Play

Her får coronakrisen affaldsbjergene til at vokse: 70 ton mere metal - 20 ton mere glas - 39 ton mere pap

Brugte cykler, radiatorer og andet gammelt jern hober sig også op på genbrugspladsen i Vejle. Foto: Peter Elgaard, TV SYD
Her står Keld Winther, teamleder på genbrugspladsen i Vejle, foran flere hundre ton affaldstræ, der skal sorteres, inden det sendes videre til produktion af spånplader. Foto: Peter Elgaard, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mængderne af brændbart affald er steget markant, siden genbrugspladserne atter åbnede efter påske. I Vejle er mængderne steget med op til 65 procent.  

Bjergene af affaldstræ, gammelt jern, tomme flasker og pap har aldrig været højere. Om det er fordi coronasituationen får os til at drikke mere og bestille flere varer på nettet, kan man spekulere længe over.

På genbrugspladsen i Vejle undrer personalet sig over, at folk kommer med så meget affald i disse tider. Affaldet hober sig op i kæmpebjerge af træ, metal og plastik på området.

Der er sket et eller andet i folkesjælen om, at nu skal der ryddes op.

Keld Winther, teamleder for produktion ved genbrugspladsen i Vejle

Efter at genbrugspladserne åbnede igen for godt en måned siden, er mængderne af affald nærmest eksploderet, og det vil øjensynligt ingen ende tage.

- Vi troede i begyndelsen, at det snart stoppede, men folk valfarter stadigvæk. I går (søndag, red.) var der over tusinde biler inde på pladsen. De kommer ikke bare med haveaffald, men også med pap, flasker, plastik og metal. Der er sket et eller andet i folkesjælen om, at nu skal der ryddes op, mener Keld Winther, der er teamleder for produktionen på genbrugspladsen i Vejle, hvor han har overblikket over mængderne af affald.

- En uge som denne leverer vi normalt 600 ton til forbrænding, men i denne uge ender vi på 800 ton, og i næste uge har vi skruet den op til 1.100 ton. Det er simpelthen for at holde bunkerne nede, fortæller Keld Winther om den samlede mængde affald fra Vejle, hvilket også inkluderer rest fra dagrenovation og erhvervsvirksomheder.

På genbrugspladsen i Vejle har borgerne afleveret mere end dobbelt så meget pap som normalt. Foto: Peter Elgaard, TV SYD

Så meget mere affald er der afleveret på genbrugspladsen i Vejle i perioden 31. marts til 26. april: 

- Jern og metal er steget med 58 % fra 121 ton til nu 191 ton. (Gamle cykler, plæneklipper, rusten grill, gammelt tråd, havehegn, etc.)

- Glas og flasker er steget med 42 % fra 48 ton til nu 68 ton.

- Pap er steget med 65 % fra 60 ton til nu 99 ton.

- Rest efter sortering er steget med 43 % fra 957 ton til nu 1.365 ton.

Dobbelt så meget brændes af

AffaldGenbrug i Vejle har i perioden 31. marts til 26. april haft 59.644 besøgende på kommunens genbrugspladser i Vejle, Give, Egtved og Børkop, det er stigning på 18% i forhold til samme tidspunkt sidste år.

Når glas, metal og alt andet, der kan genbruges, er sorteret fra, sendes resten til forbrænding. Den mængde af affald er steget med 43 % fra 957 ton til nu 1.365 ton i perioden.

- Det er et udtryk for, at man har slækket på sorteringen, og vi på genbrugspladserne ikke kan give helt den samme vejledning, da vi skal holde afstand, fortæller Vejles affaldschef Yvonne Andersen til TV SYD.

Affaldet hober sig op som aldrig før på genbrugspladsen i Vejle. Foto: Peter Elgaard, TV SYD

Hold jeres gode ting hjemme

I Vejle Kommune har frivillige foreninger, der normalt har lov til at hente genbrugsmaterialer på kommunens genbrugspladser, ikke kunnet afhente de gode ting, som borgerne stiller i de såkaldte Genbrugsrum. Her ender ting, der endnu ikke er slidte, og som andre måske kan genbruge. Det drejer sig om lamper, sofaer, stole, tøj, etc.

- Vi kunne hurtig se det stigende problem og har under hele perioden appelleret til, at borgerne skulle holde deres genbrugsmaterialer hjemme, indtil der bliver optimale forhold igen. Nu fylder vi tingene i skibscontainere og sorterer det efterfølgende, når foreningerne igen er klar til at modtage effekterne, fortæller affaldschefen.

Energnist

  • Energnist er Vestdanmarks største affaldsenergiselskab ejet af 16 kommuner med i alt 940.000 indbyggere og 65.000 virksomheder.
  • Energnists tre affaldsenergianlæg ligger i Kolding, Esbjerg og Holstebro. 
  • Administrationen er beliggende i Herning, og selskabet er ejet af 16 kommuner. I Sydjylland drejer det sig om de otte kommuner Vejle, Hedensted, Kolding, Fredericia, Fanø, Esbjerg, Varde og Billund.
  • Energnist leverer varme og strøm til de regionale energiforsyningsselskaber.

Fra 141 til 921 ton på to uger

Ikke kun på genbrugspladserne er der travlt. Også hos den fælleskommunale forbrænding Energnist løber de stærkt.

I de to uger, hvor genbrugspladserne var lukkede (uge 12 og 13), modtog selskabet kun 141 ton affald på deres forbrændingsanlæg i Esbjerg og Kolding fra seks af deres kommuners genbrugspladser. Det drejer sig om Esbjerg, Fanø, Fredericia, Kolding, Vejle og Middelfart kommuner.

Den to første uger efter genåbningen steg det tal til 921 ton. Altså mere end en seksdobling. I de to uger inden nedlukningen modtog Energnist til sammenligning i alt 622 ton affald, hvilket kun er to-tredjedele af mængden efter åbningen, viser tal, som Energnist har trukket ud til TV SYD.

Tema

COVID-19

Nej tak til LED-lys på kirkegård: - Minder om et diskotek klokken 3 om natten

Torben Frederiksen er formand for menighedsrådet i Tønder Sogn. Foto: Signe Dohn, TV SYD
Udgivet

På Tønder Kirkegård er det forbudt at sætte LED-lys på gravene. Hvis man vil mindes de døde, skal man medbringe stearinlys og noget man kan tænde op med.

'Vi fjerner rigtig mange LED lys, og de kan hentes efter aftale i det nye år, hvis man ønsker dem tilbage. Det hjælper heller ikke at skælde kirkegårdens personale ud, det står i vedtægterne at alt andet end ægte lys ikke er tilladt.'

Sådan skrev Tønder Kirkegård på deres Facebook-side, og det har fået flere til at stille spørgsmålstegn ved, hvorfor det forholder sig sådan.

Ifølge Torben Frederiksen, der er formand for menighedsrådet i Tønder Sogn, er stearinlys det rigtige valg, fordi det opfattes som et menneskeliv.

- Det lyser et stykke tid, og så går det ud. Det er ligesom et menneskeliv. Man bliver født, man lever, og så dør man, siger han.

Det, at man kan sætte nye batterier i alle andre former for lys, passer ifølge formanden ikke til de øvrige retningslinjer, de har på kirkegården.

Det er menighedsrådet i Tønder Sogn, der samstemmigt har valgt, at kunstige lys skal være forbudt. For dem handler det også om, at meget af det lys, man kan købe i dag, kan være med til at prikke til den ro og fred, der ifølge dem skal være på en kirkegård.

Tønder Kirkegård Foto: Signe Dohn, TV SYD

- Vi har desværre også set eksempler på lys, som minder om et diskotek klokken 3 om natten. Det syntes vi ikke passer til en kirkegård, siger Torben Frederiksen.

Formanden for menighedsrådet forstår, at folk kan have en anden holdning, men han slår fast, at det er menighedsrådet, der bestemmer vedtægten.

Ifølge ham har flere pårørende medbragt LED-lys på kirkegården, men det er ikke ofte, de har oplevet store problemer, når de fjerner dem.

LED-lys på Tønder Kirkegård Foto: Signe Dohn, TV SYD

- Det er klart, at hvis en pårørende står og ser, at det bliver fjernet, så kan man måske blive lidt sur. Men vores kirkegårdsleder siger, at det er yderst få, der egentlig kontakter stedet, hvis det er blevet taget. Så måske ved de egentlig godt, at det ikke er tilladt, siger han.

For en måned siden fik Tønder Sogn et nyt menighedsråd, som fremover skal beslutte retningslinjerne på kirkegården.

Torben Frederiksen kan ikke svare på, om der bliver lavet om på reglerne for lys, men han fortæller, at det nye menighedsråd vil behandle emnet med samme seriøsitet, som de har gjort indtil nu.

Det mener syd- og sønderjyderne

1

Benny Berritsgaard, Rødekro

Foto: Anni Kirkeby Lauridsen

- Jeg kan ikke se hvorfor man ikke skulle kunne bruge batteri lys. Jeg synes ikke, der skal være farvet lys, som man bruger til jul, men man kan få LED lys, som blinker, så det ligner de naturlige lys, og de er meget gode til at lave dem i dag. Så hvis bare almindelig farve hvide lys der blinker let som en flamme, så synes jeg det er helt i orden. Men farvet lys i blå, gul, grøn og så videre hører ikke hjemme på en kirkegård.

2

Mie Sparre, Vejle

Foto: Anni Kirkeby Lauridsen

- Jeg synes, at det skal være op til hver enkelt, hvad de synes er pænt. Jeg tænker at man, på sin egen eller på sine pårørendes grav, må gøre, som man selv synes er pænt og hyggeligt. Jeg kan da godt se, at hvis alle grave på en hel kirkegård var fuld af blinkende og rullende lys, så ville det se en anelse mærkeligt ud. Men så tror jeg, man skal tage fat på det, hvis det virkelig bliver et problem.

3

Steffan Hintze, Tønder

Foto: Anni Kirkeby Lauridsen

- Det er fint man gør det, jeg mener ikke, det skader noget. Ulempen er, at der er batteri i, som man selv skal sørge for at fjerne, når de går ud. Men ellers synes jeg ikke, at det skader nogen. Det er jo hyggeligt, og man kan jo komme udenom julelys i forskellige farver, hvis man stiller krav til, hvordan LED-lysene må være. Men jeg synes, det er bedre med LED-lys fremfor lys med ild i.

Forsvundet 43-årig er formentlig stadig på ø, hvor han forsvandt

Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi
Udgivet

Et vidne har ifølge politiet set manden ved DagliBrugsen i Havneby på Rømø, efter han blev meldt savnet juleaftensdag.

Politiet har været til vands, til lands og i luften i deres søgen efter den 43-årige tyske statsborger, Dennis Kuban, som blev meldt savnet juleaftensdag, efter at hans bil blev fundet aflåst i Havneby på Rømø.

Men nu er der nyt i sagen. Det oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi

Et vidne har ifølge politiet set manden ved DagliBrugsen i Havneby.

Det peger ifølge politiet i retning af, at han fortsat opholder sig på Rømø. Derfor vil de nu gerne have hjælp fra alle sommerhusejere og dem, der har opsyn med sommerhusene på øen. De opfordres til at kigge husene efter, for at se om han har taget ophold der.

- Vi har en klar formodning om, at han er her et sted. Han har det formentligt skidt og har brug for hjælp, så derfor skal vi have fundet ham hurtigst muligt, siger efterforskningsleder Mads Dammark fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi

43-årige Dennis Kuban forlod før jul sin bopæl i Tyskland i nedtrykt sindstilstand. Siden har familien ikke set noget til ham.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
_clsk tvsyd.dk
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com