fødder. Det slider dog ikke på kampgejsten.
- Det kunne godt glæde mig, hvis jeg så Kronprins Frederik, siger hun og smiler.
- Jeg er rigtig spændt på, om jeg kan klare fem kilometer, som jeg skal gå til Royal Run. Jeg kan jo ikke gå så hurtigt.