Det er skamfuldt at have pengeproblemer – derfor lærer unge om privatøkonomi
Alt for mange unge kommer i økonomiske vanskeligheder, og det kan få konsekvenser langt ind i voksenlivet. Derfor har elever i Vejle og Kolding fået privatøkonomi på skoleskemaet den kommende tid.
Mere end en femtedel af unge har svært ved at få økonomien til at hænge sammen. For mange har det store konsekvenser i form af bekymringer, mistrivsel, søvnproblemer eller social isolation
Tal fra RKI viser, at ca. 37.000 unge i alderen 18-30 år i januar 2024 var registreret med mindst én anmærkning i RKI. Det kan i sidste ende få konsekvenser i voksenlivet. Derfor har elever i 7. og 8. klasse på tre skoler i Vejle og Kolding fået privatøkonomi på skoleskemaet de kommende fire uger.
- Det er spændende og en god mulighed for at lære om det. Der er så mange, der falder i fælden med at tage lån, så det er godt, at vi får en bedre forståelse for det, siger Mejse Klitte Bay, der går i 8. klasse på Bredsten-Gadbjerg Skole.
Dyrt at være en del af fællesskabet
I dag har Mejse Klitte Bay sammen med klassekammeraterne taget hul på projektet ‘Ung Privatøkonomi’, der er arrangeret af Skoleglæde.nu og revisionsfirmaet PwC. Her skal de unge lave opgaver i budgetopstilling, statistik og procentregning, som tænkes ind i elevernes egen hverdag.
Det er en rigtig god ide, ifølge projektchef Signe Gammeltoft fra Gældsprogrammet hos Forbrugerrådet Tænk.
- Det er vigtigt, at vi tidligt i livet taler om økonomi. Økonomi fylder meget for de unge, og vi kan se, at det kan føre til mistrivsel og nedtrykthed, hvis der ikke er styr på det, siger hun.
Hun forstår godt, at de unge kan få svært ved at få økonomien til at hænge sammen.
- Det koster at være en del af fællesskabet, og det kan være svært at sige nej til at deltage i ting, der koster penge. Desuden er forbrugspriserne steget og ligger højt. Så når man fx har et stramt budget og en lav indkomst som ung, så kan det hurtigt blive presset, forklarer hun.
Om projektet ‘Ung privatøkonomi’:
Er et samarbejde mellem PwC og Skoleglæde.nu.
Skal forebygge økonomiske vanskeligheder tidligt i livet.
Stilles til rådighed for folkeskoler landet over.
Har allerede vist målbare resultater i Esbjerg, Ringsted, Hillerød, Odense, Aarhus, Herning, Ikast og Holstebro samt i Gentofte.