Her får coronakrisen affaldsbjergene til at vokse: 70 ton mere metal - 20 ton mere glas - 39 ton mere pap
Mængderne af brændbart affald er steget markant, siden genbrugspladserne atter åbnede efter påske. I Vejle er mængderne steget med op til 65 procent.
Bjergene af affaldstræ, gammelt jern, tomme flasker og pap har aldrig været højere. Om det er fordi coronasituationen får os til at drikke mere og bestille flere varer på nettet, kan man spekulere længe over.
På genbrugspladsen i Vejle undrer personalet sig over, at folk kommer med så meget affald i disse tider. Affaldet hober sig op i kæmpebjerge af træ, metal og plastik på området.
Der er sket et eller andet i folkesjælen om, at nu skal der ryddes op.
Keld Winther, teamleder for produktion ved genbrugspladsen i Vejle
Efter at genbrugspladserne åbnede igen for godt en måned siden, er mængderne af affald nærmest eksploderet, og det vil øjensynligt ingen ende tage.
- Vi troede i begyndelsen, at det snart stoppede, men folk valfarter stadigvæk. I går (søndag, red.) var der over tusinde biler inde på pladsen. De kommer ikke bare med haveaffald, men også med pap, flasker, plastik og metal. Der er sket et eller andet i folkesjælen om, at nu skal der ryddes op, mener Keld Winther, der er teamleder for produktionen på genbrugspladsen i Vejle, hvor han har overblikket over mængderne af affald.
- En uge som denne leverer vi normalt 600 ton til forbrænding, men i denne uge ender vi på 800 ton, og i næste uge har vi skruet den op til 1.100 ton. Det er simpelthen for at holde bunkerne nede, fortæller Keld Winther om den samlede mængde affald fra Vejle, hvilket også inkluderer rest fra dagrenovation og erhvervsvirksomheder.
Så meget mere affald er der afleveret på genbrugspladsen i Vejle i perioden 31. marts til 26. april:
- Jern og metal er steget med 58 % fra 121 ton til nu 191 ton. (Gamle cykler, plæneklipper, rusten grill, gammelt tråd, havehegn, etc.)
- Glas og flasker er steget med 42 % fra 48 ton til nu 68 ton.
- Pap er steget med 65 % fra 60 ton til nu 99 ton.
- Rest efter sortering er steget med 43 % fra 957 ton til nu 1.365 ton.
Dobbelt så meget brændes af
AffaldGenbrug i Vejle har i perioden 31. marts til 26. april haft 59.644 besøgende på kommunens genbrugspladser i Vejle, Give, Egtved og Børkop, det er stigning på 18% i forhold til samme tidspunkt sidste år.
Når glas, metal og alt andet, der kan genbruges, er sorteret fra, sendes resten til forbrænding. Den mængde af affald er steget med 43 % fra 957 ton til nu 1.365 ton i perioden.
- Det er et udtryk for, at man har slækket på sorteringen, og vi på genbrugspladserne ikke kan give helt den samme vejledning, da vi skal holde afstand, fortæller Vejles affaldschef Yvonne Andersen til TV SYD.
Hold jeres gode ting hjemme
I Vejle Kommune har frivillige foreninger, der normalt har lov til at hente genbrugsmaterialer på kommunens genbrugspladser, ikke kunnet afhente de gode ting, som borgerne stiller i de såkaldte Genbrugsrum. Her ender ting, der endnu ikke er slidte, og som andre måske kan genbruge. Det drejer sig om lamper, sofaer, stole, tøj, etc.
- Vi kunne hurtig se det stigende problem og har under hele perioden appelleret til, at borgerne skulle holde deres genbrugsmaterialer hjemme, indtil der bliver optimale forhold igen. Nu fylder vi tingene i skibscontainere og sorterer det efterfølgende, når foreningerne igen er klar til at modtage effekterne, fortæller affaldschefen.
Energnist
- Energnist er Vestdanmarks største affaldsenergiselskab ejet af 16 kommuner med i alt 940.000 indbyggere og 65.000 virksomheder.
- Energnists tre affaldsenergianlæg ligger i Kolding, Esbjerg og Holstebro.
- Administrationen er beliggende i Herning, og selskabet er ejet af 16 kommuner. I Sydjylland drejer det sig om de otte kommuner Vejle, Hedensted, Kolding, Fredericia, Fanø, Esbjerg, Varde og Billund.
- Energnist leverer varme og strøm til de regionale energiforsyningsselskaber.
Fra 141 til 921 ton på to uger
Ikke kun på genbrugspladserne er der travlt. Også hos den fælleskommunale forbrænding Energnist løber de stærkt.
I de to uger, hvor genbrugspladserne var lukkede (uge 12 og 13), modtog selskabet kun 141 ton affald på deres forbrændingsanlæg i Esbjerg og Kolding fra seks af deres kommuners genbrugspladser. Det drejer sig om Esbjerg, Fanø, Fredericia, Kolding, Vejle og Middelfart kommuner.
Den to første uger efter genåbningen steg det tal til 921 ton. Altså mere end en seksdobling. I de to uger inden nedlukningen modtog Energnist til sammenligning i alt 622 ton affald, hvilket kun er to-tredjedele af mængden efter åbningen, viser tal, som Energnist har trukket ud til TV SYD.