Landmænd reagerer på kommende CO2-afgift: - "Vi har kun en klode at leve på, og det ved vi alle godt"
Landmand Hans Christian Gæmelke kalder sig selv moderat om en CO2-afgift, men er klar og indstillet på at være en del af den grønne omstilling. Hos LandboSyd er meldingen om afgiften bedre end frygtet.
Landbruget er flere gange blevet betegnet som en af de største klimasyndere.
Dermed har det også været et tema, at landbruget skulle pålægges en CO2-afgift som led i at nedbringe klimabelastningen. Den afgift kan man nu kigge frem imod, da den er en del af den nye regerings regeringsgrundlag.
Hans Christian Gæmelke er landmand i Vejen og formand for Jysk Landbrug. Han betegner sig selv som moderat omkring udsigterne, men er klar over, at man er nødt til at gøre noget for et grønnere landbrug.
- Den grønne omstilling er svær, men vi er nødt til at investere i den. Vi har kun en klode at leve på, og det ved vi alle godt, siger han og fortsætter.
- Vi arbejder med levende organismer, så vi skal finde ud af, hvordan vi kan få dem til at udlede mindre. Samt skal vi have fundet en løsning på alle de andre ting, vi gør. Både i marken og i stalden, siger han.
Løsningen er der nu tid til at arbejde videre med. CO2-afgiften bliver nemlig ikke pålagt med det samme. Det sker først, når en nedsat ekspertgruppe for en grøn skattereform er kommet med deres konklusioner.
Hos LandboSyd er formand Henrik Jessen ikke overrasket over afgiften. Han synes stadig, det er en dum ide, men nyheden er bedre end frygtet.
- Hvis vi skal snakke om en CO2-afgift, er det vigtigt at have principperne på plads. Under valgkampen var det en stor frygt, at en ny regering ville sige, at nu kommer den. Der virkede det som om, at de havde travlt. Derfor synes jeg, det er godt, at man respekterer ekspertgruppen gør sit arbejde færdigt, siger formanden, som også selv er landmand til daglig.
I regeringsgrundlaget bliver det også nævnt, at landbrugets konkurrenceevne ikke skal forringes, hvorpå afgiften skal udformes på en måde, så erhvervet understøttes. Netop det er også et af punkterne, som Henrik Jessen hæfter sig ved.
- At tingene føres tilbage til landbruget er vigtigt, fordi de penge skal bruges til at nedsætte klimapåvirkningen, siger han.
Nervøs og optimistisk
Hvornår landbruget pålægges den nye klimaafgift, kan man ikke sige præcist endnu. Dermed ved man heller ikke, hvor stor en omkostning, det bliver. Det vækker en nervøsitet hos Hans Christian Gæmelke.
- Jeg er selvfølgelig nervøs, da det er en stor omlægning for landbruget. Men jeg er født landmand, så jeg er også ukuelig optimist, påpeger han og fortsætter med, at det er svært at spå om fremtiden, når prisen fortsat er ukendt.
- Det er utrolig svært lige nu at gå ud og sige, hvad det præcis kommer til at betyde for mig. Men jeg synes, der er blevet lagt et fundament for, at vi stadigvæk kan investere rigtig meget i dansk landbrug, fordi det er en vigtig del af vores samfundskultur.