Kortere åbningstider presser forældre
Besparelser i kommunerne betyder kortere åbningstider i børnehaver og vuggestuer, og det bekymrer forældre, der frygter, at tidspresset i hverdagen bliver for stort.
15 minutter lyder måske ikke af meget. Men for forældre i Vejle Kommune er det fremover nogle minutter, mange må undvære, når børnene skal hentes fra daginstitution.
Fra første september har kommunen nemlig skåret i gennemsnit en time af den ugentlige åbningstid i kommunens daginstitutioner.
- Et kvarter betyder rigtig meget. Især hvis du har arbejde et stykke herfra. Der er ingen, der har lyst til at blive fanget i trafikken og så skulle hente sit barn, når institutionen har lukket, siger Tanni Kissow, der er næstformand i forældrebestyrelsen i Børnehuset Krystallen i Vejle.
Det harmonerer ikke med et arbejdsliv, når der bliver skåret her, for vi kan blive nødt til at gå længere ned i tid for at nå at hente vores børn
Louise Nors Jensen, forælder, Tjæreborg
Her har man skullet spare fem kvarter væk af den ugentligt åbningstid - et kvarter om dagen - så institutionen nu lukker klokken 16.30 mandag til torsdag og fredag klokken 16.00.
- Det handler om vores børn. Det handler om, at de skal kunne trives godt, så vi kan gå trygt på arbejde, siger Anette Davidsen, der er mor til Oliver på fire år.
De kortere åbningstider skal spare kommunen 1 million og 65 tusinde kroner om året.
Og Vejle Kommune er ikke alene om at skære i åbningstiderne.
Det samme skete i august i Esbjerg Kommune, og byrådet i Fredericia Kommune debatterer nu, om de også skal spare på daginstitutionerne.
Løftet pegefinger fra minister
Besparelserne sker på trods af, at Børne- og Undervisningsminister, Mattias Tesfaye (S), allerede tilbage i april løftede en pegefinger over for kommunerne.
I et brev til alle landets kommuner indskærpede han kommunernes forpligtigelse til at sørge for pasningstilbud, der stemmer overens med dagtilbudsloven og kommunernes forsyningsforpligtigelse.
Noget, som Louise Nors Jensen, der bor i Tjæreborg, har svært ved at se, at kommunen lykkes med.
Hun er mor til Julius på fire år. Og børnehaven, han går i, har fået skåret to timer af den ugentlige åbningstid. Lige som alle andre institutioner i Esbjerg Kommune er åbningstiden flyttet fra 52 til 50 timer om ugen.
- Det harmonerer ikke med et arbejdsliv, når der bliver skåret her, for vi kan blive nødt til at gå længere ned i tid for at nå at hente vores børn, siger Louise Nors Jensen.
Et fleksibelt arbejdsmarked og strammere lukketider?
Der er dog ikke penge til det hele, når man spørger kommunernes politikere.
- Vi har været gennem endnu et spareforslag, hvor vi skulle prøve at finde ud af, hvor der er færrest mulige, som bliver ramt. Men nogle vil blive ramt, ligegyldigt hvordan man vender og drejer det, siger Kurt Bjerrum, der er næstformand i Børn- og Ungeudvalget i Esbjerg Kommune for Venstre.
Den samme begrundelse har formanden for Børne- og Familieudvalget i Vejle Kommune, Martin Sikær Kristensen, der er valgt ind for Socialdemokratiet. Men han er faktisk imod besparelsen i Vejle Kommune og stod også uden for sidste års budget.
- Jeg taler ikke for, at børn skal være længere tid i daginstitutioner, men vi er nødt til at give forældrene mulighed for at kunne planlægge deres dag mere fleksibelt, end de gør i dag. For vi kommer her til at træffe en beslutning, som skader det arbejdsmarked, der ellers skriger på hænder, siger han.
I Vejle Kommune har man skåret mellem en halv time og to timer af den ugentligt åbningstid for institutionerne, mens man i Esbjerg Kommune har skåret to timer af den ugentlige åbningstid for alle daginstitutioner.
Det har fået Ankestyrelsen til at overveje at føre en tilsynssag mod kommunen.
Her er det, Ankestyrelsen vil vide
I årets budget har Esbjerg Kommune planlagt at skære åbningstiden for kommunens daginstitutioner fra 52 til 50 timers åbningstid om ugen per 1. august.
Men den besparelse har fået Styrelsen for Undervisning og Kvalitet til at bede Ankestyrelsen overveje at rejse en tilsynssag mod Esbjerg Kommune.
Besparelsen kunne nemlig være på kant med dagtilbudsloven.
Dagtilbuddene skal nemlig udgøre et reelt pasningstilbud for forældrene, og derfor bør der laves konkrete vurderinger af behovene, inden man skærer i åbningstiderne. Det mener i hvert fald Børne og Undervisningsministeriet, som Styrelsen for Undervisning og Kvalitet hører under.
Derfor har Ankestyrelsen bedt Esbjerg Kommune om en udtalelse i sagen.
Sagen skal drøftes i Esbjerg Byråd d. 7. oktober, inden svaret sendes til Ankestyrelsen, der efterfølgende vil tage stilling til, om der er anledning til at rejse en tilsynssag.
At flette familieliv og arbejde sammen med de kortere åbningstider i institutionerne er ikke uden konsekvenser, mener forældrene i både Vejle og Esbjerg.
- Et kvarter lyder ikke af så meget, men som børnefamilie er man bare i forvejen vildt presset, når man skal hente sine børn, når man også har et arbejde, man skal passe, siger Louise Nors Jensen.
- Det her kommer også til at ramme børnene, fordi man som forældre kan blive stresset af at nå at skulle hente børnene, siger Tanni Kissow.
Vi har forsøgt at få en udtalelser fra Børne- og Undervisningsminister Mattias Tesfaye (S), men det har ikke været muligt.