20 englehop for en kop kaffe - det 'koster' motion at lave kontorarbejde

Foto: Sebastian Würtz Bonde, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hos firmaet Danish Genetics har den seneste uge været fuld af bevægelse. For næsten lige meget hvad medarbejderne har lavet, har de samtidig måtte udføre træningsøvelser.

Det har blandt andet betydet, at hver gang der skulle kaffe eller te i koppen, så måtte de lave 20 squat - eller knæbøjninger - og når der skulle hentes dokumenter ved kopimaskinen, så måtte der gang i englehoppene.

20 squat. Det er hvad en kop kaffe koster. Foto: Sebastian Würtz Bonde, TV SYD

 Det er første gang Danish Genetics deltager i motionsugen.

- Jeg synes, det var en god anledning til at få mine kolleger lidt op af kontorstolen og røre sig lidt, fortæller Ditte Juul Nielsen, der er administrationsansvarlig i firmaet og initiativtager til deltagelsen i motionsugen.

Masser af skilte om, hvad det koster at gøre noget helt almindeligt på arbejdet hos Danish Genetics i Vejle, har prydet lokalerne hele uge 41 - og måske bliver de hængende. Foto: Sebastian Würtz Bonde, TV SYD
Ditte Juul Nielsen, der er administrationsansvarlig i firmaet og initiativtager til deltagelsen i motionsugen. Foto: Sebastian Würtz Bonde, TV SYD

Udover øvelserne ved kaffe- og kopimaskinen, så har alle medarbejdere også lavet noget fysisk sammen hver time. Og en gåtur efter frokost har også været en del af dagens ritual.

En gang i timen har der også været øvelser og bevægelse for alle ansatte hos Danish Genetics i Vejle. Foto: Sebastian Würtz Bonde, TV SYD

- Ikke nok med at man er fysisk aktiv med nogle små øvelser, så betyder det også, at man man laver noget på tværs af afdelingerne. Og det giver bare noget socialt og man griner lidt. Det giver bare noget andet, mener Ditte Juul Nielsen.

En rask gåtur i frokostpausen er det også blevet til. Foto: Sebastian Würtz Bonde, TV SYD

For virksomheden, som lever af at udvikle og sælge griseavlsgenetik, var det første gang man tog del i motionsugen.

Og det var noget, som medarbejder Claus Grau tydeligt kunne mærke.

Claus Grau har tydeligt kunne mærke den gavnlige effekt ved at bevæge sig mere i løbet af arbejdsdagen, og han håber, at de fortsætter med det. Foto: Sebastian Würtz Bonde, TV SYD

- Det er super sjovt, og det er i hvert fald noget helt andet, end man er vant til. På mange måder er det et frisk pust i hverdagen, hvor man laver noget andet på sin arbejdsplads, mener han.

Nu håber han, aktiviteterne fortsætter.

- Jeg håber da, at de tiltag, vi har gjort i denne uge, kan være medvirkende til at at vi har lyst til at fortsætte med nogle af tingene.

Medarbejdere er sundere og gladere med simple vaner

Som virksomhed står man nogle gange over for udfordringer, når det kommer til medarbejdernes helbred. Særligt kontormedarbejdere oplever ofte spændingssmerter i nakke og ryg, som følge af mange timer foran en skærm i stillesiddende positioner. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
R
Udgivet

Motion i arbejdstiden giver sundere og gladere medarbejdere, og det kan gøres uden at stjæle deres værdifulde tid, forklarer seniorforsker.

Motion er godt for dig. Den sætning har du sikkert hørt mange gange. Mange mennesker forbinder motion med en fritidsaktivitet, der skal gøres uden for arbejdstiden.

Regelmæssig motion i arbejdstiden giver ikke bare gladere og sundere medarbejdere, det gavner også virksomhederne selv, viser forskning.

- Vi kan se på den forskning, vi har lavet, at medarbejderne bliver bedre til at samarbejde og hjælpe hinanden, samtidig med at de får færre smerter og sygefraværet falder.

Lars L. Andersen, professor hos Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

I forbindelse med motionsugen, som begynder denne uge, sætter mange skoler og foreninger fokus på at få bevæget kroppen.

Netop motion er noget, som virksomheder bør sætte mere fokus på for at sikre sunde og glade medarbejdere, mener professor hos Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Lars L. Andersen.

- Som virksomhed vil man gerne have sunde og glade medarbejdere, og forskningen viser, at man i højere grad kan få det ved, at medarbejderne dyrker motion sammen på arbejdspladsen, fortæller Lars L. Andersen.

Lars L. Andersen mener, at motion ikke bare gavner de ansatte medarbejdere, men også firmaerne selv. Fotograf: Søren Svendsen

Motion reducerer sygefravær

Motion i arbejdstiden er ikke kun til gavn for medarbejderne, men er også en investering for virksomhederne.

- Vi kan se på den forskning, vi har lavet, at medarbejderne bliver bedre til at samarbejde og hjælpe hinanden, samtidig med, at de får færre smerter og sygefraværet falder, forklarer Lars L. Andersen.

Lignende forskning foretaget af SDU viser, at målrettet daglig motion kan øge produktiviteten hos medarbejderne med 10 procent, og reducere korttidssygefravær med 56 procent.

Hvad er småøvelser?

  • Betegnelsen småøvelser bruges om korte træningspas, som fx kan være 10 min. elastikøvelser eller øvelser med kropsvægt, hvor musklerne i nakke, skuldre og ryg styrkes. Fælles for øvelserne er, at der ikke er behov for fitnessfaciliteter, omklædning eller efterfølgende bad.

  • Småøvelser i arbejdstiden kan potentielt nedbringe langtidssygefraværet med 13 pct.

  • Korte træningspas for nakke, skuldre og ryg i arbejdstiden kan have stor indvirkning på sygefraværet hos især kontor medarbejdere

Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Ledelsen skal støtte en sund kultur

Lars Andersen forklarer, at det er særligt vigtigt, at ledelsen bakker op om, at medarbejderne får dyrket motion i arbejdsdagen og sikrer, at de har muligheden for at skabe en sund kultur i virksomhederne.

 - Hvis det skal lykkes, er det vigtigt, at ledelsen bakker op og gør det klart, at de gerne vil være en arbejdsplads, hvor der er mulighed, plads og tid til at dyrke motion i form af for eksempel småøvelser, hvor alle kan være med, fortæller Lars L. Andersen.

For mange virksomheder vil det være gavnligt, at have en, der tager ansvaret for træningerne og hjælper med, at demonstrere øvelserne.

- For nogle medarbejdere vil det også være vigtigt, at der er en, som tager ansvaret for træningen eller øvelserne. De, der har ansvaret, kan dermed fungere som en træningsambassadør og hjælpe med, at medarbejderne får motioneret i løbet af arbejdsdagen, fortæller han.

Lars L. Andersen fortæller, at det også handler om at skabe en kultur med gode og sunde vaner, hvor man kombinere motion med sine pauser, og ikke kun planlagt træningsøvelser.

- Det handler om at gøre det til en vane for medarbejderne at være fysisk aktive og få rørt sig i løbet af arbejdsdagen. Det kan for eksempel være at gå en tur i et rask tempo og holde et møde samtidig, altså en såkaldt 'walk and talk', i stedet for at sidde ned, forklarer han.

'Walk and talks' er allerede blevet populært på mange arbejdspladser. Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix

Småøvelser kan reducere smerter med op til 40 procent

Som virksomhed står man nogle gange over for udfordringer, når det kommer til medarbejdernes helbred. Særligt kontormedarbejdere oplever ofte spændingssmerter i nakken og ryggen, som følge af mange timer foran en skærm i stillesiddende positioner.

Ifølge Lars L. Andersen kan småøvelser med elastikker, udført blot to minutter om dagen, mindske disse smerter med hele 35-40 procent. For personer med mere fysiske jobs, som for eksempel en sosu-hjælper, er det en god idé at træne musklerne omkring 10-15 minutter om dagen.

- Hvis man som virksomhed har kontormedarbejdere, der får spændingssmerter i nakken og ryggen af at sidde ned, så kan småøvelser med elastikker, udført to minutter om dagen, nedsætte smerten med op til 35-40 procent, forklarer Lars L. Andersen.

Tilbud om gratis medlemskab i fitnesscentre eller forskellige tilbud om at dyrke motion efter arbejdstid er ofte ikke nok, fordi det primært tiltaler de medarbejdere, der i forvejen dyrker motion, fortæller Lars L. Andersen.

- Hvis man tilbyder gratis medlemskab i et fitnesscenter, så vil det typisk være dem, som allerede dyrker regelmæssigt motion, der vil gøre brug af tilbuddet, og ikke dem, hvor det potentielt vil gavne mest. Derfor er det netop vigtigt at dyrke motion i arbejdstiden, da man i højere grad kan få alle medarbejderne med, hvilket også gavner fællesskabet, fortæller han.

5 gode råd til at komme i gang med træningen

  1. Tydelig opbakning fra ledelsen: De ansatte skal vide, at det er i orden at bruge arbejdstiden på småøvelserne.

  2. Gør det til en fællesaktivitet: Både ledelse og medarbejdere skal deltage, hvis det er muligt.

  3. Få lagt den daglige træning i kalenderen: Find et fast tidspunkt.

  4. Find en trænings-tovholder: På den måde er der en person, der kan hanke op i kollegaerne.

  5. Gør det, selvom du er nybegynder: Din krop skal nok fortælle, hvis du laver øvelserne forkert - og ellers kan I hjælpe hinanden.

    Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Motion behøver ikke at tage tid fra medarbejderne

Selvom det måske kan virke tidskrævende at indføre mere motion i løbet af arbejdsdagen for medarbejderne, handler det også om at skabe sunde vaner, som ikke behøver at stjæles medarbejdernes værdifulde tid.

- Som arbejdsgiver kan det gavne virksomheden selv, uden at det behøver at tage meget arbejdstid væk fra medarbejderen, hvis man får planlagt det rigtigt. Der er flere måder, hvor man kan motionere en time om ugen, uden at man misser en times arbejde, hvis man for eksempel kombinerer det med eksisterende pauser, ved at man går en tur sammen, eller tager trappen i stedet for elevatoren.

Motionsugen varer hele uge 41 og skal være med til at sætte fokus på motion i hele landet. I nedenstående link kan du finde fem øvelser, du kan lave helt uden udstyr, og som let kan laves i løbet af en arbejdsdag. 

https://nfa.dk/vaerktoejer/andre-vaerktoejer/smaaoevelser

Tre byer havde svært ved at få billig fjernvarme - nu kommer slagteri til undsætning

Danish Crown investerer 25 millioner kroner i fjernvarme i Blans, som også betyder billigere varme til Ullerup og Avnbøl. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Udgivet

Hidtil har byerne Blans, Ullerup og Avnbøl været forsynet med gas. Nu kommer de på fjernvarmenettet, når Danish Crown investerer 25 millioner kroner i at få fjernvarme indlagt på slagteriet i Blans.

Husene i landsbyerne Avnbøl og Ullerup samt Blans ved Sønderborg er opvarmet med gas.

Og selvom mange beboere i byerne gerne vil på fjernvarmenettet, så har det set ud til at blive en dyr fornøjelse med et årligt tillæg på 3000 kroner for borgerne i Avnbøl og Ullerup, mens borgere i Blans har måtte kaste en hvid pil efter dén drøm.

Men nu får alle tre landsbyer fjernvarme indlagt - og til normal takst.

Det skriver Danish Crown i en pressemeddelelse.

Sønderborg Varme og Danish Crown har nemlig indgået en aftale, hvor slagteriet investerer knap 25 millioner kroner på deres slagteri i Blans, og selv bliver en del af fjernvarmen.

Det betyder, at der også kan tilbydes fjernvarme til alle hustande i Blans. Det betyder, at alle borgere i de tre byer Blans, Ullerup og Avnbøl kommer på fjernvarmenettet, og at de undgår at skulle betale det årlige pristillæg på 3000 kroner.

- Tingene går simpelthen op i en højere enhed her. Vi får sikret en CO2-reduktion på vores fabrik i Blans ved at halvere vores forbrug af gas, og samtidig får vi givet tilbage til det lokalsamfund, vi er en del af. Vores ambition er at reducere vores samlede CO2-aftryk med 42 procent inden 2030. Det her er et vigtigt skridt på vejen, siger Senior Vice President Rasmus Aadal fra Danish Crown i pressemeddelelsen.

Også hos direktør i Sønderborg Varme, Erik Wolff er der tilfredshed med aftalen.

- Vores opgave er at levere den mest bæredygtige og billigste varme til forbrugerene, og med aftalen her når vi pludselig nogle husstande, der ikke før havde været mulige at nå. Oven i købet til en varmepris, der nu bliver rigtig fornuftig for de enkelte familier, siger Erik Wolff.

Fjernvarmen forventes installeret i 2027, og slagteriet i Blans forventer her at kunne halvere sit forbrug af naturgas.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_cbt Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
Chartbeat
_cb Chartbeat
userId tvsyd.dk
_chartbeat4_expires Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
visitedPagesV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
lidc LinkedIn
bscookie LinkedIn
li_gc LinkedIn
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
JSESSIONID LinkedIn
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com