Han arvede en plasticpose af sin morfar - nu udkommer bog om modstandsmanden, som ville dø for sit land
Journalisten Ole Blædel har skrevet en bog om sin morfar, der var modstandsmand og blev sendt i koncentrationslejr af nazisterne under 2. verdenskrig.
I mange år stod en hvid plasticpose på en hylde og ventede på Ole Blædel. Han arvede den fra sin morfar, der døde i 2002, og han har altid vidst, at der lå noget i posen, som han på et eller andet tidspunkt skulle kigge på.
Det skulle først ske den dag, hans morfar var et godt minde, og han ikke længere var ked af, at han var død.
I dag på Danmarks befrielsesdag udkommer så bogen “Et halvt år i Gestapos kløer”. Den er baseret på tingene i den hvide plasticpose og beskriver morfarens tid som modstandsmand og fange i flere af nazi-Tysklands koncentrationslejre.
Han var klar til at dø for det, han troede på.
Ole Blædel, forfatter, om sin frihedskæmpende morfar
- Da jeg endelig fik overskuddet til at kigge ordentligt i posen, fandt jeg kassettebånd med foredrag, talepapirer, notater og hans frihedskæmperarmbind. Så var jeg ikke i tvivl om, at historien fortjente at blive fortalt og ikke måtte glemmes, fortæller Ole Blædel, der bor i den sønderjyske by Jels, hvor han ernærer sig som freelancejournalist.
Ud over sin morfars informationer har Ole Blædel gravet dybt i modstandsdatabasen, som er Frihedsmuseets database over de danske modstandsfolk. Databasen betegner han som en guldgrube af informationer om 2. verdenskrig.
Rejste penge via crowdfunding
“Et halvt år i Gestapos kløer” er fortællingen om en helt almindelig mand, der traf et valg om at gøre noget. Om at stå op imod den tyske besættelsesmagt i Danmark.
Men det er også historien om at tage en forkert beslutning om ikke at gå under jorden i tide. Og om de oplevelser der fulgte, først i dansk varetægt og siden i tysk koncentrationslejr.
Sådan skrev Ole Blædel på en crowdfundingside for nogle år siden. Han ville i gang med det projekt, der havde ligget i baghovedet i nu 15-16 år efter morfarens død. Nu skulle det være, og det krævede en vis startkapital. Han rejste knap 30.000 kroner og gik i gang.
- Siden 2018 har jeg været ordentligt i gang med at skrive bogen i fritiden. Jeg lagde en video ud på den danske crowdfundingside Boomerang om projektet, og hvad pengene skulle gå til, fortæller Ole Blædel, der i løbet af sin research til bogen også rejste til Tyskland og koncentrationslejrene Neuengamme og Dalum.
Videoen fik forlaget Turbine, hvor bogen udkommer, til at reagere.
- De rettede henvendelse til mig, og til det første møde havde jeg de første par afsnit af bogen med, siger han.
Stadig relevant efter 76 år
Beskrivelsen af morfaren Gert Blædels oplevelser under 2. verdenskrig er baseret på interviews, foredrag og en masse noter fra tiden efter befrielsen i 1945 og helt frem til hans død i 2002.
Han var med til de første våbennedkastninger på Sjælland ved Gyldenløveshøj. Han blev dog taget af tyskerne den 27. oktober 1944 og blev i første omgang placeret i Vestre Fængsel. Derefter kom han til Frøslevlejren og endelig til en tysk koncentrations- og arbejdslejr.
2. verdenskrig sluttede for 76 år siden, og for Ole Blædels vedkommende er historien om den tid stadig aktuel i dag.
- Jeg synes faktisk ikke, det er særlig lang tid siden, man opførte sig, sådan som nazisterne gjorde. Kunne det ske igen? Det tror jeg, vi bilder os, det ikke kunne. Men et eller andet kunne jo nok godt ske alligevel, og derfor synes jeg, historien er relevant at fortælle, mener han.
- Og så er hele historien om 2. verdenskrig bare spændende. Og der bliver ved med at poppe historier op, som man kan fortælle. Mange historier kommer faktisk først frem i dag så lang tid efter, tilføjer den 45-årige journalist.
Gert Blædel
(1914-2002)
- Gert Blædel var med til at modtage våbennedkastninger (de første på Sjælland) på Gyldenløves Høj mellem Ringsted og Roskilde.
- Blev taget af tyskerne den 27. oktober 1944.
- Sad først i Vestre Fængsel, dernæst Frøslevlejren.
- Blev sendt til koncentrationslejren Neuengamme fra 21. december 1944.
- Lige efter nytår 1945 blev han sendt videre til udelejren Dalum ved den hollandske grænse, hvor de gravede skyttegrave i et fladt, vådt og kolde moselandskab.
- Gert Blædel kom med de sidste hvide busser hjem den 20. april 1945 og var endelig hjemme på Sjælland igen den 1. maj 1945.
Tilfangetagelse:
- Fange i Vestre Fængsel, København (okt. 1944 til nov. 1944).
- Fange i Frøslevlejren (nov. 1944 til dec. 1944).
- Fange i Neuengamme (dec. 1944 til jan. 1945).
- Fange i Dalum, Meppen (fra 3. jan. 1945).
- Fange i Frøslevlejren (fra 21. april 1945).
Klar til at dø for fædrelandet
Som modstandsmand vidste man under 2. verdenskrig godt, at det var med livet som indsats. Ifølge tal fra Frihedsmuseet døde 861 frihedskæmpere, som de også hed, i løbet af den fem år lange tyske besættelse af Danmark. 101 af dem blev henrettet, mens 260 døde i koncentrationslejre.
Gert Blædel var godt klar over, at blev han taget af tyskerne, risikerede han at blive slået ihjel. Det skete for fire af hans kammerater. To blev skudt ved Ryvangen i København, og to døde i koncentrationslejr.
Bogens budskab skal findes i Gert Blædels indstilling til at være modstandsmand.
- Han var klar til at dø for det, han troede på, konstaterer barnebarnet om sin morfar.
- Budskabet er, at man skal stå op for det, man tror på. Selv i en absurd situation hvor folk bliver mishandlet og slået ihjel alene på baggrund af en overbevisning om, at jøder er noget forkert noget.
Voksede op uden at tale om det
At hans morfar havde været modstandsmand og i koncentrationslejr, var ikke noget, der blev talt om siden. Faktisk har Ole Blædel aldrig talt med sin morfar om det.
- Jeg er vokset op i den tro, at det talte vi ikke om. Jeg voksede op i 80’erne, hvor mange af mine klassekammerater havde bedsteforældre, der også havde været med. De fik at vide, at det snakker vi ikke om. Så det troede jeg heller ikke, vi gjorde i min familie, fortæller Ole Blædel.
- Og så fandt jeg ud af, at min morfar har holdt taler og foredrag om det på skoler og alle mulige andre steder.
Ole Blædel mener selv, at han har sit positive livssyn fra sin morfar. Skriveprocessen har endda forstærket det, mener han.
- Jeg har fået en mere pragmatisk tilgang til livet. At man altid skal se det positive, altid holde humøret højt, for ellers så knækker vi. Vi skal altid prøve at hjælpe hinanden, siger han.
Ingen forventninger - kun stolthed
Selvom Ole Blædel drømmer om at sælge 100.000 eksemplarer af sin nye bog, som udkommer i dag, ved han godt, at det næppe kommer til at ske. Han har ingen forventninger om hverken anmeldelser eller salg. Men stoltheden over at have skrevet den kan ingen tage fra ham.
- Jeg glæder mig sindssygt meget til at se den hos boghandleren. Jeg ved, der er en række boghandlere, der har taget den ind. Bare det at se sit eget produkt til salg og som andre kan købe, det glæder jeg mig til, siger han.
Bogen “Et halvt år i Gestapos kløer”, der udspringer af indholdet af en helt almindelig hvid plasticpose, udkommer tirsdag den 4. maj på forlaget Turbine. På 76-årsdagen for Danmarks befrielse.
Befrielsen 4. maj 1945
- Klokken ca. 20.30 den 4. maj 1945 bekendtgjordes den tyske kapitulation i Danmark over BBC. Det var dog først med ikrafttræden fra lørdag den 5. maj 1945 kl. 8 om morgenen.
- Det fejres hvert år med forskellige traditioner. Siden 1950 har man i Haderslev fejret dagen med lysfesten, hvor 400 levende lys bliver tændt i Haderslev Kasernes vinduer. Også i mange danske hjem er det stadig en tradition at stille lys i vinduerne på denne aften.