Gymnasieelever demonstrerer for udvist veninde
Alaa Shamasneh og hendes familie i Jelling har fået et endeligt afslag på asyl i Danmark. Det frustrerer Alaa Shamasnehs venner, der torsdag kæmpede for hendes sag.
Fredag demonstrerede gymnasieklasser fra Rosborg Gymnasium ved banegården i Vejle.
Det gjorde de for at vise sympati overfor deres veninde Alaa Shamasneh, der i oktober fik et endeligt afslag på asyl og humanitært ophold i Danmark.
Afslaget kom efter 12 års kamp for at Alaa Shamasneh, hendes forældre og to søskende kunne blive i Danmark og Jelling.
I november 2010 gav Flygtningenævnet familien afslag på asyl, da nævnet vurderede, at familien ikke var forfulgt.
Siden har familien uden held forsøgt at få omgjort den vurdering. Men selvom Alaa Shamasneh nu har fået sin endelige afgørelse, så tror hun stadig på, at hun kan blive i Danmark.
- Jeg håber på et eller andet mirakel. Jeg håber virkelig, at det her tager en anden retning, så jeg får lov til at blive her, siger Alaa Shamasneh.
Klassekammeraterne vil ikke acceptere afslaget, der betyder, at deres veninde kun har kort tid tilbage i Danmark.
- Hun hører til her i Danmark. Hun er velintegreret og taler dansk. Det er en helt forkert politisk beslutning at sende hende ”hjem”. Hendes hjem er her i Danmark, siger veninden Hannah Monberg.
Næsten student
Alaa Shamasneh har på mange måder gjort alt det, som et samfund håber på af sine asylansøgere.
Hun taler sproget flydende, har fået sig et netværk med en masse venner og er under uddannelse.
Alligevel står hun til en udvisning, selvom hun mangler syv måneder, før hun kan kalde sig student.
- Jeg skal have min hue. Koste hvad det vil. Jeg har kæmpet rigtig hårdt for at stå her i dag, så jeg har brug for min hue, siger Alaa Shamasneh.
At Alaa Shamasneh kan risikere at blive sendt ud af landet, inden hun har færdiggjort sin studentereksamen, er noget, som undrer rektor på Rosborg Gymnasium, Hanne Hautop.
- Jeg synes, at det er en grotesk situation, at hun står til at blive sendt til et udrejsecenter, hvor hun ikke har mulighed for at færdiggøre sin ungdomsuddannelse. Jeg tænker uanset, hvordan hendes fremtid ser ud, så skal hun have en studentereksamen med her fra Danmark, siger Hanne Hautop.
En lang kamp
Alaa Shamasneh og hendes familie flygtede til Danmark fra Palæstina, fordi faren var kommet i konflikt med de israelske styrker.
Gennem årene i Danmark har familien fået det ene afslag efter det andet, og det har fået venner og bekendte til at reagere.
I foråret 2017 tog flere skoleklasser fra Jelling til Christiansborg for at få politikerne i tale, og i hjembyen Jelling demonstrerede borgerne mod ét af afslagene.
I 2018 gik Dansk Flygtningehjælp så ind i sagen og bad myndighederne om at genoptage den. Siden da har Udlændinge- og Integrationsministeriet undersøgt forholdene i Palæstina, og i oktober i år fik familien Shamasneh så endnu en gang et afslag om humanitært ophold.
Udvisningen har medført stor tvivl om fremtiden hos Alaa Shamasneh.
- På nuværende tidspunkt ved vi ikke, hvor vi skal hen. Om det bliver Jordan eller Vestbredden, ved jeg ikke. Jeg har i hvert fald ingen relation til nogle af landene, siger Alaa Shamasneh.