Som alenemor manglede 32-årige Rikke Uth nogen at dele sin søns store og små øjeblikke med i hverdagen, indtil den lokale ungdomspræst introducerede hende til et særligt fællesskab.

Artiklen er opdateret klokken 15:03. Der er tilføjet oplysninger om relationen mellem William og hans far.

Første gang han slap gåvognens håndtag og stavrede alene over stuegulvet, mærkede Rikke Uth det velkendte stik i brystet.

Ligesom første gang hendes søn kravlede, og da det første gang var lykkedes ham at føre skeen med grød ind i munden, var dette øjeblik endnu en første gang, som Rikke Uth ikke havde nogen at dele med.

- Se, hvor dygtig han er, havde hun lyst til at sige højt, men ud over hendes søn, var der ingen til at lytte, når der i dagligdagen skete små fremskridt.

I stedet fandt hun sin telefon og optog en video, som hun sendte til sine forældre og et par veninder. Hun sendte den også til sin søns far, som var en stor del af sønnens liv, selvom han ikke boede sammen med dem.

Uanset hvor mange begejstrede svar, der kom retur, kunne det ikke fjerne den ubehagelige stikken i brystet. Følelsen af ensomhed gav hende ondt i maven.

- Som enlig mor manglede jeg én at dele alle de stunder med, og jeg manglede samtidig nogen, som forstod, hvad det ville sige at være alene med det hele, fortæller Rikke Uth og understreger, at sin søns far lige fra fødslen har været en stor del af sønnens liv, selvom han ikke boede sammen med hende og deres søn.

Rikke Uth sammen med sin søn, William, da han blot var nogle uger gammel. Foto: Jonas Ahlstrøm

Selvom hun kunne dele meget med sin søns far, følte Rikke Uth sig alligevel alene i hverdagen, og særligt når hun for eksempel var sammen med de de andre mødre i mødtegruppen.

Her var hun den eneste alenemor, og selvom de andre mødre var behjælpelige med råd til putning og bleskift, kunne de ikke dele Rikke Uths oplevelse af at være nybagt alenemor. Eller den medfølgende følelse af ensomhed.

Dén forståelse fandt Rikke Uth dog, da hun mødte den lokale ungdomspræst i Vejle.

Det er, hvad de unge mangler

Gennem de seneste ti år er andelen af unge, der føler sig ensomme, steget. Sundhedsstyrelsens Nationale Sundhedsprofil fra 2021 viser, at mere end hver fjerde kvinde i alderen 16 til 24 år føler sig ensom, mens det blandt mænd er det lidt under hver femte.

Stigningen oplever Anders Michael Grønfeldt, der i sit arbejde som ungdomspræst har mange individuelle, fortrolige samtaler med unge.

39-årige Anders Michael Grønfeldt er ungdomspræst og bruger størstedelen af sin arbejdstid på at arrangere aktiviteter og arrangementer for unge i alderen 15-35 år i Vejle og opland, hvor svære emner, positive happenings, netværk og fælleskaber er i fokus.

- Jeg fik lov til at opleve corona på meget nært hold og se, hvor stor indvirkning det havde på unge menneskers sociale liv. Og jeg vil sige, at der ikke er nogen tvivl om, at ensomheden er vokset i den periode, og det har haft fat i os på en måde, der gør, at vi ikke er ovre det endnu, fortæller han og tilføjer:

- Jeg møder også mange, som udtrykker en fornemmelse af meningsløshed, som, jeg tror, opstår, fordi de unge mangler et meningsfuldt fællesskab.

Den fortrolige samtale handler først og fremmest om at sikre, at den unge føler sig hørt snarere end at diske op med specifikke løsninger

Ungdomspsykolog, Maja Vain Gilbert

Netop de menneskelige, konkrete fællesskaber er, hvad Anders Michael Grønfeldt har sat sig for at bekæmpe de unges mistrivsel med.

Foruden barnedåb, begravelser og vielser i kirken bruger han derfor størstedelen af sit arbejdsliv på at arrangere sociale og kulturelle arrangementer såvel som at afholde sorggrupper og en netværksgruppe for unge mødre.

Præstens rolle

Når Rikke Uth mødes med de andre mødre i ungdomspræstens netværksgruppe, skal der hverken bedes bordbøn eller fadervor. Egentlig behøver Rikke Uth ikke engang tro på kristendommen, for eneste adgangskrav i gruppen er moderskab.

- Anders Michael tilbyder os et åbent og trygt rum, hvor vi kan blive en del af et fællesskab, uden at han forventer at se os på kirkebænken på søndag, siger Rikke Uth.

Fællesskabet er udgangspunktet for Anders Michael Grønfeldt, men uanset om han arrangerer et netværksmøde for unge mødre eller afholder en sorggruppe, påtager han sig mere end blot rollen som arrangør.

- Det, jeg brænder for, er at være der for et andet menneske. At være en der kan lytte. En der kan høre på en stor hemmelighed og en dyb sorg, fortæller han og uddyber:

- Jeg kan tilbyde et rum, hvor det er okay at komme og sige, at alting er skide svært lige nu, og fordi jeg som præst arbejder under en udvidet tavshedspligt, er der mange ting, man kan fortælle mig, som jeg ikke kan fortælle videre.

Præstens særlige tavshedspligt

Når Anders Michael Grønfeldt har fortrolige samtaler som ungdomspræst, er han underlagt en særlig tavshedspligt. Det betyder, at han for eksempel ikke må fortælle forældre, hvad et barn har sagt til ham og heller ikke en ægtefælle eller partner til den, der har betroet sig. 

Den eneste undtagelse er, hvis Anders Michael Grønfeldt kan forebygge en forbrydelse. Med andre ord er han ikke forpligtet til at fortælle noget videre fra en samtale, med mindre han får kendskab til en situation, hvor vedkommende, som betror sig, eller mennesker i relation til vedkommende, kan komme noget til eller lide overlast, hvis ikke Anders Michael Grønfeldt går videre med oplysningerne.

Kilde: Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter

Hvad er det, der gør dig kvalificeret til at tale med de unge mennesker?

- Nogle problemer og udfordringer behøver ikke være lidelser, som skal behandles, men snarere nogle udfordringer som er en del af at være menneske og eksistere som ung. Fordi jeg ikke er en behandler, tror jeg, at jeg kan få en anden samtale med de unge. Hvor psykologen og terapeuten vil flytte dem et sted hen, hvilket der på ingen måde er noget galt med, er min hensigt blot at lytte, svarer Anders Michael Grønfeldt.

Psykologens råd

Samtalen mellem unge og voksne kan i mange tilfælde være mindst lige så gavnlig som en samtale med en psykolog, mener ungdomspsykolog og stifter af psykologhuset UngTerapi, Maja Vain Gilbert.

Hun oplever nogle gange, at forældre kan have en opfattelse af, at det kun er en psykolog, som deres børn kan tale med, hvis de har det svært, men langt hen ad vejen kan en forælder, en onkel eller en idrætslærer også hjælpe, understreger hun.

- Mange af de unge, som jeg taler med, har brug for at have et voksent menneske, som lytter, og som ikke har store aktier i den unges udvikling, ligesom særligt den unges forældre har. Nogle af de unge beskriver endda, at deres forældre kan have svært ved at rumme, når den unge har det svært, og at den unge derfor synes, det er nemmere at tale med en voksen udefra, forklarer Maja Vain Gilbert.

Ungdomspsykolog Maja Vain Gilbert opfordrer unge til at tale med de voksne i deres liv. For mens de unge kan få følelsen af ikke at være alene, når de taler åbent med deres venner, så kan en forælder, onkel eller idrætslærer bidrage med andre perspektiver på problemerne, og det er mindst lige så vigtigt, mener hun. Foto: Privatfoto

En undersøgelse foretaget af Sundhedsstyrelsen i 2021 viser, at en fjerdedel af forældre til teenagere synes, det er svært at tale om, hvad der rører sig i barnets liv, når han eller hun er ked af det.

Det er særligt, når der er en problematik, der gør teenageren ked af det, at forældrene kan have svært ved at tale om trivsel.

Han er en ekstra voksen, som jeg har og kan regne med

Rikke Uth, pædagogstuderende

Når Anders Michael Grønfeldt mødes med de unge, er ønsket ikke, at få dem til at tro på kristendommen, men at give dem et sted, hvor de kan finde dialog om spørgsmål og tanker, der rækker ud over dem selv - lige fra frygt, tvivl, glæde og kærlighed til dødsfald, had, vrede, tro og meningsløshed.

I syv år har hun været en del af netværksgruppen for unge mødre, og selvom hun ikke længere beskriver sig selv som en ung mor, vil hun nødig undvære hverken fællesskabet med de andre mødre eller samtalerne med Anders Michael Grønfeldt.

- Han er hjertevarm og imødekommende og skaber et frirum, hvor jeg føler, at han er oprigtigt interesseret i, at vi har det godt, siger Rikke Uth og uddyber, at hun altid går derfra med følelsen af at både hun og hendes søn er blevet set og hørt.

Mødet med ungdomspræsten og de andre mødre i netværksgruppen betyder også, at Rikke Uth ikke mærker den stikkende fornemmelse i brystet helt så ofte.

Rikke Uths søn, William, er i dag syv år og glæder sig hver måned til at besøge netværksgruppen sammen med sin mor. Foto: Jonas Ahlstrøm

Rikke Uth ved, at de andre mødre forstår hende, og selvom det ikke kan udviske ensomheden, så opvejer følelsen af at være en del af et fællesskab.

Her kan du få hjælp, hvis du har det svært

Der findes mange steder, hvor du som ung kan ringe eller skrive til for at få hjælp, hvis du har det svært:

Ung på linje kan kontaktes online eller på  70 12 10 00.

Børnetelefonen kan kontaktes på 116111.

Headspace kan kontaktes online eller telefonisk til de lokale afdelinger.

Psykiatrifondens rådgivning kan kontaktes online eller på 39 25 25 25.

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, kan du kontakte Livslinjens telefonrådgivning på 70 201 201 alle årets dage i tidsrummet 11.00-04.00. Du er anonym og må gerne ringe flere gange. Det er også muligt at skrive eller chatte med Livslinjens rådgivere.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com