Tilbage til Fredericia: Nye Borgerlige er klar til fest, men det kan ende som en fuser

Partiet blev næsten udslettet efter Pernille Vermunds farvel, men stormøde i Fredericia kan give en ny start. Politisk redaktør tror ikke på projektet.

Den 16. november 2021 var der fest og farver i en lounge på Fredericias fodboldstadion. Det var valgaften, og Nye Borgerlige med Pernille Vermund i front gik fra ét til 64 byrådsmedlemmer. Håbet var grønt for det gule parti, mens Dansk Folkeparti gik op i limningen, og Inger Støjberg endnu ikke havde stiftet Danmarksdemokraterne. 

Tirsdag aften, præcis 29 måneder senere, samles Nye Borgerlige igen i Fredericia, denne gang i idrætscentret. Her skal tæt på 300 tilmeldte medlemmer afgøre, om partiet skal nedlægges, eller om man vil leve videre. Det tidligere DF-folketingsmedlem Martin Henriksen og den mere ukendte Daniel Fischer fra Sydfyn er kandidater til formandsposten. 

Op på ølkassen

Nu står folketingsgruppens kontor på Christiansborg tomt efter Pernille Vermunds farvel, og kun 20 af de 64 byrådsmedlemmer er stadig i Nye Borgerlige. Alligevel bliver der også festet i aften, mener en de få tilbageblevne, byrådsmedlem Bo Kleis Christensen fra Sønderborg.

quote

Baglandet rejser sig og hopper op på ølkassen

Bo Kleis Christensen, byrådsmedlem for Nye Borgerlige i Sønderborg

- Pernille Vermund sagde, at hun nedlagde foreningen, men det havde hun jo ikke mandat til. Kun medlemmerne kan nedlægge en forening. Jeg fornemmer, at baglandet rejser sig og hopper op på ølkassen. Det bliver en festaften, hvor vi fejrer Nye Borgerlige og kommer videre, siger Bo Kleis Christensen. 

Flygtninge på motorvejen

De politiske kommentatorer tror generelt ikke på projektet. 

- Bolden er rund, og alt kan ske. Men det er ikke særligt sandsynligt, at Nye Borgerlige får succes igen. Der er fyldt godt op i Folketinget med Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne, så konkurrencen er skarp, siger Esben Schjørring, som er Altingets politiske redaktør.

Han mener ikke, at jorden er frugtbar for partiet.

- Nye Borgerlige blev født af, at der var flygtninge på motorvejene, så Vermund kunne sige, at regeringen svigtede. Men nu er der konsensus om udlændingepolitikken fra LA til SF. Siden kunne partiet profilere sig på håndteringen af corona, men den dagsorden er også væk, siger Esben Schjørring. 

Render ikke af pladsen

Men "bolden" er rund, også i politik, og man har før set politiske kommentatorer tage fejl. Således har både Liberal Alliance og Alternativet været lagt i graven, inden de pludselig genopstod. 

Derfor er Eva With fra Vejle et af de få byrådsmedlemmer, som er blevet i Nye Borgerlige, mens de fleste andre folkevalgte har fundet udgangen.

quote

Man skylder de vælgere, som har stemt på én, at man lige trækker vejret

Eva With, byrådsmedlem for Nye Borgerlige i Vejle

- Nogle politikere skiftede meget hurtigt til andre partier, fordi de var bekymrede for, om de kan blive genvalgt. Jeg tænker, at man skylder de vælgere, som har stemt på én, at man lige trækker vejret og afventer situationen lidt. Og jeg tror, vi kan rejse os med Martin Henriksen som ny formand, siger Eva With. 

Henriksen og karisma

Esben Schjørring er derimod ikke overbevist om, at Martin Henriksen har gennemslagskraft nok som formand.

- Partier på højrefløjen har tit haft karismatiske ledere. Tænk bare på Glistrup, Pia Kjærsgaard, Støjberg, Messerschmidt og Vermund. Nu er Martin Henriksen favorit til at blive formand, og han er ikke så karismatisk, siger Esben Schjørring. 

Men Bo Kleis Christensen forventer, at tirsdag aften i Fredericia bliver festlig og fornøjelig. 

- Ingen andre partier har vores kombination af stram udlændingepolitik og stram økonomisk politik. Det ændrer formandsskiftet ikke på, så det bliver en fest og en ny start, siger Bo Kleis Christensen.