Tour de France var gul folkefest for alle, men undersøgelse siger noget andet

Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vejle og Sønderborg var trukket i gult for et år siden, da verdens største cykelløb, Tour de France, startede og sluttede i byerne.

Vejle og Sønderborg var trukket i gult for et år siden mandag. Knap en halv million mennesker stod ved vejsiderne fra Vejle til Sønderborg og tiljublede de professionelle cykelryttere i Tour de France.

Verdens største cykelløb, Tour de France, har - her et år senere - på flere områder haft en positiv effekt i begge byer. 

Men en ny undersøgelse viser også, at det ikke var alle, som nød cykelløbet og alt, hvad der følger med.

Antallet af cyklister på cykelstierne i Vejle er steget, siden de professionelle cykelryttere i Tour de France kørte gennem byen for et år siden.

På Koldingvej, hvor Magnus Cort i den prikkede bjergtrøje blev mødt af et menneskehav uden lige, vælger hele 68 procent flere cyklen i 2022 end i 2019, før coronanedlukningerne. Hvor der i 2019 kørte cirka 327 cyklister på vejen, var tallet 548 i 2022.

Feltet triller igennem Vejle ud af byen for at begynde 3. etape til Sønderborg. Foto: Peter Elgaard, TV SYD

Sammenlagt brugte Vejle og Sønderborg kommuner 36,2 millioner kroner på arrangementet, der var 3. etape i verdens største cykelløb.

Det er endnu for tidligt at registrere, om satsningen for eksempel lokker flere turister til området. Når turismetallene for 2023 gøres op, finder vi ud af, om man i udlandet har set de mange helikopterbilleder af bakkerne i Vejle eller Dybbøl Mølle i Sønderborg og selv vil opleve det.

Frivillighed i Vejle

I en evaluering af den danske tourstart fra december 2022 fremgår det, at turisterne i Vejle og Sønderborg brugte henholdsvis 70 og 63 millioner på dagen. Altså cirka fire gange mere end skatteborgerne havde betalt for arrangementet. Umiddelbart en god forretning for byerne.

Men hvad står borgerne ellers tilbage med her et år senere?

En af de vigtigste læringer i føromtalte rapport er, at Vejle vil “udvikle kommunens indsats omkring event-frivillighed på den lange bane”.

Jeg møder dagligt folk, som siger “hold da op, det var stort, det var flot, vi gjorde det, osv”

Erik Lauritzen (S), borgmester, Sønderborg

- Fra Tour de France har vi blandt andet lært, at spændende opgaver, at gøre en forskel og være en del af et fællesskab er afgørende for lysten til at være frivillige ved events - ligesom det er vigtigt, at frivillige ikke blot anskues som gratis arbejdskraft, siger Ulla Varneskov, chef for idræt, events og fællesskaber hos Vejle Kommune.

Hun fortæller, at kommunen kan stå på skuldrene af de gode erfaringer fra sidste år, når der skal være DGI Landsstævne.

- Her er det selvfølgelig naturligt også at række ud mod de mange frivillige fra Tour de France.

Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen. Foto: Ole Møller, TV SYD

I Sønderborg blev der etableret en kommandocentral, hvor de vigtige personer var samlet på byens beredskabsstation.

Det sikkerhedsmæssige setup har man brugt efterfølgende, da der for eksempel i november sidste år skulle sprænges to bomber fra Anden Verdenskrig på en mark på Als.

- Alle ved hvem, hvor og hvad. Der kan jo komme både alvorlige og glade events i fremtiden. Nu har vi et setup, vi kan rulle ud. Det betyder meget for trygheden, siger Erik Lauritzen.

Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen deler medaljer ud til børnene i Idrætsbørnegården Skratmosen ved mandagens fejring af 1-året for Tour de France i byen. Foto: Jesper Sørensen, TV SYD

Stolte borgmestre

Men spørger man de to borgmestre, er de ikke i tvivl om, at borgerne har fået noget ud af millionsatsningen.

- Jeg møder dagligt folk, som siger “hold da op, det var stort, det var flot, vi gjorde det" og så videre, fortæller Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen (S).

Samme stolthed fornemmer Vejles borgmester, Jens Ejner Christensen (V), når han går på gaden i sin by.

- Jeg fornemmer en stolthed over, at det var vi med til. Og nu kører det igen hen over skærmen. Det giver dejlige associationer, og vi har fået troen på, at vi kan noget stort. Stoltheden skal man ikke undervurdere, mener han.

Vejles borgmester Jens Ejner Christen og Christian Prudhomme, direktør for det ASO-ejede cykelløb Tour de France, kort før starten på 3. etape i Vejle. Foto: Privatfoto

Hvor meget vil folk betale?

Én ting er stolte borgmestre, der mener, at borgerne og byen har fået meget for millioninvesteringen i Tour de France. En anden ting er, hvad borgerne selv synes.

Et forskningsprojekt gennemført af Idrættens Analyseinstitut og Institut for Sociologi, Miljø- og Erhvervsøkonomi ved Syddansk Universitet (SDU) har undersøgt betalingsviljen hos danskerne i forbindelse med Tour de France.

I forsøget skulle testpersoner vurdere, om og hvor meget de ville betale for at få Tour de France afholdt i Danmark. Læs mere i faktaboksen herunder.

Sådan gjorde forskerne

Forskerne bad før Tour de France lidt over tusinde mennesker forestille sig, at udskydelsen fra 2021 til 2022 havde skabt et hul i budgettet. Eneste måde at finansiere hullet på var at indføre en skat blandt danskerne. Ellers vil etaperne ikke blive kørt i Danmark.

Respondenterne blev præsenteret for et af fem beløb ved tilfældig udvælgelse, som det ville koste pr. husstand. Derefter blev de bedt om at tage stilling til, om de synes, Tour de France skulle afholdes på dansk grund til den pris.

Undersøgelsen er netop blevet publiceret i tidsskriftet Sports Economics Review.

Konklusionen er dels, at det havde en negativ indvirkning på betalingsviljen at bo i en værtskommunerne. Altså i Vejle og Sønderborg for Syd- og Sønderjyllands vedkommende.

- Det positive ved at bo i en værtskommune er, at man er tættere på begivenhederne og dermed har lavere rejseomkostninger, hvis man gerne vil overvære Tour de France. Hvis man ser bort fra den effekt, indikerer resultaterne, at generne – det kan for eksempel være nedlukninger, ringere tilgængelighed til andre ting på grund af cykelløbet, en oplevelse af at der er for mange turister, man kan være nødt til at tage tidligere på ferie end ønsket, fordi der er trafikale forhindringer – overstiger de gevinster, der er ved, at eventen foregår i kommunen, siger Christian Gjersing Nielsen, erhvervs-ph.d., Institut for Sociologi, Miljø- og Erhvervsøkonomi, på SDU.

3. etape af Tour de France i tal

Vejle:

  • Vejle var den bedst besøgte by vest for Storebælt på løbsdagen

  • 170.000 tilskuere i Vejle Kommune på løbsdagen (112.000 var besøgende gæster)

  • 70 mio. kroner var det samlede turistforbrug i Vejle Kommune (757 mio. kroner i hele landet)

  • Vejle Kommune fik knap 18.000 omtaler - herunder 6.000 omtaler i danske medier

  • For 93 % af turisterne i Vejle levede Tour de France op til forventningerne (92 % på landsplan)

  • Det kostede Tour de France for Vejle Kommune

    • 18,4 mio. kroner

Sønderborg:

  • 97.500 tilskuere i Sønderborg Kommune på løbsdagen

  • 63 mio. kroner var det samlede turistforbrug i Sønderborg Kommune

  • Sønderborg Kommune havde den højeste procentdel af udenlandske turister (43 %)

  • Det kostede Tour de France for Sønderborg Kommune

    • 17,8 mio. kroner

(Kilde: Grand Départ Copenhagen Denmarks evaluering af Tour de France)

Den faktiske udgift er endnu ikke gjort op, men dagbladet Politiken vurderede kort før tourstarten i Danmark, at skatteyderne betalte mindst 180 millioner kroner for Tour de France.

Et beløb der ligger inden for undersøgelsens konklusion.

At der er en lavere villighed til at betale, jo tættere man bor på ruten, er et udtryk for, at borgerne anser generne ved at afholde et sådant arrangement overgår de positive effekter.

Vejlenserne cykler dog bare videre. På samme veje som tour-rytterne kørte for et år siden, Kirkegade og Boulevarden, er antallet af cyklister steget 31 og 23 procent. Betalingsvilje eller ej.

Ingen spillere opdagede mystisk straffespark

Sønderjyskes målmand Jakob Busk var en af de første, der gik hen til dommer Jørgen Daugbjerg Burchardt, da FC Nordsjælland fik straffespark i første halvleg. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Udgivet

FC Nordsjælland endte med at besejre Sønderjyske klart, men det var en speciel situation, som sendte udeholdet på sejrskurs.

FC Nordsjællands Benjamin Nygren var egentlig på vej ud for at tage et hjørnespark, men måtte vende om til sin egen overraskelse og resten af Sydbank Parks i løbet af første halvleg i kampen mod Sønderjyske.

Dommer Jørgen Daugbjerg Burchardt pegede nemlig på straffesparkspletten efter en duel mellem Nygren og Sønderjyskes Daniel Gretarsson.

Her havde den islandske centerforsvarer armen på bolden, men der var ingen appeller for noget som helst. Hverken fra den svenske angriber eller resten af Nordsjælland-truppen.

- Jeg så det ikke, da jeg var i situationen. Jeg så godt, at han ramte den, men jeg så ikke hvorhenne på kroppen, han ramte bolden, siger Benjamin Nygren til TV 2 Sport efter slutfløjt.

Benjamin Nygren opdagede ikke, at han fremtvang et straffespark. Svenskeren mente efterfølgende, at udeholdet vandt fortjent. Han scorede selv målet til 3-1. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Daniel Gretarsson fik sig derfor en uheldig hovedrolle for det lyseblå hjemmehold. Han nåede ikke at se situationen igen, inden han stillede sig foran mikrofonen.

Han følte dog, at det var en tynd kendelse i momentet.

- Jeg følte, at den knap nok ramte min arm. Jeg løb bare tilbage og vendte rundt, og der følte jeg ikke, at jeg kunne have mine arme ned langs siden. Det var ret naturligt, syntes jeg, men dommeren skal træffe en beslutning, og der er VAR, så det var formentlig et straffe, siger Daniel Gretarsson.

Målmand fór hen til dommeren for svar

FC Nordsjælland kom foran efter straffesparket efter sikker udnyttelse af Marcus Ingvartsen.

Daniel Gretarsson (til venstre) følte ikke, han kunne have sine arme andetsteds i situationen. Det var Marcus Ingvartsen (til højre) ligeglad med, som kunne score sit sjette mål i de sidste tre kampe for FC Nordsjælland. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Her hoppede Sønderjyskes keeper Jakob Busk til den forkerte side. Han var én af de første, som fór hen til dommer Burchardt for at få svar efter kendelsen.

Han var uforstående til at begynde med, men anerkendte dommen, da han hørte årsagen.

- Jeg var overrasket, for jeg bemærkede slet ikke, at der var noget med hånd i spil. Men dommeren sagde, at der var en bevægelse med armen. Og der er jo billeder, som bliver kigget igennem, så hvis det er sådan, det er, så har han jo sikkert ret, siger Jakob Busk, der blev kampens spiller for hjemmeholdet.

Sønderjyske formåede ikke at komme tilbage i kampen og tabte med hele 4-1 på eget græs.

Nederlaget sender dem under nedrykningsstregen henover landsholdspausen, da Lyngby spillede 1-1 mod Randers.

Hanne sørger for meget mere end maden på hjerteafdelingen

Udgivet

Som en af to servicemedarbejdere sørger Hanne Røjkjær for, at patienterne får den ekstra oplevelse, der gerne skulle få dem godt gennem en indlæggelse.

Frokosten er ved af blive anrettet på hjerteafdelingen på Sygehus Lillebælt i Vejle.

- I dag har vi aspargessuppe, der er råkostsalat, der er lidt mørbrad, og så har vi også jordbærgrød, hvis man vil have det, fortæller Hanne Røjkjær, inden patienterne kommer ind til spisesalen.

En af patienterne på hjerteafdelingen i Vejle får serveret sin frokost med et lille flag i anledning af hans nye pacemaker. Foto: Anne Sophie Lindinger, TV SYD

- De fleste vil gerne herop. Det er lidt hyggeligere. Det er dejligt at spise sammen, og så spiser man også lidt mere, så det vil vi gerne.

Hun er en af to servicemedarbejdere, der fem dage om ugen sørger for, at patienterne har alt, det de skal bruge og vigtigst af alt har det godt, mens de er på afdelingen.

Det høje serviceniveau har hun taget med fra hotelbranchen, hvor hun har arbejdet i 17 år.

Hanne Røjkjær har arbejdet indenfor hotelbranchen i 17 år, inden hun kom til sygehuset i Vejle som servicemedarbejder. Foto: Anne Sophie Lindinger, TV SYD

- Inden for hotelbranchen kommer gæsterne ikke igen, hvis ikke servicen er i orden, så det er vigtigt. Men det er lige så vigtigt her, for de her er nogle gange nødt til at komme igen.

Hanne Røjkjær og hendes kollegas arbejde for at skabe en god stemning går heller ikke ubemærket hen hos patient Bodil Brandt, der er indlagt på afdelingen for første gang.

- Hanne er, hvad jeg kalder, et livstykke. Hun er sprudlende, fra hun kommer til hun går. Hun kender os alle ved fornavn lige fra dag et. Jeg synes, det er fantastisk, at hun kan huske det.

Bodil Brandt. der er patient på hjerteafdelingen, beskriver Hanne Røjkjær som et 'livsstykke'. Foto: Anne Sophie Lindinger, TV SYD

Og det er også lykkedes servicemedarbejderen at få patienten til at spise lidt mere.

- Hvis ikke man har så meget appetit, så giver hun én lyst til at spise noget mere. Hun "sælger" sin mad godt, griner Bodil Brandt.

Udover at få måltiderne til at glide bedre ned og skabe tryghed hos patienterne, så hjælper Hanne Røjkjær også med at vaske senge, pakke linned ud og en række andre praktiske opgaver.

- Det har en kæmpe betydning for en akutafdeling som vores hjerteafdeling. Vi er rigtig mange sygeplejersker og læger omkring patienten, så vores servicemedarbejdere er det der ekstra input, man måske ikke forventer, når man bliver indlagt. De er lidt ufarlige at tale med, fortæller sygeplejerske Dorte Lund.

Ifølge sygeplejerske Dorte Lund, så gør servicemedarbejderne en stor forskel, både for patienter og personale. Foto: Anne Sophie Lindinger, TV SYD

Ansættelsen af servicemedarbejdere startede på netop hjerteafdelingen, men har senere spredt sig til andre dele af sygehuset. Og spørger man Bodil Brandt, så kunne andre sygehuse også få gavn af servicemedarbejderne.

- Jeg har været på andre sygehuse, men den her stemning har jeg ikke oplevet andre steder. Hanne bidrager til det, og det smitter af på resten af holdet. Jeg tror, det er guld værd at ansætte folk som Hanne.

Bodil Brandt har ikke oplevet samme stemning på andre sygehuse som på hjerteafdelingen på Sygehus Lillebælt i Vejle. Foto: Anne Sophie Lindinger, TV SYD

Hanne Røjkjær har nu været på afdelingen i 14 år og har ingen planer om at stoppe foreløbig.

- Nej, jeg har det jo godt. Patienterne er glade, og sygeplejerskerne er glade, så alle er glade, siger Hanne Røjkjær.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_cbt Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
Chartbeat
_cb Chartbeat
userId tvsyd.dk
_chartbeat4_expires Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
visitedPagesV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
lidc LinkedIn
bscookie LinkedIn
li_gc LinkedIn
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
JSESSIONID LinkedIn
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com