Familien flyttede til byen på grund af skolen - nu vil politikerne flytte døtrene
Fremover kan Luna Nissens børn ikke kun se frem til en længere tur til skole. Det bliver også sværere at flytte skole, hvis de mistrives.
Luna Nissen og hendes to døtre på syv og ni år var egentlig flyttet til den østlige del af Vejen for at være tæt på Østerbyskolen, hvor døtrene går nu.
Men hvis det står til byrådspolitikerne, så skal Lunas to døtre ved skolestarten i 2024 gå på Grønvangskolen 2,5 kilometer derfra.
De kom hjem og sagde: "Mor, hvad er det, de politikere har gang i? Vil de gøre os kede af det, eller hvad"?
Luna Nissen, initiativtager til borgergruppe, Vejen
Der er nemlig en skæv fordeling på skolerne i byen.
Det vil politikerne blandt andet løse ved at samle 0.-6.-klasseseleverne på Grønvangskolen og 7.-9.-klasseseleverne på Østerbyskolen.
- Det store problem ved det her forslag er børnenes trivsel. Det er to velfungerende skoler på hver deres måde. Hvis et barn mistrives på den ene skole, så har det mulighed for at komme op på den anden.
Har stiftet borgergruppe
Derfor har Luna Nissen sammen med andre stiftet borgergruppen 'Udfordring med ny skolestruktur - Vejen 2023', der i skrivende stund har godt 600 medlemmer på Facebook.
De vil forsøge at påvirke byrådspolitikerne, til at komme på andre tanker. Sammen vil de samle ét omfattende høringssvar, hvor de præsenterer deres argumenter.
- Jeg kan ikke forestille mig, de ender med at gøre det her. Jeg tror, de har tænkt, at det var en rigtig fin idé. Men nu, hvor vi gør opmærksom på udfordringerne, så kan jeg ikke forestille mig, at de vælger at gå videre med det.
Hendes to piger har godt hørt om det, og de taler med deres klassekammerater om det.
- De kom hjem og sagde: "Mor, hvad er det, de politikere har gang i? Vil de gøre os kede af det, eller hvad"?
Det er en voldsom stor ændring for elever, forældre og personale for at løse et relativt lille eller kortsigtet problem
Allan Thomsen (SF), byrådsmedlem, Vejen Kommune
Et næsten enigt byråd
Ved et byrådsmøde 30. maj var hele byrådet med undtagelse af Allan Thomsen (SF) enige om at lade forslaget gå i høring.
De havde forskellige scenarier at vælge imellem. Blandt andet var der også flere muligheder for at flytte skoledistriktsgrænserne.
Nu har byrådet både valgt at flytte grænserne og lave fælles 0.-6.-klasse og 7.-9.-klasse på henholdsvis Grønvangskolen og Østerbyskolen.
- Det er en voldsom stor ændring for elever, forældre og personale for at løse et relativt lille eller kortsigtet problem. Når man nu havde andre løsningsforslag, som ikke kræver helt så omfattende ændringer, så synes jeg, vi skulle gå med dem først, siger Allan Thomsen.
Claus Kulmbach (Venstre) er formand for Udvalget for Skoler og børn, og ifølge ham har man valgt den løsning blandt andet for at undgå at skulle gennem en større udbygning af Grønvangskolen.
- Vi har rigtig mange, der vælger Grønvangskolen, og der er ikke plads til flere, og så har vi skolen to kilometer herfra, hvor der er masser af plads, fortæller han.
Borgergruppen holder dialogmøde foran rådhuset i Vejen torsdag klokken 16.30.
Der er høringsfrist den 15. august 2023, hvorefter politikerne i Vejen Kommune så skal beslutte, om de vedtager planerne om den nye skolestruktur.