Gymnasieelever laver film om drukkultur, efter rapport afslører drikkepres
Over halvdelen af unge mellem 15-25-årige svarer i en rapport, at de har oplevet et pres for at drikke alkohol. For at skabe en samtale om drukkulturen, laver elever på Campus Vejle film om emnet.
På Campus Vejle har film og alkohol været på skoleskemaet i denne uge.
Det har det for at sætte fokus på unges alkoholindtag, der ifølge en ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden, er så stort, at det ofte ødelægger festen for unge.
- Vi prøver at vise, at det er okay at sige nej til at drikke alkohol og stå i mod presset fra andre, fortæller Karen Thomsen Weile, der er 1.g-elev på Campus Vejle, om filmen, som hende og gruppekammeraterne er ved at skyde.
Som en del af en af en landsdækkende filmkonkurrence ved navn 'Drik mindre - oplev mere', som Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden står bag, skaber de unge film, hvor budskabet kredser om unges alkohol- og festkultur.
- Alkohol fylder lidt mere, end hvad jeg regnede med og har oplevet på tidligere skoler. Jeg føler dog også, at vores klasse er gode til at respektere et nej, siger 1.g-eleven.
Rapporten 'Unges alkoholvaner i Danmark 2023' fortæller, at 59% af 15-25-årige har oplevet at blive udsat for pres til at drikke, mens 32% fortæller, at de selv har presset til druk. Dertil svarer 74%, at de har fortrudt at drikke for meget til en fest.
Fakta om danske unges drukkultur
Rapporten 'Unges alkoholvaner i Danmark 2023' belyser alkoholvaner blandt 1.026 unge i alderen 15-25 år. Rapporten kom frem til følgende resultater:
•54% af unge, der går eller har gået på en ungdomsuddannelse, havde forventning om øget alkoholforbrug ved start på ungdomsuddannelse. 68% svarer, at de reelt øgede deres alkoholforbrug ved start på ungdomsuddannelsen
•59% har oplevet drikkepres
•32% har selv lavet drikkepres
•74% har oplevet at drikke så meget, at de fortryder det næste dag
•40% har haft blackout
•29% er kommet til skade på grund af alkohol
•87% mener at det skal være ok at sige ‘nej tak’ til alkohol til fester
Kilde: Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden
Mere end 35 gymnasier deltager i filmkonkurrencen, ligesom der før kameraerne blev fundet frem og gjort optageklar, blev holdt oplæg om alkohol på gymnasierne.
Det er ikke en tilfældig ide, at initiativet er blevet taget op af de to organisationer. Danske unge har et stort alkoholforbrug, og det håber de at skabe en samtale blandt hovedpersonerne om.
- Der er nogle helt klare sociale, personlige og helbredsmæssige konsekvenser forbundet med unges alkoholvaner. Filmkonkurrencen kan være med til at skabe et kreativt rum, hvori de unge kan forholde sig til, hvad der er ok, og hvad der ikke er, fortæller Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpese og TrygFonden, i en pressemeddelelse om filmkonkurrence.
Filmkonkurrencen blev afgjort ved, at eleverne stemte på, hvilken film fra deres gymnasie, der skulle gå videre i konkurrencen. Vinderen får 5.000 kroner til et arrangement på skolen, og det er 10. år, at konkurrencen afholdes.
Desværre for Karen Thomsen Weile vandt hendes gruppe ikke konkurrencen, men hun vil gøre sit for, at presset til at drikke ikke vinder.
- Jeg synes ikke, det er vigtigt at drikke, for at være en del af fællesskabet, siger hun.