Lokal vinnørd forbereder stor fremtid: Forventer klima som i Sydtyskland

Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ifølge winemaker ved Ribehøj, Christian Bonde, er vinen i Danmark nået et niveau, der gør, at man leverer vin til michelinrestauranter.

For blot to år siden blev en mark udenfor Ribe forvandlet til en vinmark, der skal danne grobund for dansk kvalitetsvin. Det er i hvert fald ambitionen hos Ribehøj restaurant og biohotel, fortæller Christian Bonde, der står for produktionen.

- Vi skal have dansk vin optimeret og i den gængse opfattelse til at blive set som noget, der er et topprodukt. Niveauet er voldsomt højnet over de sidste par år, siger han.

Ribehøj er en del af et stærkt voksende erhvervseventyr. Over de sidste seks år er vinproduktionen nemlig tredoblet i Danmark med en samlet produktion på knap 350 tons i 2022. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Christian Bonde har fået hjælp til at banke 4.290 stolper i jorden og trukket 138 kilometer tråd. Foto: Jonas Ravnkilde Johansen, TV SYD

Et klima som i Champagne

Den korte forklaring er ifølge Christian Bonde, at betingelserne for at lave god vin i Danmark er blevet en del bedre som følge af klimaforandringer.

- Det har betydet, at vinavlens nordlige grænse rykker sig længere nordpå, så vi i dag kan lave en vin, der kan være med på et rigtig fornuftigt interntaionalt niveau, siger han.

Dansk vin siden 2000

Danmark har siden år 2000 været anerkendt af EU som et vinland, der må sælge nationalt produceret vin kommercielt, ifølge blandt andet Foreningen Dansk Vin. I 2020 var der 3,2 mio. hektar vinmarker i EU, hvilket svarer til hele Jylland og Fyns areal tilsammen, så de danske vinmarker udgør i den sammenhæng kun en meget lille andel.

Kilde: Danmarks statistik

Gennem de sidste par år har vinmageren besøgt flere vingårde i Europa, særligt i Tyskland og i Frankrig, hvor han er i dialog med vinbønnerne om, hvordan han skal forbedere vinproduktion til fremtiden.

- I min optik er det mousserende vine og hvidvine. Vi har de optimale forhold med lange lyse aftener og få timers mørke om sommeren, som giver vinen et syrespejl, der måske bedst kan sammenlignes med Champagne-distriktet for 50 år siden, siger han.

I rå tal består Christian Bondes vinmark af 15.000 vinstokke fordelt på 5,5 hektar og knap 20 kilometer vinrækker.

Kigger man længere frem, så vil det danske klima om 30 år minde om Mosel, siger Christian Bonde. Ifølge ham laver de noget af det bedste vin i verden.

Testmark med 38 druesorter

Selvom dansk vinproduktion er på vej frem, så er det stadig langt fra de store vinlande, når det kommer til volumen. I Danmark er der i alt 100 erhvervsproducenter af vin, skriver Dansk Vin på deres hjemmeside.

Ribehøjs vinmark

I rå tal består vinmarken af 15.000 vinstokke fordelt på 5,5 hektar og knap 20 kilometers vinrækker.

Størstedelen består af de fire hovedsorter: Solaris, Souvignier Gris, Rondo og Pinot Noir Précoce.

Derudover har Ribehøj en mark med 38 testsorter, hvor de vil analysere sig frem til, hvilke druer, der kan blive en del af dansk vinproduktion.

Og hvis du på en flaske vin er stødt på sorterne Riesling, Chardonnay og Pinot Gris, så er det velkendte druesorter, der bruges i centraleuropa, og som Christian Bonde blandt 38 sorter tester på sin vinmark.

- Det er helt fantastisk at få muligheden for at kaste sig ud i sådan et projekt, hvor man kan være med ved den yderste kant af, hvad der kan lade sig gøre, fordi det er det, vi er oppe imod. Vi balancerer hele tiden på en knivsæg med, hvad der er muligt, fortæller han.

Forskel på sydjysk og nordsjællandsk vin

I Danmark har vi et registreret vindistrikt, som blev etableret af Skærsøgaard Vin i Dons nord for Kolding. I 2019 fik de den første oprindelsesbetegnelse som i de kendte vindistrikter.

Vinproduktion i dag er dog størst i det nordsjællandske, og selvom Danmark er et lille land, er der forskel på den vin, man kan producere.

- Umiddelbart ville man ikke tro det. Men forskellene er ret store, og de bliver større nu med klimaet, der ændrer sig. Hvis vi kigger til Nordsjælland har de lidt flere varmegrader og solskinstimer.

Druerne er endnu ikke modne, men det bliver de til høstsæsonen i sensommeren og efteråret. Foto: Jonas Ravnkilde Johansen, TV SYD

Ribehøj har endu til gode at få produceret den første salgsklare flaske men til den kommende høstsæson vil de analysere druerne og forsøge at finde den stil, de finder mest passende.

Efterskoleelever får professionelt esporthold i ryggen

Ølgod Efterskole har indgået et samarbejde med Mouz, der holder til i Hamborg. Foto: privat
Udgivet

Eleverne i faget esport på Ølgod Efterskole får nu mulighed for professionel coaching, da skolen netop har indgået et samarbejde med esportholdet Mouz i Hamborg.

Mouz, der går for at være en af verdens dygtigste esportfirmaer i Counter-Strike (CS) beliggende i Hamborg, bliver tilknyttet Ølgod Efterskole.

Her skal de hjælpe de unge talenter og skabe bro mellem uddannelse og den professionel esport.

Det bekræfter Jytte Aggeboe, der er forstander på efterskolen, som har tre esporthold med i alt 15 spillere.

- Pædagogisk kan sådan et samarbejde udfordre de unge, der spiller Counter-Strike på højt niveau. Her kan de udover at blive dygtigere til at spille, også skal lære om samarbejde, om at motivere sig selv og andre, og ikke mindst om fordybelse, lyder det fra forstanderen.

15 elever fordelt på tre hold går lige nu på Counter-Strike-linjen. Foto: privat

Det er Mouz, der ifølge Jytte Aggebo, har rakt ud til efterskolen om et samarbejde.

- De tre hold, der spiller hos os, er højtrangerende CS-spillere, og deres lærer her på skolen, Jacob Sommer, har også et godt ry i dén verden, så vi er glade for samarbejdet.

Mouz skriver i en pressemeddelelse på X, at de håber, at nogle af eleverne vil spille sig op til at kunne spille på deres akademihold, som udvikler unge talenter til at spille CS professionelt.

- Det bliver meget spændende, da Mouz har haft nogle af de dygtigste talenthold i verden, så det ser jeg meget frem til, siger Jacob Sommer.

- Vi har allerede her søndag eftermiddag haft besøg af deres talentudvikler fra Hamborg, og meningen er, at Mouz besøger os to gange her i efteråret, og planen er også, at vi skal til Hamborg med eleverne et par gange her i 2024.

Forsøg fjernes fra kemishow indtil årsag til ulykke er fundet

Billedet er taget FØR ulykken under kemishowet lørdag eftermiddag på Tønder Bibliotek. Fotoarkiv. Foto: Privat
Af Ritzau
Udgivet

Det er endnu ikke klart, hvad der fik en kolbe til at eksplodere i hånden på en 22-årig til kemishow i Tønder.

Indtil der er fundet en konkret årsag, til at en kolbe eksploderede under et kemishow på Tønder Bibliotek lørdag, vil forsøget ikke være en del af Aalborg Universitets kemishows.

Det fortæller Kim Lambertsen Larsen, som er institutleder for Institut for Kemi- og Biovidenskab på Aalborg Universitet.

- Umiddelbart kommer det her forsøg ikke til at indgå i de kommende shows. Vi skal først have styr på, hvad der har været galt. Og så være sikker på, at vi kan håndtere det, før vi tager det med, siger han.

Ulykken skete ifølge Kim Lambertsen Larsen under et forsøg, der kaldes "Ånden i flasken". Her skaber en kemisk reaktion en sky af gas, som under normale omstændigheder vil flyve ud af flasken.

Skader på begge hænder

Men under lørdagens show på Tønder Bibliotek eksploderede flasken i stedet i hånden på en 22-årig mand.

Den 22-årige fik skader på begge hænder og er fortsat indlagt. Også tre børn blev ramt af glasskår og kom lettere til skade.

Det er stadig ikke klart, nøjagtigt hvad der har fået flasken til at eksplodere, fortæller Kim Lambertsen Larsen.

Men formentlig handler det om, at gassen ikke har kunnet kommet ud af kolben og derfor har skabt et tryk, der har fået kolben til at sprænge.

Ud over at undersøge det specifikke forsøg, forventer Kim Lambertsen Larsen også, at alle forsøg i universitets kemishows skal gennemgås.

- Der er flere forsøg, hvor der er noget, der kommer ud af en flaske. Vi kommer til at gennemgå dem for at få afklaret, om der er en skjult risiko i de forsøg, siger han.

Alle universitets retningslinjer er blevet overholdt i forbindelse med forsøget. Derfor vil institutlederen heller ikke udelukke, at retningslinjerne for sikkerhed skal skærpes. Det kan være ting som afstand til publikum, eller at flere forsøg skal udføres bag en skærm.

- Sikkerhed er det vigtigste, når vi holder shows, og den skal være i orden. Man skal ikke føle, at man er i fare, når man er til vores shows. Så har vi ikke gjort vores arbejde godt nok, siger Kim Lambertsen Larsen.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com