Selvkørende markrobot vinder pris - bruger ingen kemikalier
Virksomheden Farmdroid i Vejen har opfundet en selvkørende markrobot, der kan så og renholde afgrøder ved hjælp af solenergi. Onsdag vandt virksomheden en pris for robotten.
Den ligner mest af alt en forvokset robotplæneklipper, og på mange måder fungerer den også som en.
Forskellen er blot, at FarmDroid’en vejer 800 kilo og er tre meter bred. Den sparer landmanden en masse penge samtidig med, at den hverken bruger manuel arbejdskraft eller kemikalier.
I går vandt Vejen-virksomheden Dansk Industris Initiativpris 2022 ved en prisuddeling i Kolding.
- Prisen er en anerkendelse af virksomhedens stiftere, der for fem år siden var fremsynede og modige nok til at gå fuldtid ind på at lave en markrobot. Der var nok ikke mange, der troede på det dengang, siger Rene Jørgensen, direktør og medejer af FarmDroid.
Robotten er kun drevet af strøm fra solceller, og den kan køre døgnet rundt. Løber den tør for strøm, bremser den og venter på, at solen atter lader batterierne op næste morgen.
Del af den grønne omstilling
Den prisvindende markrobot koster fra omkring 500.000, alt efter hvor mange så- og lugeenheder samt hvor meget ekstraudstyr den har.
Virksomheden eksporter størstedelen af robotterne, og i 2022 blev mere end 96 procent solgt til udlandet.
- Jeg synes, at de ting, vi gør, passer godt ind i dagsordenen med klimaudfordringer. Samtidig står landbruget over for mangel på arbejdskraft og krav om reducering af brug af kemikalier, siger Rene Jørgensen.
Tyskland er i øjeblikket det største marked efterfulgt af Frankrig, som er det marked, der vækstede mest i 2022.
Sådan fungerer Farmdroid'en
Den:
styres af en højpræcisions-GPS
er oprindeligt produceret til sukkerroer, sidenhen er den også i stand til at plante og luge løg, spinat, kål, raps og visse krydderier
eliminerer landmændenes behov for manuel arbejdskraft
opererer inden for et defineret område
vejer blot 800 kilo, hvilket sikrer, at den ikke ødelægger jordens struktur
har en fart af 900 meter i timen og kan dække et dagligt areal på seks hektar
er tre meter bred
stopper, hvis den rammer noget, og sender så en besked til landmanden om, at noget er galt
husker, hvor den har plantet hvert frø, så den senere hen ved, hvor den skal luge ukrudt mellem planterne
kan tjene sig selv hjem igen på cirka to år
- Jeg tror, at vi rammer mange af de tendenser og politiske agendaer, der er i samfundet. Det er nemmere at få succes som virksomhed, hvis man passer ind i den grønne omstilling, siger direktøren.
I 2022 blev der produceret omkring 175 robotter. Virksomheden udvidede kapaciteten i slutningen af 2022 for at kunne producere to til tre gange så mange årligt.