Folk kigger mærkeligt, når han fortæller om sporten, han skal til DM i

Simon Juel under VM i konkurrencelivredning i Australien. Foto: Simon Juel
M
Udgivet

Ikke mange ved, hvad Simon Juel taler om, når han fortæller, at han dyrker konkurrencelivredning. I weekenden skal han forsvare sine to titler i den voksende sport.

Gerningen som livredder ved de fleste, hvad indebærer. Men når Simon Juel fortæller, at han tager til DM og VM i livredning, er det ikke lige så åbenlyst.

- De fleste kigger lidt mærkeligt, når jeg siger, at jeg dyrker konkurrencelivredning. De ved ikke, hvad det er, siger 18-årige Simon Juel fra Vejle.

Sporten har omkring 40 år på bagen i Danmark, men alligevel er der kun fem rendyrkede livredderklubber herhjemme. Dermed må konkurrencelivredning siges at være i nichekategorien.

- Det er en sportificering af livredning. Man har taget de ting, som man synes en livredder på stranden eller i havet skal kunne, og gjort det til en konkurrence, fortæller Mads Hjort, landstræner for Danmarks livredderlandshold og træner i Vejle Svømmeklub.

Konkurrencelivredning foregår både i indendørs pool eller, som her, i havet. Foto: Svøm Danmark

Selvom konkurrencelivredning endnu ikke fylder meget i det danske sportslandskab, fylder det meget hos den unge vejlenser.

Simon Juel bruger ugentligt 20 timer på træning, fordelt på 10 træningspas, ved siden af 3.G. på Rødkilde Gymnasie.

Det skal der til, hvis man, som Simon, gør sig forhåbninger om at vinde weekendens Danmarks- og Nordiske mesterskaber, der foregår udendørs.

- Jeg stiller op i alle discipliner for hold og individuelt. Jeg satser på guld i holdkampen, mens jeg håber på at forsvare guld i oceanman i DM/NM, siger Simon Juel.

Disse discipliner er der i udendørs konkurrencelivredning

Konkurrencelivredning foregår i hold samt individuelt indendørs i svømmebassiner samt i havet.

Disciplinerne varierer på svømmedistance, -redskaber samt forhindringer.

Udendørs:

Board race: Deltagerne starter på stranden med boards, løber i vandet, padler om tre bøjer og krydser målstreg på stranden.

Surfski race: Deltagerne starter på en linje ved siden af deres surfski i knædybt vand. Padler over bane på 8-900 meter og skal over målstreg i vandkanten.

Surf race: Deltagerne svømmer 400 meter på bane markeret med tre bøjer og målstreg på stranden.

Beach flags: Deltagerne starter liggende på maven på stranden og skal kæmpe om at opsamle flag placeret på stranden først.

Oceanman: Deltagerne gennemfører et surf race, board race og surfski race uden pause. Løb fra målstreg til startlinje mellem hver del.

I holdkonkurrencerne udendørs skal deltagerne igen svømme med/uden redskaber, bjærge og konkurrere om at komme først over målstregen, dog uden dyk.

Se alle discipliner og deres indhold her.

Det er blot uger siden, at han returnerede fra VM i Australien, hvor han i oceanman-disciplinen blev nummer 21.

Vokser i Danmark

Simon Juels vej ind i konkurrencelivredning er gået som de flestes i sporten.

- Jeg var konkurrencesvømmer og nåede til et punkt, hvor jeg ikke var god nok til at rykke til næste hold. Vi havde lige fået landstræneren for livredning (Mads Hjort red.), og han tilbød mig at dyrke konkurrencelivredning i stedet, fortæller Simon.

Mads Hjort (i midten), landstræner for SvømDanmark i konkurrencelivredning samt træner i Svømmeklub Vejle. Foto: Mads Hjort

At Danmark ikke har et lige så stort behov for livreddere, mener Mads Hjort, er grunden til, at sporten ikke er mere udbredt. Også de danske vejrforhold gør det mindre attraktivt at træne i havet året rundt.

- Lande med stort turismesetup og lange kyststrækninger, der kræver professionelle livreddere, dér er konkurrencen og sporten stor, siger Mads Hjort.

Særligt i New Zealand, Sydafrika, Frankrig, Spanien og Australien er konkurrencelivredning vidt udbredt.

Dog ser landstræneren fremgang i konkurrencelivredning, der bliver mere struktureret, ligesom flere klubber opstår eller tager disciplinen ind herhjemme.

- Jeg har været med i seks år og kan se, at der kommer flere deltagere og klubber til. Rundt om i landet laver skoler også konkurrencelivredning i svømmetimerne, fortæller Mads Hjort.

Simon Juel under verdensmesterskaber i Australien 2024. Foto: Simon Juel

De seks rendyrkede livredderklubber er placeret i Aalborg, Aarhus, Lolland Falster, København og Odense.

Mor er dommer

Hos familien Juel er fokus lige nu på weekendens Danmarks- og Nordiske mesterskaber, som afholdes i Juelsminde. Simon har nemlig fået trukket begge sine forældre ind i verdenen.

- Min far er formand for Vejle Svømmeklub, men er ikke så meget inde over livredning. Det er min mor kommet, og hun var teammanager for os til VM i Australien, fortæller Simon Juel.

TV SYD besøgte i 2017 Simon Juel (orange svømmehat) til svømmetræning, hvor faderen, Søren Juel, var træner.

Derudover kan Simon også se frem til, at moderen er dommer ved weekendens mesterskaber. Den familiære relation er dog ingen hjælpende hånd.

- Hun giver ingen fordele. Hun er ligeglad. Dummer jeg mig, så bliver jeg diskvalificeret, siger Simon Juel.

Disciplin med boards i konkurrencelivredning. Foto: Svøm Danmark

Den 18-årige vejlenser glæder sig til weekendens mesterskaber, på hjemmebane og blandt velkendte konkurrenter i nichesporten. Dog håber han på, at fremtiden kan blive i andre rammer.

- Jeg har en drøm om at komme til Australien i mit sabbatår. Der vil jeg arbejde som kystlivredder og være med i klubberne dernede.

Politiet advarer: Tricktyveri i Aabenraa

Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi
Udgivet

Der er sket flere tilfælde af tricktyveri i Aabenraa, derfor efterlyder politiet en gerningsmand.

Det skriver Syd- og Sønderjyllands Politi på det sociale medie X.

Ældre borgere får lokket Dankort og kode fra sig i Aabenraa.

Hvis man bliver kontaktet af sin bank, så skal man sikre sig, at det rent faktisk er banken, man er i kontakt med.

Man kan derfor med fordel lave et kontrolopkald til sin bank for at tjekke.

I forbindelse med tricktyverierne efterlyser Syd- og Sønderjyllands Politi gerningspersonen på billederne.

Politiet opfordrer til at ringe 114, hvis man kan genkende manden eller ved noget.

Syd- og Sønderjyllands Politi efterlyser denne gerningsmand. Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi

Det betyder de nye sundhedsråd for yderområderne

Foto: Lasse Lund Hansen, TV SYD
M
Udgivet

I regeringens udspil til en ny sundhedsreform vil man etablere 17 nye sundhedsråd fordelt over hele landet. Men hvad kommer de til at betyde for borgerne i yderområderne?

I udspillet til den nye sundhedsreform introducerede regeringen sundhedsrådene.

Dem kommer der fra 2027 17 af landet over - tre af disse i Syd- og Sønderjylland.

Rådene kommer til at bestå af politisk valgte personer fra de kommuner, som sundhedsrådene placeres i, og får til ansvar at implementere regeringens initiativer.

Men hvordan kommer man som borger i yderområder til at mærke sundhedsrådene? Indholdet og områderne for sundhedsrådene er endnu ikke helt udpenslede, men regionsrådsformanden fremlægger her, hvad der er i vente.

- Ambitionen er, at man får større sandsynlighed for egen læge og flere læger at vælge i mellem. Det skal være et mere nært sundhedsvæsen, der eksempelvis også giver mere behandling uden for sygehuset, i både hjem og sundhedshuse, siger Regionsrådsformand i Region Syddanmark, Bo Libergren.

Sundhedsrådene i Syd- og Sønderjylland

Nære sundhedstilbud:

Sundhedsråd: Der etableres 17 nye sundhedsråd i Danmark, hvoraf tre vil være placeret i Syd- og Sønderjylland. De fordeler sig på landsdelens kommuner således:

Sydvestjylland: Esbjerg, Fanø, Varde, Vejen, Billund

Trekantområdet: Kolding, Fredericia, Middelfart, Vejle

Sønderjylland: Sønderborg, Tønder, Haderslev, Aabenraa

Beslutningstiden skal derudover nedbringes, så man i sundhedsrådenes områder hurtigere kan igangsætte initiativer.

- Et eksempel er beslutningen om, at lade kommunale sygeplejesker foretage IV-behandlinger (red. medicineringer) i hjemmet. Det har man diskuteret længe, men hvis det blot er i regionens/sundhedsrådet geografiske område, kan man hurtigere beslutte at igangsætte det og bestemme omfanget deraf, så man kun skal diskutere, hvem der giver behandlingen.

- Det skal gerne blive lettere at træffe rigtige beslutninger, da man kommer ud over kassetænkning om ansvaret i borgenes behandling, lyder det fra Bo Libergren.

Bo Libergren, regionsrådsformand i Region Syddanmark. Foto: Jørgen Guldberg, TV SYD

Derudover vil kronikere få krav på behandlingspakker, og dermed en række tilbud samt en behandlingsplan med tidsfrist. Pakkerne gælder blandt andet for diagnosticerede med KOL, diabetes og hjertesygdomme, lød det i sundhedsudspillet.

Nærhed efterspurgt

At de mindre samfund har udsigt til bedre koordination og nærhed mellem læger og sundhedsråd, er noget der kommer til at gavne.

- En større koordinering mellem læge, kommune og region giver god mening. Det er ikke en one size fits all på sundhedsområdet. Så sundhedsrådene giver mening og vil hjælpe til at få styr på funktioner og snitflader på sundhedsområdet, fortæller Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Særligt nære tilbud og sikring af lægedækning er, hvad sundhedsreformen lægger op til, og hvad Steffen Damsgaard mener, at yderområderne har brug for.

- Sundhedsrådene kan diskutere og holde øje med udviklingen af lægedækningen, hvilket man på lokalplan har stor interesse i at sikre.

- Borgere i mindre byer kan samtidig have interesse i sundhedshuse og konsultationer eller behandlinger i hjemmet, og med sundhedsrådene kan man kigge på løsninger og samspil, så man kommer tættere på borgerne.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com