Svinedødelighed er et stort problem, men landmand har måske knækket kurven

Dødeligheden blandt pattegrise og søer er et stort problem. Men i Tinglev bor en landmand, som har satset på en ny avlslinje. Mandag aflagde fødevareministeren besøg på gården for at høre om resultaterne.

I vinteren 2021 tog landmand Claus Bruun Jørgensen en stor beslutning.

Han skiftede hele sin svinebesætning på gården Grønbo i Tinglev ud med en ny udenlandsk avlslinje af søer, som hedder TN 70. 

quote

So-dødeligheden er meget lavere

Charlotte Delf, driftsleder

- Dem her får lidt færre smågrise, men grisene er stærke, sunde og livskraftige. Og det er en fornøjelse at arbejde med. Også for vores medarbejdere, siger landmanden.

Topigs Norsvin er avlet på hollandske og norske grise - og de har nogle klare fordele, fortæller Charlotte Delf, der er driftsleder på gården.

- Søerne har en bedre moderegenskab og so-dødeligheden er meget lavere, selvom vi ikke gør meget andet end at passe dem. Det giver bare en nemmere hverdag og nogle gladere medarbejdere, forklarer driftslederen.

Charlotte Delf er driftsleder på Grønly og initiativtager til den nye måde at avle svin.
Charlotte Delf er driftsleder på Grønbo og initiativtager til den nye måde at avle svin.
Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Robuste smågrise

Samtidig passer antallet af smågrise bedre til antallet af soens patter, og de små kan derfor blive hos deres mor lidt længere.

- Det gør også, at de er nemmere at få i gang. De er mere robuste. De vil gerne til yveret og have noget mælk, siger Charlotte Delf.

Skiftet til den nye avlslinje har betydet, at søernes dødelighed er faldet fra 16 til seks procent. Og dødeligheden blandt smågrisene er gået fra 16 til 10 procent.

Avl og dyrevelfærd

De flotte tal er også kommet fødevareminister Jacob Jensen (V) for øre. 

Derfor aflagde ministeren mandag besøg på gården for at se, hvordan man arbejder med at avle mere robuste grise.

- Vi har jo netop i den dyrevelfærdsaftale, vi indgik tidligere på året peget på, at avlsmateriale er et af de steder, vi skal arbejde videre med, sagde ministeren under besøget.

- Det avlsmateriale, som Claus arbejder med, har allerede vist sit værd. De tal, som han kan dokumentere, viser, at dødeligheden er markant mindre end det, man har set i andre stalde. Det er en inspiration, som jeg tager med videre, sagde Jacob Jensen.

Jacob Jensen og Claus Bruun Jørgensen
Fødevareminister Jacob Jensen og Grønbos ejer Claus Bruun Jørgensen.
Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Bedriften på Grønbo tæller i dag 2.200 søer, og hver uge sælger man omkring 1.400 grise fra gården.